9 Exotische oliën die je moet kennen: macadamiaolie

Expertartikelen | 2853 keer bekeken
9 Exotische oliën die je moet kennen: macadamiaolie

Macadamiaolie komt oorspronkelijk uit Australië en werd door de Aboriginals gebruikt. De Macadamiaolie en -noten zijn inmiddels ook populair in onze wereld en worden in huidverzorgingsproducten toegepast. Een rijke, exotische olie met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Lees hier de eerste in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

Oorsprong

Macadamia vindt zijn oorsprong in Australië en vormde een deel van de voeding van de Aboriginals. De noten zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals 'gezonde' onverzadigde vetten, zink en selenium. Ook werd de olie gebruikt voor cosmetica en lichaamsdecoraties.

Macadamiaolie wordt verkregen door de koude persing van de noten. De noot is een zogenaamde 'hard nut' en is zeer moeilijk te kraken. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter nodig om de noten te kraken. Het geringe aanbod van de noot en de hoge druk maakt Macadamia duur. De geperste Macadamiaolie heeft een mooie gouden kleur.


Samenstelling

Macadamiaolie is één van de oliën met de hoogste hoeveelheid aan 'gezonde' enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Het bevat ongeveer 60% oliezuur (omega-9), 19% palmitoleïnezuur (omega-7), 1-3% linolzuur (omega-6) en 1-2% linoleenzuur (omega-3). De olie wordt veel toegepast in crèmes, lotions, lippenstift, aromatherapie en massageolie. Macadamiaolie kan worden herkent op de ingrediëntenlijst, de INCI naam is Macadamia Ternifolia Seed Oil.


Allergie

Voedselallergie van noten en zaden zit vaak in specifieke eiwitten, aanwezig in deze voedingsmiddelen. Reacties op Macadamia zijn minder voorkomend dan op andere noten. Een huidallergische reactie van de geperste olie is nog zeldzamer, omdat het 'allergie' eiwit niet altijd aanwezig is in de olie (en wel in de noot). Het risico is bij consumptie veel groter dan bij het aanbrengen op de huid. De kans op reactie van Macadamiaolie is dus klein. Bij twijfel kun je altijd een kleine hoeveelheid op de onderarm smeren om een reactie volledig uit te sluiten.

Werking

Macadamiaolie is een relatief dikke (viskeuze) olie en voelt enigszins vettig op de huid. Het wordt echter snel geabsorbeerd en laat de huid niet vettig achter. De olie benadert de samenstelling van onze noodzakelijke huideigen vetzuren.

De hoeveelheid palmitoleïnezuur (omega-7) in de huid neemt met de leeftijd af. Door het gebruik van Macadamiaolie wordt deze weer aangevuld en vertraag je huidveroudering en rimpelvorming. De olie werkt ook hydraterend en beschermend, met name tegen zonlicht en ontsteking.

Een rijke, exotische olie met goede werking op de huid!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • Mura Schaanwald
    07.02.2016 - 20:09 uur | Mura Schaanwald

    Ik reageer ook heel allergische op de Macadamia olie en noot. zelfs zo erg als ik de producten gebruik waar ze in zitten. dat de slijmvliezen opgezwollen raken. en ik luchtklachten krijg. Ook niet in verdunnende vorm zoals men mij aanraden

  • M.T. van der Gouw
    24.06.2015 - 10:04 uur | M.T. van der Gouw

    ik zelf heb een allergie voor Macadamia olie en noot, na enkele dagen gebruik van producten met deze olie ontstaan grote rode jeukende vlekken, en ik ken toch wel meerdere mensen die hier wel op reageren, vooral rondom de ogen.