9 Exotische oliën die je moet kennen: Jojobaolie

Expertartikelen | 5263 keer bekeken
9 Exotische oliën die je moet kennen: Jojobaolie

De naam jojobaolie is enigszins misleidend. Het is een vloeibare was met een andere samenstelling dan vele bekende oliën. De goede eigenschappen van jojoba zijn ontdekt toen vervanging voor walvisolie werd gezocht. Inmiddels is jojobaolie een veel gebruikt ingrediënt in natuurlijke huidverzorgingsproducten, en terecht!


OORSPRONG

Jojobaolie wordt gewonnen uit de zaden van de jojobastruik. Deze struik groeit met name goed in droge, woestijnachtige gebieden zoals in Arizona, Californië en delen van Mexico. De olie werd oorspronkelijk gebruikt door de Indianen voor z’n cosmetische eigenschappen. In de 70-er jaren is jojobaolie ontdekt als vervanging van walvisolie. Het verbod op walvisolie heeft ertoe geleid dat de goede eigenschappen van jojobaolie werden gebruikt in huidverzorging. De vraag naar jojobaolie is fors gestegen en de olie komt tegenwoordig van plantages en vanuit meerdere werelddelen.

SAMENSTELLING

De naam jojobaolie is misleidend. Het is eigenlijk geen olie, maar een vloeibare was met een andere samenstelling dan vele bekende oliën. Het wordt verkregen door het koud persen van de jojobazaden. De zaden bestaan voor ongeveer 50% uit olie. De ongezuiverde vloeistof is helder en goudkleurig met een nootachtige geur. Na zuivering wordt de jojobaolie kleurloos en geurloos, en kan deze gebruikt worden in huidverzorgingsproducten.

Meer dan 97% van de jojobaolie bestaat uit een natuurlijk mengsel van esters, ofwel verbindingen van onverzadigde vetzuren en vetalcoholen. Jojobaolie kan je op de ingrediëntenlijst herkennen, de INCI naam is Simmondsia Chinensis Seed Oil.

WERKING

De esterverbindingen in jojobaolie kunnen het stratum corneum (hoornlaag) van de huid penetreren. Samen met de intercellulaire lipides kunnen ze vochtverlies verminderen, het zogenaamde transepidermale vochtverlies. Jojobaolie heeft de werking van een emollient die de huid meer soepelheid en elasticiteit geeft. Het heeft ook een helende werking op beschadigde huid.

De olie wordt aangemerkt als niet-comedogeen, talgklieren in de huid raken niet verstopt. Er zijn zeldzame gevallen gerapporteerd waarin wordt gesproken over comedogeniteit, echter, dit zal sterk afhankelijk zijn van de samenstelling en (te hoge) dosering.

Vele huidverzorgingsproducten bevatten jojobaolie zoals crèmes, lotions, milk, en massage olie.

Jojobaolie is een mooie en stabiele was die prima door de huid wordt opgenomen en vochtverlies vermindert. Terecht een veel gebruikt ingrediënt in natuurlijke huidverzorgingsproducten. 




Dit is de tweede in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten. Lees ook het eerste artikel over Macadamiaolie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren