Worden laser- en IPLbehandelingen door schoonheidsspecialisten verboden?

17.05.2014 | Branchenieuws | 15575 keer bekeken
Worden laser- en IPLbehandelingen door schoonheidsspecialisten verboden?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde in 2013 maatregelen aan om mensen beter te informeren rondom puur esthetische cosmetische ingrepen. In maart 2014 heeft de minister een brief geschreven aan de 2e kamer, waarin ze voorstelt om behandelingen met een laser in de toekomst als voorbehouden handeling aan te merken in de wet BIG. Volgens Robert Boonen, bestuurslid van het NSEG, is het zeer waarschijnlijk dat dit ook daadwerkelijkheid gaat gebeuren. Dit zei hij vandaag op het NLSAS netwerk event in Bunnik.  Als dit voorstel wordt aangenomen in de 2e Kamer mag een laserbehandeling in de toekomst alleen nog maar door of onder verantwoordelijkheid van een arts uitgevoerd worden. Voor schoonheidsspecialisten zonder BIG registratie is het zelfstandig uitvoeren van laserbehandelingen dan bij wet verboden. Er loopt nu nog een discussie of de schoonheidsspecialiste in de toekomst dan nog wel behandelingen met licht (IPL) mag uitvoeren.
Maar wie garandeert dan dat een klant bij de schoonheidsspecialiste in goede handen is?  

Groei cosmetische markt
Economische crisis? Niet in de cosmetische markt want die groeit nog met 5% per jaar. De cosmetische markt is interessante markt waar iedereen die iets met schoonheid te maken heeft graag een graantje van mee wil pikken. Dat zijn niet alleen schoonheidsspecialisten, maar ook plastisch chirurgen, cosmetisch artsen en andere BIG- geregistreerde (huidtherapeuten, dermatologen, kno-artsen). Er zijn steeds meer aanbieders van behandelingen die zich begeven op het grensgebied tussen schoonheidsbehandelingen en medische zorg. Het is de taak van minister Schippers en haar ministerie om de consument te beschermen tegen onverantwoorde risico's waaronder een veilige toepassing van rimpelvullers, laser- en lichttherapie.

In oktober 2013 kondigde de minister maatregelen aan om dit beter te regelen. Behandelaren moeten in de toekomst kunnen aantonen dat ze zowel bevoegd als bekwaam zijn om deze behandelingen uit te voeren. Het gevolg was dat de diverse partijen in de plastische- en cosmetische chirurgie met elkaar om tafel gingen zitten om de zorgmarkt te reguleren en de politiek te beïnvloeden. En dat heeft geleid tot de oprichting van de Nederlandse Stichting voor Esthetische Geneeskunde (NSEG). Deze stichting heeft als doel om de kwaliteit van de esthetische geneeskunde in Nederland te bevorderen, onder meer door het ontwikkelen van  kwaliteitsnormen, het doen ontwikkelen van curricula voor specifieke opleidingen en het inrichten van een voor klanten toegankelijk register. De NSEG is het aanspreekpunt van de sector voor het ministerie van volksgezondheid. 

Lobby
De plastisch chirurgen hebben afgelopen jaar een politieke lobby gevoerd om mede controle te krijgen over de cosmetische markt. Om de veiligheid van de patiënt te kunnen garanderen hebben zij normen vastgesteld. In de leidraad ‘Plastische chirurgie en esthetische behandelingen in particuliere klinieken’ van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) worden criteria gegeven waaraan een kliniek, een plastisch chirurg en het behandeltraject moeten voldoen om kwaliteit en veiligheid van esthetische behandelingen te garanderen. 

Ook de brancheorganisatie schoonheidsverzorging (ANBOS) stelt eisen aan haar leden. Voor risicovolle ingrepen zoals chemische peelings kent de ANBOS landelijke richtsnoeren met een verplichting tot nascholing. Anbos zegt ook dat men in gesprek is geweest met minister Schippers, maar officiële standpunten hierover zijn tot op heden niet naar buiten gebracht.

