DE VERRASSENDE WERKING VAN FRAMBOZENZAADOLIE

10.02.2017 | Columns | 3461 keer bekeken
DE VERRASSENDE WERKING VAN FRAMBOZENZAADOLIE

De “gewone” rode framboos is een onbekend ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Wat kan deze olie, gewonnen uit frambozenzaden, betekenen voor de huid en zonbescherming? Verrassend veel! Dit is de zesde in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten die je moet kennen.

De “gewone” rode framboos (Rubus Idaeus) wordt wereldwijd verbouwd en met name gebruikt voor de productie van vruchtensappen. De frambozenzaden zijn het belangrijkste bijproduct van deze sapproductie. De zaden zijn ongeveer 10% van het totale gewicht van de framboos en bevatten een hoog gehalte aan olie. De wereldwijde productie van frambozen is 312 miljoen kilo en Canada is, met 18 miljoen kilo, één van de grote producenten.

Frambozenzaadolie kan eenvoudig worden verkregen door het persen van de zaden bij lage temperatuur. De zaden bestaan voor ongeveer 25% uit olie. Frambozenzaadolie is een redelijk onbekend ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Is dit terecht?

De olie is rijk aan onverzadigde, gezonde vetzuren. Frambozen hebben de hoogste concentratie alfa linoleenzuur (omega-3) van alle bekende fruitzaadoliën. De vetzuursamenstelling werkt hydraterend en ontstekings­remmend.

De olie is verder rijk aan anti-oxidanten en olie-oplosbare vitaminen, carotenen (vitamine A) en tocopherol (vitamine E). Deze gaan met name huidveroudering en afbraak van collageen tegen. Mooie eigenschappen voor huidverzorgingsproducten, maar is er meer?

Bescherming tegen UV straling

Er zijn diverse publicaties over de zonbeschermingseigenschappen van frambozenzaadolie. Zonlicht kan ook schadelijk zijn voor de huid, met name de UV (ultraviolet) straling aanwezig in zonlicht. UV straling is ingedeeld in 3 klassen, UV-A, UV-B en UV-C. UV-A is het merendeel van de straling die de aarde bereikt en veroorzaakt huidveroudering (ook wel UV-Ageing genoemd). UV-B is een kleiner deel dat de aarde bereikt en is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid (ook wel UV-Burning genoemd). UV-C is ook zeer schadelijk maar wordt door de atmosfeer tegengehouden.

Canadees onderzoek laat zien dat frambozenzaadolie in staat is om UV straling te absorberen en de huid te beschermen tegen de negatieve effecten van (veel) zonlicht. De olie is een zeer goede beschermer tegen UV-B straling en kan het verbranden verminderen.

De verrassende werking van frambozenzaadolie maakt het een uitstekend ingrediënt voor huidverzorging en zonbescherming.

Lees ook de andere columns in de serie "exotische oliën die je moet kennen":

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren