Omstreden ingrediënten in huidverzorging: Sulfaten

10.02.2015 | Columns | 2474 keer bekeken
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: Sulfaten

Je komt er regelmatig mee in aanraking. Sulfaten worden in veel reinigingsproducten gebruikt. Is er iets mis met dit ingrediënt, want veel labels roepen “sulfaatvrij"? Dit is de vijfde in een serie columns over omstreden ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Feiten en fictie worden van elkaar gescheiden.

De verzamelnaam sulfaten in huidverzorging en cosmetica staan voor Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES). Beide stoffen zijn zogenaamde surfactanten of oppervlakte-active stoffen. Ze zijn uiterst efficiënt in reinigingsproducten en foams, omdat ze vuil- en vetdeeltjes kunnen oplossen in water. De SLS en SLES in huidverzorging wordt gemaakt van een natuurlijke, plantaardige bron (palm- of kokosnootolie). Deze plantaardige Lauryl alcohol wordt vervolgens chemisch omgezet. Het gaat dus te ver om SLS en SLES een natuurlijk ingrediënt te noemen.

Mythe

De verschillende instanties, die waken over de goedkeuring van grondstoffen, beweren dat deze sulfaten in zuivere vorm veilig zijn. Zowel Europa (Cosmetic Ingredient Review, CIR) als de Verenigde Staten (Food and Drug Administration, FDA) keuren het gebruik van SLS en SLES tot bepaalde maximale niveaus goed. Ook ecolabels, zoals bijv. ECOCERT, staan het gebruik van sulfaat surfactanten toe. Op diverse internetforums circuleren berichten dat de sulfaten SLS en SLES kanker¬verwekkend zouden zijn. Dit blijken echter ongefundeerde statements te zijn, maar uiteraard beïnvloeden ze wel de publieke opinie. Vele bronnen tot aan de American Cancer Society weerspreken deze berichten en zijn stellig in hun communicatie: “Er is geen link tussen het gebruik van deze producten en een verhoogde kans op kanker". Het is dus verstandig om een einde te maken aan deze mythe.

Irritatie

Het is bekend dat sulfaten in de vorm van SLS en SLES huidirritatie kunnen veroorzaken. De huid reageert ernstiger op SLS dan op SLES. Bij de meerderheid van de mensen zal huidirritatie echter niet optreden. Voor personen met een gevoelige huid kan het soms oppassen zijn. De grootste toepassing van sulfaten is in reinigingsproducten en deze worden na gebruik weggespoeld (rinse-off). Hier lijkt het gebruik van sulfaten dus geen enkel probleem. Bij zogenaamde leave-on producten (crèmes, maskers, etc.) is het gebruik van hoge niveaus SLS en SLES af te raden. Langdurige blootstelling zou huidirritatie kunnen veroorzaken.

Vrij van…

De claim dat huidverzorgingsproducten “vrij van …" zijn, berust vaak op beperkte informatie en boezemt angst of gevaar in. Zou het niet mooier zijn om de consument te vertellen wat er wel in huidverzorgings¬producten zit? De voordelen van veilige, hoogwaardige werkstoffen en hun functie straalt kennis & kwaliteit van de producten uit. Een lange lijst met wat er niet in het product zit, is zeker geen garantie voor kwaliteit.

Groet,
Jean-Paul Janssens


Eerdere columns:
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: alcohol
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: conserveringsmiddelen
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: minerale olie
Omstreden ingredienten in huidverzorging: siliconen

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • 10.02.2015 - 15:05 uur | Judith Scheele

  Lijkt mij een gevalletje van 'met mate gebruiken'.
  De consumenten worden steeds banger gemaakt en er word zoveel op ze ingepraat dat ze niet meer voor zichzelf kunnen denken.

  Het idee om alleen te zeggen wat er wel inzit lijkt mij zeer goed. Waarom mensen bang maken voor iets wat ze ten eerste niet weten wat het is en ten tweede niet eens in je producten zit.

  Dat gevoelige huiden reageren op producten wil niet altijd zeggen dat het slecht is voor de huid, wat mensen door alle dingen die zomaar worden geroepen wel denken.
  Ik heb zelf contact allergie, mijn huid reageert op zich zelf, op water etc. dat is ook niet omdat het een slechte invloed heeft of kankerverwekkend is.

  Zowel in de cosmetica als de voedingsbranche moet er echt eens gestopt worden met van alles te roepen, zonder dat het ook echt daadwerkelijk bewezen is door verschillende echte onafhankelijke deskundigen.