De discussie
Op dit moment onderzoekt minister Schippers op welke wijze kwaliteitseisen aan de toepassing IPL gesteld kunnen worden. Cosmetische artsen, dermatologen en huidtherapeuten zijn de mening toegedaan de IPL en andere energy-based devices minstens zo risicovol zijn als diverse laserbehandelingen. Maar is dit zo?  Is IPL een medische behandeling of niet? Is IPL huidverzorging? Valt IPL onder de deskundigheid van een schoonheidsspecialist? 
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag zal de schoonheidsbranche de volgende vragen moeten kunnen beantwoorden. 

 • Wie garandeert de competentie van de schoonheidsspecialiste als het om IPL behandelingen gaat?
 • Zijn er protocollen van de behandeling?
 • Welke risico loopt de klant?
 • Wat gebeurt er bij complicaties?

Binnen de schoonheidsbranche biedt Anbos de specialisatie ontharingstechnieken aan. Maar om in aanmerking te komen voor registratie moet men ook lid zijn van Anbos. Er zijn echter ook schoonheidsspecialisten die mogelijk wel bekwaam zijn, maar die geen lid zijn van Anbos. Hoe wordt daar mee omgegaan? En sluit de specialisatie ontharingstechnieken qua inhoud wel voldoende aan bij de competenties die bij laser- en lichtbehandelingen nodig zijn?

IPL-behandelingen
Wat moet er gebeuren als de schoonheidsspecialiste in de toekomst met IPL wil blijven werken? Volgens Robert Boonen begint de tijd nu te dringen. De schoonheidsspecialisten lijken de strijd om de laserbehandelingen verloren te hebben en het is nog maar de vraag hoe het met de IPL behandelingen zal gaan. Op korte termijn zullen de regelgevende instanties (VWS, NSEG) er van overtuigd moeten worden dat de schoonheidsspecialisten voldoende competentie hebben om deze behandelingen uit te voeren. De plastische chirurgen, huidtherapeuten en cosmetisch artsen hebben dat voor hun eigen beroepsgroepen prima voor elkaar, maar dat geldt (nog) niet voor de schoonheidsbranche. De regelgevende instanties zijn er kennelijk nog niet voldoende van overtuigd dat schoonheidsspecialisten voldoende bekwaam zijn. Want waar kun je dat lezen? Wie komst met het bewijs?

De boodschap van Boonen luidt dan ook om de competenties van de schoonheidsbranche in relatie tot IPL behandelingen zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Dat kan via training en of scholing waarin de competentie goed omschreven wordt en ook toetsbaar is. Werk met goede protocollen en zorg er dan voor dat die ook goed geborgd worden. 

Rol Anbos
De rol van Anbos in bovengenoemd proces is tot op heden onduidelijk. Wat heeft Anbos tot nu toe gedaan, welk doel wil men bereiken en hoe denkt men daar te komen? Bij leden van Anbos bestaat hierover veel ongerustheid, terwijl je van als lid van een vereniging op zijn minst mag verwachten dat een bestuur helder communiceert en formeel een standpunt inneemt. Als dat tenminste nog niet te laat is. 

Onze redactie heeft over dit onderwerp ook met Anbos contact gehad en de afdeling communicatie liet weten dat ze hierover op zeer korte termijn een persbericht zullen sturen. Uiteraard zullen we dat meteen met jullie delen (we hebben op 19 mei hierover van Anbos dit bericht ontvangen)

Ondertussen zou een ieder die zich bij dit onderwerp betrokken voelt kunnen nadenken op welke manier we de juiste stappen kunnen zetten om onze belangen als schoonheidsbranche te kunnen waarborgen. We zijn benieuwd naar jullie idee hierover.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (15)

