Anbos start petitie Behoud IPL / Laser schoonheidsverzorging

19.05.2014 | Branchenieuws | 3547 keer bekeken
Anbos start petitie Behoud IPL / Laser schoonheidsverzorging

De Nederlandse brancheorganisatie van Schoonheidsspecialisten (ANBOS) is het niet eens met Minister Schippers. Zij wil ten onrechte IPL/laser voorbehouden aan beroepsgroepen erkend door of geregistreerd in de wet BIG. Hierdoor kan de consument niet meer bij een schoonheidsspecialist terecht voor definitief ontharen middels IPL /laser en is daarom de petitie ‘Behoud IPL/laser schoonheidsverzorging’ gestart. Ieder ander die ook tegen deze maatregel is, wordt van harte uitgenodigd de petitie te ondertekenen op: 

‘Definitief ontharen middels IPL/laser hoort echt thuis binnen onze branche’, aldus Hoogendijk, voorzitter ANBOS. ‘Mannen en vrouwen die kiezen voor professionele huidverzorging en last hebben van overbeharing zijn bij een gediplomeerde schoonheidsspecialist écht op hun plek.’  Een deel van deze beroepsgroep heeft zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld op het gebied van definitief ontharen middels IPL /laser. De brancheorganisatie speelde hier op in door te voorzien in een opleiding ontharingstechnieken die gelijkwaardig is aan de opleiding licht en laser van Huidtherapie. Ook ontwikkelde zij een richtsnoer in samenwerking met het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV), nu onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit richtsnoer geeft de best practice voor de schoonheidsspecialist die ipl/laser toepast bij het ontharen. 

Goed geregeld
‘Geen enkel argument dus om deze vorm van behandelen weg te nemen bij de schoonheidsspecialist’, aldus Kees Hoogendijk, voorzitter ANBOS. Ook alle zorgverzekeraars hebben het vertrouwen in de schoonheidsspecialist, want de uitoefening van deze behandeling wordt vergoed. Ondernemers aangesloten bij ANBOS zijn automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie in Den Haag. Daarnaast wordt er gewerkt aan een erkenningsregeling, inclusief kwaliteitsregister.

Europa
ANBOS is ook betrokken bij de ontwikkeling van een Europese normering (CEN) voor schoonheidsverzorging. Zij zorgt voor belangrijke input van de Nederlandse structuur van hygiëne, veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Dit gebeurt op basis van de bestaande Nederlandse Code van de schoonheidsspecialist. De CEN is leidend in Europa. Deze Europese standaard noemt IPL/laser uit te voeren door level 5, de gespecialiseerde schoonheidsspecialist.


ANBOS
ANBOS is voor 70 procent representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging. Al 65 jaar behartigt zij, als business partner, de belangen van haar leden op kwaliteit, vakinhoud en ondernemerschap.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 04.06.2014 - 10:17 uur | Michele Burgers

    Ik ben het wel eens met vernieuwde en aangescherpte regelgevingen maar daar mag de schoonheidsspecialiste niet geheel bij uitgesloten zijn. Bovendien blijkt een correcte certificering, bijscholing, centrale registratie van klachten en veel betere opleiding dan een halve dag bij afname van een IPL apparaat nodig zijn. Hier liggen juist de nieuwe kansen en uitdagingen voor de ANBOS. Er zijn nu eenmaal ook weer cowboys in deze vrij jonge ontharingsbranche (zowel bij de hardware aanbieders als toepassende salons) die het uitsluitend zien als een snelle "geldverdienmachine" en daarbij de kwaliteit, het veiligheidsaspect en hygiëne voor de consument sneller uit het oog verliezen. Daar bovenop komt nog eens de snel gegroeide concurrentie in deze branche, bijbehorende prijsdalingen waarbij mijn kwaliteit voelsprietjes onrustig beginnen te trillen. Zal in de toekomst het kaf van het koren gescheiden dienen te worden? Bij mij is er geen haar op mijn hoofd die twijfelt aan veiligheid, professionaliteit, kennis en gezonde prijs/kwaliteit beleving binnen deze branche. En daar horen met zekerheid heel veel schoonheidsspecialisten bij die al jarenlang succesvol en naar volle tevredenheid van hun clientèle haartjes lieten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kijken wie de handschoen voor de branche oppakt en zich er sterk voor durft te maken in Den Haag.

  • 19.05.2014 - 23:44 uur | Ilze van Opstal

    Dit is goed nieuws voor de schoonheidsspecialist die werkt met IPL/laser.
    Eindelijk laat ANBOS van zich horen zoals het hoort als branche-organisatie.