Wat je moet weten over vijgenolie in cosmetica

24.01.2017 | Columns | 3696 keer bekeken
Wat je moet weten over vijgenolie in cosmetica

Vijgen zijn gezonde, eetbare vruchten met de bekende laxerende werking. De olie is redelijk onbekend voor huidverzorging en de vraag is natuurlijk: wat kan vijgenolie toevoegen aan huidverzorgingsproducten? Dit is de vierde in een serie columns over exotische oliën in huidverzorging.

De vijg is één van de oudst bekende vruchten, al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in de Jordaanvallei. Tegenwoordig groeien vijgen voornamelijk in West Azië en Zuid Europa. De vijgen zijn donkergroen en peervormig. Als ze rijpen worden ze violet of zwart. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar en hebben de bekende laxerende eigenschappen.

Vijgenolie is het extract van de vruchten, ook wel Ficus Carica Fruit Extract genoemd. Via koude persing wordt de olie verkregen. Het wordt niet geraffineerd alleen mechanisch gefilterd. De olie bevat veel bekende mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor. Het is ook rijk aan polyfenolachtige verbindingen, zoals polyfenolzuren (bijv. galluszuur en chlorogeenzuur) and flavonoïden (bijv. catechine, epicatechine en anthocyaan). Deze stoffen klinken allemaal ‘chemisch’, maar schijn bedriegt! Alle verbindingen zijn natuurlijk en hebben een functie in huidverzorging.

In de afgelopen jaren hebben polyfenolen veel aandacht gekregen in onderzoek naar de functie in huidverzorgingsproducten. Net zoals in voeding, hebben polyfenolen ook een antioxiderende werking in huidverzorging, het beschermt de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A en UV-B straling) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Polyfenolen zijn antioxidanten die deze (schadelijke) vrije radicalen kunnen deactiveren.

Vijgenolie in crèmes

Recente in-vivo testen hebben laten zien dat vijgenolie, aangebracht via crèmes, een positief effect heeft op hydratatie, transepidermaal vochtverlies en sebumproductie, en mogelijk kan werken tegen hyperpigmentatie, acne en rimpels.

Vijgenolie maakt de huid zacht en soepel en heeft bovendien een anti-aging werking.

Van oudsher wordt vijgenolie gebruikt voor voedingsdoeleinden, maar recent onderzoek heeft laten zien dat het ook een goede functie heeft als huidverzorgingsingrediënt. Een mooie toevoeging!

Lees ook in de serie "9 exotische oliën die je moet kennen":

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Mina k Bhagola
    22.10.2015 - 10:27 uur | Mina k Bhagola

    Vijgenolie in crèmes wil ik meer informatie op het gebied van over hyperpigmentatie