Reageren
 • 05.10.2014 - 14:30 uur | Andrea Helbers

  Nu zijn we alweer een paar maand verder en meerdere t.v programma's verder met huidtherapeuten die goed in de lobby zitten
  Ook zou ik alleen erop willen wijzen dat de dermatologen en huidtherapeuten hun kennis verhalen door kennis over te nemen van anderen.Ook voor deze groep is er geen echte opleiding bekend afgezien van een enkele hoofd stuk in een studieboek.
  Schoonheidsspecialisten zullen meer ervaring en kennis hebben met het laseren en ipl behandelingen.Aangezien deze het elke dag doen laten we welzijn het is een cosmetische behandeling er is geen ziekte indicatie etc.Het is niet zo dat schoonheidsspecialisten inwendige laserbehandelingen geven .Wat deze tak doet is een zeer oppervlakkige behandeling.
  Er wordt nu door de huidtherapeuten een lobby opgezet alsof iedereen grote brandwonden veroorzaakt .tot nu toe is het nog altijd de huidtherapeut die de meeste klachten veroorzaakt dit is ook bekend niet alleen in ipl maar ook in de peelings.
  Nu zal ik als huidtherapeut helemaal niet blij zijn met deze mogelijk nieuwe regel.
  Tot nu toe was de schoonheidsspecialist de filter dit omdat deze een stukje goed koper zijn en flexibeler in behandel tijden.De echte schoonheidsspecialist die minimaal deze erkend heeft gehaald weet wanneer deze begint aan laser/Ipl behandelingen wat er bij komt kijken.Wat men nu weer spiegelt is over het algemeen de ipl behandelaar die er naast ook pedicure is of haar knipt.Of de afgeschreven machine heeft overgenomen van een schoonheidsspecialist of huidtherapeut op b.v marktplaats en in de huiskamer of driehoog achter praktiseert of een hokje huurt in een sportschool waar door het lijkt of deze erkend is.
  Vergeet niet dat er wanneer er een verbod komt op deze cosmetische behandelingen de machines in het zwarte circuit komen met alle gevolgen die dit met zich mee brengt.
  Dit hebben wij ook kunnen mee maken met de tattoo shops.
  Ook het type klant dat er komt bij de schoonheidsspecialist is anders en kritische en laten zich beïnvloeden door hun omgeving. Wanneer er nu problemen ontstaan met een behandeling bij een huidtherapeut of dermatoloog gaan de klachten dus naar een klachten commissie.Dus is de huid iets rood geïrriteerd gaan we even naar
  de klachten commissie kijken of er wat te verdienen valt.
  Keuring van machines is ook mogelijk wanneer een schoonheidsspecialist de zelfde keuring op de machines wilt hebben als een huidtherapeut of dermatoloog is dit mogelijk er zijn genoeg erkende instanties die dit leveren met een mooie sticker erbij.
  Laten we even duidelijk zijn dat een huidtherapeut en verleng stuk is van de dermatoloog is deze klaar met zijn patiënt valt deze over het algemeen in een traject bij een huidtherapeut.
  Nu gaan deze ook al epileren,schoonheid peelings doen,zelfs de schoonheidsbehadelingen ,ontharen op en niet medische grond.
  Vergeet ook niet hoeveel schoonheidsbehandelingen onder een andere noemer geclaimd worden bij de verzekeraar.
  Wat er nu gaande is een markt afsluiting wat ook alleen maar in staat der Nederlanden mogelijk is.
  Wat er moet gebeuren is als volgt voor IPl/Laser :
  Schoonheidsspecialisatie erkend halen en erkennen .
  specialisatie elektrische epilatie.
  specialisatie IPL/laser
  Het verbieden van schoonheidsbehandelingen door niet erkende schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten en dermatologen.

  Ipl en laser specialisatie moet los staan van huidtherapeuten,dermatologen en schoonheidsspecialisten.
  Het moet een voor iedereen bereikbare opleiding met certificatie zijn met een vooropleiding van minimaal anbos erkende schoonheidsspecialisten ,huidtherapeuten en dermatologen.
  Dit certificaat dient om de drie/ vier jaar bij geschoold te worden i.v.m mogelijke vernieuwingen in deze discipline, dit bestaat nu ook niet voor de huidtherapeut en dermatoloog.
  Alleen de fabrikant levert deze zogenaamde updates of een lezing die ook de schoonheidsspecialist kan bij wonen.

