Omstreden ingrediënten in huidverzorging: minerale olie

15.10.2014 | Columns | 6474 keer bekeken
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: minerale olie

Minerale olie staat voor een range kleurloze, geurloze oliemengsels die oorsprong hebben in aardolie of petroleum. Het is een veel toegepast ingrediënt in huidverzorgingsproducten, maar meer en meer omstreden. Waarom eigenlijk? Lees de tweede column in een serie over omstreden ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Feiten en fictie worden van elkaar gescheiden.
 

Wat is het?

De oliemengsels hebben hun oorsprong in aardolie of petroleum. Het is een destillaat van petroleum dat vervolgens in uitzonderlijke mate wordt gezuiverd. Minerale olie wordt op grote schaal toegepast in huidverzorgingsproducten. Het is een goedkope en stabiele olie die niet snel ranzig wordt, in tegenstelling tot vele natuurlijke, plantaardige oliën. In de strikte definitie is aardolie een natuurlijk product, het wordt immers uit de aarde gewonnen (mineraal) en is miljoenen jaren geleden ontstaan uit organische, plantaardige resten. Vreemd - want we beschouwen aardolie producten vaak als onnatuurlijk.

We kunnen minerale olie op de (INCI) ingrediëntenlijst herkennen aan: paraffin, liquid paraffin, paraffinum liquidum, witte olie of liquid petroleum. Redelijk eenvoudig te herkennen op een huidverzorgingsproduct.

Minerale olie is een omstreden ingrediënt. De veel gehoorde opvattingen zijn dat het giftig & carcinogeen is, de huid bedekt met een laag waardoor de huid niet meer kan ademen, poriën kan verstoppen (comedogene werking) en acné kan veroorzaken.


Veiligheid

Laten we eens kijken naar de veiligheid van minerale olie. De discussie over veiligheid is ontstaan uit het feit dat onzuivere minerale olie carcinogeen is. Echter, minerale olie is in uitzonderlijke mate gezuiverd voordat het gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten. Het is dus een veilig ingrediënt. De onzuivere minerale olie mag dus nooit worden gebruikt voor huidverzorging.

Verder werkt minerale olie als een emollient, een ingrediënt dat op het huidoppervlak blijft en de huid glad en zacht maakt. De werking is occlusief, het gaat vochtverlies van de huid tegen door het vormen van een film op de huid. De afsluitende werking van minerale olie kan bescherming bieden tegen een (tijdelijk) beschadigde, verwonde huid of bijvoorbeeld luieruitslag bij baby’s.


Discussie

De discussie over de comedogene werking van minerale olie is vertroebeld. Een wetenschappelijke studie in het Journal of Cosmetic Dermatology (2005) heeft aangetoond dat gezuiverde minerale olie niet comedogenisch werkt. Volgens de onderzoekers heeft het dus geen porieverstoppende werking. Vele ervaringsdeskundigen op diverse webforums lijken hier anders over te denken en spreken de wetenschappelijke studie dus tegen.

Minerale olie lijkt zeker niet geschikt voor langdurig gebruik. De occlusieve werking verstoort de natuurlijke vochtbalans van de huid. De natuurlijke vochtbalans (inbrengen en vasthouden) lijkt belangrijk voor het ademen en natuurlijk herstel van de huid. Natuurlijke, plantaardige oliën en waxen met een sterke occlusieve werking (bijvoorbeeld cacaoboter) zijn dus ook niet geschikt voor langdurig gebruik.

Het tijdelijk afsluiten van een (beschadigde) huid kan voor een korte periode goed zijn, maar daarna zou je toch voor een meer vochtdoorlatend ingrediënt/product moeten kiezen. Er zijn natuurlijke, plantaardige alternatieven voor minerale olie, dus daar zou je voor kunnen gaan…


Lees ook de eerste column: Omstreden ingrediënten in huidverzorging: siliconen »

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Nisha VW
  27.10.2014 - 20:12 uur | Nisha VW

  Fijn dat je hieraan aandacht besteed, en de beide kanten belicht.

  De vraag is natuurlijk: waarom minerale oliën gebruiken als er betere alternatieven bestaan zoals huideigen vetten? Minerale oliën worden door fabrikanten vaak verkozen boven huideigen vetten omdat dit gewoonweg véél goedkoper is. Ook al zouden minerale oliën op zich niet schadelijk zijn vr de huid, in vergelijking met huideigen vetten bieden ze weinig meerwaarde vr de huid

  Mimique is een huidverzorgingsmerk dat geen compromissen heeft gesloten, en met 100% focus op veiligheid en doeltreffendheid. www.mimique.be

 • 15.10.2014 - 14:38 uur | Jean-Paul Janssens

  Beste Kristel, dank voor je reactie. Altijd goed om over huidverzorgingsingrediënten te discussiëren. Vanuit de discussie ontstaan er altijd nieuwe ontwikkelingen en meer duidelijkheid, dat is waar het uiteindelijk om gaat.
  Ik hoop dat je het artikel niet als een hype ziet, want ik probeer de feiten & fictie onder de aandacht te brengen en deze discussie speelt al heel wat jaren.
  Het wel/niet gebruiken van bepaalde ingrediënten (of alternatieven) is een eigen keuze. Zolang deze keuze goed onderbouwd is, lijkt dat prima voor de sector en je merk.

 • 15.10.2014 - 00:40 uur | Kristel Schipper

  Don't believe the hype :-) http://ericson-laboratoire.nl/huid/parrafine-en-cosmetica-wel-of-niet/