De werking van rijstkiemolie

23.11.2015 | Columns | 2344 keer bekeken
De werking van rijstkiemolie

Rijst is één van de oudste en belangrijkste voedselsoorten ter wereld. Rijstkiemolie is één van de stabielste en gezondste oliën. Geen wonder dat het ook in huidverzorging wordt gebruikt. Wat zijn de positieve eigenschappen van rijstkiemolie in huidverzorging? Dit is de vijfde in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

Rijst ofwel Oryza Sativa is `s werelds oudste cultuurplant en behoort tot de familie der grassen. De eerste gecultiveerde rijstsoort ontstond ongeveer 9000 jaar geleden in China. Nog steeds is rijst is het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking.

Rijstkiemolie wordt gewonnen uit het dunne vliesje en kiemen van de rijstkorrel. Uit de vetrijke kiemen wordt door extractie en raffineren een heldere geelbruine olie gewonnen. De olie is zeer geschikt voor consumptie, heeft een neutrale smaak en geur. Rijstkiemolie heeft een hoog rookpunt van 255°C, hierdoor heeft het een hoge stabiliteit en is het prima om eten te bereiden bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld wokken). 

Rijstkiemolie is populair in de keuken van Aziatische landen, zoals China, Japan en Thailand, en wint aan populariteit in Europa. Rijstkiemolie bevat naast goede, onverzadigde vetzuren zoals omega-3, -6 en -9, ook vitaminen, bouwstoffen en antioxidanten. De goede vetzuursamenstelling en het hoge niveau aan antioxidanten zorgen ervoor dat deze olie zo gezond en stabiel is. De twee antioxidanten zijn vitamine E en gamma-oryzanol, met name gamma-oryzanol is één van de sterkste antioxidanten en zeer stabiel.

Rijstkiemolie kan ook in de huidverzorging worden gebruikt. Vrouwen in Zuidoost Azië gebruiken de olie al honderden jaren om de huid glad en gezond te houden. Met name voor het in evenwicht houden van de huidskleur en voor de elasticiteit van de huid.

Door de gunstige vetzuursamenstelling is deze olie in staat om snel en diep door de huid te worden opgenomen. Een goede moisturiser die de huid zacht en glad laat worden, zonder vettig aan te voelen. De onderstaande figuur geeft aan hoe goed rijstkiemolie, in vergelijking met andere oliën, door de huid kan worden opgenomen.

rijstkiemolie.jpg

Naast de goede huidopname, stimuleert rijstkiemolie de productie van collageen, houdt de huidskleur op een natuurlijke manier in evenwicht en verbetert de elasticiteit van de huid 

De antioxidanten in rijstkiemolie beschermen de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Vitamine E en gamma-oryzanol kunnen deze vrije radicalen kan deactiveren en huidveroudering vertragen.

Rijstkiemolie komt uit één van de oudste en belangrijkste voedselsoorten. Een krachtige bio-actieve olie met veel potentieel in huidverzorging.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 24.11.2015 - 11:44 uur | Jean-Paul Janssens

    Beste Cindy,
    In de grafiek zijn voor de duidelijkheid enkele olien genoemd.
    Kokosolie en sojaolie zullen minder goed worden opgenomen door de huid, deze zijn ook zo gemeten. Olijfolie verschilt niet veel van rijstkiemolie.
    Met vriendelijke groet, Jean-Paul

  • Cindy Dikoen
    24.11.2015 - 11:10 uur | Cindy Dikoen

    Mooie artikel!

    Als ikk naar de tabel kijk zie ik dat olijfolie en kokosolie niet genoemd is. Betekent dit dat deze 2 oliesoorten niet diep in de huid wordt opgenomen?

    Graag uw antwoord.

    Groeten, Cindy