De gezonde werking van avocado-olie

De avocado staat bekend als een gezonde en olierijke vrucht. Cholesterol kan dalen door het eten van avocado’s. Kan de gezonde avocado-olie ook worden gebruikt in huidverzorgingsproducten? En wat zijn de voordelen? Dit is de achtste in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

De avocado
De avocado komt oorspronkelijk uit Mexico en is een boom die 20 meter hoog kan worden. De avocadovrucht is peervormig tot rond en kan tot 2 kg wegen. Het zachte, romige vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees zacht als boter. De avocado is bijzonder voedzaam en bevat zeer veel gezonde onverzadigde olie (tot ongeveer 20%). Avocado groeit vooral in tropische en subtropische regio’s zoals Centraal Amerika en Californië.

Avocado-olie
Avocado-olie, ook wel Persea gratissima oil genaamd, komt uit het vruchtvlees van de avocado. De olie kan verkregen worden via koude persing of extractie. Het is een lichtgele olie en één van de weinige eetbare oliën die niet uit de zaden of noten komt. De olie bestaat uit gezonde onverzadigde (omega) vetzuren, vergelijkbaar aan olijfolie. Verder is de olie rijk aan vitamine A, C, D en E, en eiwit.

Avocado-olie in huidverzorging
De functie van avocado-olie in huidverzorging is divers en positief. Het werkt o.a. als een emollient (of moisturizer) en is een zogenaamde ‘carrier oil’. Het heeft een hele goede penetratie in de huid en helpt hierdoor ook andere werkstoffen in de huid te brengen. Avocado-olie kan worden gebruikt om de huid tegen uitdroging te beschermen en is zeer geschikt voor de normale tot droge huid. Het geeft dus een positieve werking op de elasticiteit van de huid en helpt huidveroudering te vertragen. Ook verhoogt het de collageenproductie. In zonbescherming kan avocado-olie ook een belangrijke rol spelen en werkt het als UV-filter. Een mooie en gezonde olie die prima past in natuurlijke huidverzorgingsproducten!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Wiwik Daulay
    05.08.2017 - 17:14 uur | Wiwik Daulay

    Ik heb eczeem, en ik heb zowel deze avocado olie als een echte dure koudgeperste avocado olie, maar ik krijg er echt jeuk van. En mijn extreem droge huid wordt er ook niet snel vetter van, dat heeft echt tijd nodig. Maar ik heb ook wel eens kokosolie gebruikt omdat dat goed is, maar zelfde verhaal, jeukt bij mij heeeeel erg.. :( dan maar vaker avocado en noten enzo eten Op deze site goede informatie over avocado olie:https://www.isditwelgezond.nl/gezondheidsvoordelen-avocado-olie/