  Laat het duidelijk zijn dat er op schade kan ontstaan door middel van ipl of een laser behandeling aan de huid .Wanneer men duidelijk de regels volgt moet en kan er niet veel gebeuren.Het is niet alleen de behandelaar maar ook de klant die zijn verantwoordelijkheden moet nemen.

 • 10.06.2014 - 14:23 uur | Ingrit Dunde

  Ongelofelijk elke koekenbakker mag wel al eeuwen in Nederland zonder diploma's
  iemand zijn lichaam helemaal vol injecteren met inkt waarvan niemand weet wat er in zit. Dit soort personen verminken elke dag zeer veel mensen doordat ze met die naalden in iemand zijn huid zitten te wroeten, Dat mag gewoon word niks over gezegd. Maar diegene die hun fouten willen oplossen worden aangepakt.
  Maar een arts heeft natuurlijk geen behoefte om te gaan tatoeëren. Maar laseren vinden ze wel wat.
  De gehele investering die wij allemaal gemaakt hebben krijgen wij dat dan terug van de staat, Lijkt me wel zo eerlijk!!!!

 • 10.06.2014 - 13:25 uur | Herman herst

  Wij hebben ook een kapitaal aan diploma's, apparatuur, marketing, blauwe enveloppen , tijd en energie geïnfesteerd, Maar dit is Nederland net als het tanden bleken vorig jaar in een keer verboden en honderden mensen zijn alles kwijt.
  Als dit doorgaat raken wij alles kwijt koophuis etc etc.
  Wij hebben nu zon 8000 klanten bestaan bijna 4 jaar en misschien in al die tijd 3a4 keer een complicatie meegemaakt door het toedoen van de klant zelf.
  Maar dat gebeurd natuurlijk nooit bij big geregistreerde artsen of huidtherapeuten.
  De staat heeft jaren lang geprofiteerd van ons maar nu worden wij even aan de kant gezet door een klein groepje aasgieren.
  En laten we het maar niet over de mensen hebben die straks honderden euro"s te veel mogen betalen om een okseltje te flitsen of een tattoo te laseren bij een B.I.G arts of therapeut
  Mensen teken de petitie voordat het te laat is
  http://petities.nl/petitie/behoud-ipllaser-schoonheidsverzorging

  DANK U WEL!!! MEVROUW SCHIPPERS.

 • 10.06.2014 - 11:26 uur | Petra Beeren

  Ik heb een laserpraktijk en laser schimmelnagels, tatoeages en pigmentvlekken. Gaat dit alleen over IPL laseren?
  Ik heb al 20 jaar mijn STIVAS diploma met diverse bijscholingen gedaan en heb mijn lasercertificaat in Rotterdam behaald. Net een grote investering gedaan in de Yag laser.
  Wat als dit erdoor komt? Je raakt aan de straatstenen je laser niet meer kwijt.
  Ik ben toch wel ongerust nu.
  Pak iedereen aan die geen diploma heeft maar blijf af van de salons die hard voor hun diplomas gewerkt hebben!

 • 10.06.2014 - 09:34 uur | Herman herst

  Tattoos zetten en piersen zonder een big nr dat mag natuurlijk wel zo blijven.

 • 22.05.2014 - 14:00 uur | Evelien Jilisen-Thissen

  Wat ik begrepen heb,is dat de Anbos al veel eerder had moeten ingrijpen.
  Ze hebben het op zijn beloop gelaten.
  Maar gelukkig zijn er alerte mensen in ons vak die proberen hier nog iets aan te doen!
  Als wat er hier al gezegd is hoef ik niet meer gaan te herhalen.
  Iedere schoonheidsspecialiste die serieus met haar vak bezig is zal er zo over denken.
  Maar wanneer gaat de Anbos ons een waar voor ons geld geven?
  En ons vak een op een hoger voetstuk plaatsen?
  Joost van Straten van de firma Laserrent is volop aan het kijken of hij tegen deze wetsvoorstel iets kan doen. Het zou helpen om ook hem een mail te sturen wanneer je vind dat dit niet mag gebeuren. info@laserrent.nl
  Alle beetjes helpen en ik mag hopen dat het nog niet te laat is!

 • 21.05.2014 - 08:22 uur | Mariëlle .

  Helemaal eens met Marian.
  Ik blijf erbij dat, sinds het "vak" schoonheidsspecialist sinds 1996 is vrijgegeven, alle ellende al is begonnen.
  Want wie controleert wat?
  Iedereen kan een salon beginnen, en iedereen kan een IPL of laser apparaat aanschaffen zonder vakdiploma. Hoe kun je zonder enige kennis van de huid überhaupt een schoonheidssalon starten?
  Dat mag in Nederland helaas...absoluut te idioot voor woorden!
  Als dàt eerst eens wordt aangepakt zijn we een stuk verder!
  Al jaren erger ik mij aan zogenaamde schoonheidsspecialistes, zonder enige kennis van de huid. Even bij de LOI een schriftelijke cursus en een dvdtje erbij, hoppa en klaar! Ik ken er zelfs een paar die zelfs dat nog niet eens hebben en toch een eigen salon hebben. Schandalig gewoon!
  Oh,
  oriflame consulent? Leuk, ik begin een salon, kan ik fijn m'n crème verkopen! Ik kan werkelijkwaar tig voorbeelden noemen hier in de regio waar werkelijk mijn maag van omdraait hoe zulke kwakzalvers omgaan met cliënten en hun huid.
  Verwaarloosde wenkbrauwen, bovenlip harsen, huid meegetrokken. Ontstekingen na het harsen vanwege gebrekkige hygiëne.
  Hoe kan dat? Ja, als je naar iemand gaat die geen kennis van zaken heeft is dat zo gebeurd!
  In 1996 heb ik mijn vakdiploma gehaald en was destijds al wild woest dat het vak schoonheidsspecialist werd vrijgegeven. Daar had ik dan na 3 jaar mijn vakdiploma gehaald terwijl later elke kneus een salon kan beginnen.
  Nu kun je dus zien wat de gevolgen hiervan zijn!

  Het wordt gewoon tijd dat er onderscheid wordt gemaakt in wèl of niet gediplomeerd, en pas daarna de mogelijkheid tot IPL/laser aanschaf.
  Dat is dan jammer voor alle moeke's op de hoek die ook graag wat willen bijverdienen met crèmepjes smeren en een IPL of laserapparaat hebben aangeschaft met alle gevolgen van dien voor de cliënt.
  Ik heb geen medelijden met ze, het gaat al jaren zo en gaat ten koste van de echte vakspecialisten zoals ikzelf, die wèl alle moeite doen om up to date te blijven en continue blijft bijscholen om de cliënt het beste te kunnen bieden.

  Natuurlijk hoop ik wel dat de wèl gediplomeerde specialistes met de specialisatie ontharingstechnieken hun werk gewoon kunnen voortzetten. Maar de kern van het probleem is dat het vak schoonheidsspecialist weer een erkend beroep moet worden!
  Ik ga maar eens de salon opstarten, ben benieuwd naar alle reacties.

 • Dit is een reactie van de schrijver
  20.05.2014 - 15:40 uur | Inge de Munnik

  Aan Nadine Mol en andere mensen die met lasers en IPL werken: stel dat de wet er inderdaad door zou komen in de 2e kamer, dan zou je een advocaat in kunnen schakelen om te vragen of men voor jou een uitzondering kan maken op de regel (gewoonterecht). Of je zou met eventuele andere gedupeerden actie kunnen ondernemen. Maar laten we hopen dat het niet zo ver komt! Teken de petitie van Anbos.

 • 19.05.2014 - 22:24 uur | Andrea Helbers

  Wat ik ook vreemd vindt is dat de leveranciers niks zeggen. Op de beautybeurs had ik het aan een paar gevraagt, en daar kreeg je geen antwoord op. Ook dat taoeageshops gewoon door mogen gaan met tatoeages zetten en piercen en die hebben helemaal geen achtergrond. Alleen een ggd keuring en je mag zo beginnen. Wat gaan ze daar aan doen dan? Moeten we straks naar een dermatoloog voor een tatoeage? Waar ik wel op tegen ben is die mobile ipl salons. Dat je bij de kapper een ipl behandeling kan ondergaan. Daar moeten regels voor komen. Een ding weet ik zeker dat de regering diep in de buidel moet tasten om alle schoonheidsspecialisten te compenseren. Want dat zijn er nog al wat.

 • 19.05.2014 - 20:10 uur | Nadine Moi

  Ik zou het echt werkelijk waar verschrikkelijk vinden.
  Ik heb net de opleiding ontharingstechnieken lichttherapie, laser en IPL specificatie behaald bij het kwaliteitscentrum in Woerden.
  Wat me € 975, euro heeft gekost, en daarnaast een apparaat van 45000 aangeschaft.
  En dat stelt straks helemaal niks voor.
  Ik hoop dat ik op zijn minst een schade vergoeding krijg!

 • 18.05.2014 - 20:20 uur | jan dijzer

  Ik heb ook net in het vakblad gelezen dat de Anbos nog volop bezig is met het ministerie in Den Haag en met de Inspectie gezondheidszorg in Utrecht. Ik ben voorstander van goede registratie en strenge controles van de schoonheidsspecialisten die ontharen met ipl - laser, maar ook electrische epilatie. Zowel door de Anbos als door de GGD en een verplichtstelling van de Ontharingstechnieken opleiding, deze moet je mijns inziens beheersen voordat je gaat ipl - laseren. Wij zijn zelf gespecialiseerd en zeer professioneel in 4 ontharingsmethoden voor alle huidskleuren en alle haarskleuren. Electrische epilatie, applisonix, IPL en Laser. Hoe moeten al die cliënten geholpen worden met overbeharing??? Als de huidtherapeuten dit moeten overnemen......... lijkt mij onmogelijk. Hier in West Friesland zijn 2 huid therapeuten die vol zitten en volgens mij hard genoeg goede ontharingscollega's nodig hebben. Als het maar goed gebeurd, professioneel en geregistreerd. Het zou echt erg zijn voor al die cliënten met overbeharing als zij niet meer terecht kunnen bij een goede schoonheidsspecialiste, wordt daar eigenlijk wel bij stil gestaan. Ik heb alle vertrouwen dat onze ontharingstechnieken niet zomaar van de baan kunnen worden geveegd!!!! Wens de Anbos daarin veel succes en sterkte. Hoop dat de Huidtherapeuten eens wat meer respect gaan tonen richting ons vakvrouwen en top ondernemers, samen sta je sterker en bereik je veel meer. Daarnaast zoals in eerdere reacties al aangegeven ook het economische aspect van al onze investeringen, hoe en wie gaat dit compenseren?? Dat wordt nog een hele tour. De Anbos gaat ons hier zeker tegen beschermen en het gaat lukken!!!

 • 18.05.2014 - 13:32 uur | Andrea Helbers

  Het verbieden van laseren ipl behandelingen door schoonheidsspecialisten is nog helemaal niet bekend er is nog geen form aan te geven. Ik weet niet waar de gene die dit artikel heeft geschreven de informatie vandaan haalt. Men is al bezig vanaf 2009 om het laseren vast te leggen. Dit ging in de beginfase alleen over inwendig gebruik van het laseren,dus inwendig weg snijden en branden. Rond 2009 heeft vooral de huidtherapeuten lobby zijn best gedaan om ook de oppervlakkige huid lasers hier bij te betrekken dit ook de te danken aan de huidige voorzitter. Dit ook met de kennis uit die tijd de huidige lasers zijn stabiel en gericht op de daarvoor te behandelende gebieden.
  Dat er verbrandingen voorkomen uit onrechtmatig gebruik is niet goed te praten hier kan men makkelijk een op lossing voor vinden in een certificaten systeem met herhaling procedures ter controle en een ggd norm. Dit zou ook moeten gelden voor de groep huidtherapeuten en dermatologen.
  En het weer erkennen van de schoonheidsspecialist hier moet men echt mee beginnen dit zal naar mijn mening niet gaan met een groep als de anbos. Deze instantie heeft naar mijn mening meer interesse in het commercieel uit buiten van de schoonheidsspecialisten dan het vertegenwoordigen van de groep schoonheidsspecialisten met een behaalde diploma. Want de groep huid therapeuten/dermatologen is nog niet klaar zij willen ook alle huid penterende behandelingen verbieden voor niet big geregisterde behandelaars. Dat houdt dus in ook schoonheidsbehandelingen die men met een naald uitvoert. Daarnaast ook de microdermabrasie en andere mechanische behandelingen ook de zuurpeelingen staan op het spel. Het komt erop neer dat men straks als schoonheidsspecialist alleen crèmepjes mag smeren. Uw leverancier die u net een laser of ipl apparaat heeft geleverd op contract basis of afbetaling is hier ook op de hoogte van.
  Het is nog allemaal niet zeker en er wordt veel gespeculeerd ik vraag mij dan ook af wat de staat der Nederlanden gaat doen om alle investeringen te compenseren. Is het in Nederland tegenwoordig van zelf sprekend dat wanneer men tussen de €20.000 a €50.000 heeft geïnvesteerd deze machines maar even aan de straat zet dit geeft mij het beeld bij dit besluit mocht dit door gaan. Gaan de huidtherapeuten dan ook stoppen met schoonheid behandelingen en alle voor komende werkzaamheden als epileren etc.
  Als men 15 jaar terug gaat wilde de dermatoloog /huidtherapeut niet investeren in lasers voor b.v het verwijderen van tatoeages. Men zag meer in het weg schaven etc net als het elektrische ontharen waarom een laser dat gaat veel te snel. Nu men ziet dat de schoonheidsspecialist er zijn/haar voordeel in heeft en het voor een normale prijs op de markt brengt.
  Ook schoonheidsspecialisten innoveren het is niet meer alleen de creme tegen een droge huid etc de huidige schoonheidsspecialist gaat verder.
  Om terug te komen op het gebruik van de lasers de huidige dermatoloog en huidtherapeut halen hun kennis niet uit een opleiding dit gaat via overdracht van kennis net als bij een goede schoonheidsspecialist.
  De FDA waar zowel de huidtherapeut en dermatoloog altijd naar verwijzen als norm heeft in de U.S.A het laseren ook opgedeeld in certificeren dus tatoeage verwijderen en ipl zijn losse disciplines deze certificaten gelden voor alle behandelaar die zich hier op richten van tattoo shop ,schoonheidsspecialist tot huidtherapeuten en dermatologen.
  In Engeland heeft men ook een certificaten systeem hier voor de vraag blijft waarom niet in Nederland.
  Over het onderwerp waar het nu over gaat laseren heeft men wel eens gekeken naar de claims die er bij de huidtherapeuten en dermatologen zijn weer legt. Graag zou ik hier inzage van willen maar dit lukt niet want dit is allemaal afgeschermd. Dat men graag naar een website verwijst voor kennis als fok forum etc is al triest genoeg.En dan niet te vergeten het onderzoek dat bij de minister ligt zoek deze op en kijk hoe deze is uit gevoerd. men heeft het hier over b.v een vak diploma? deze bestaat helemaal niet op dit gebeid men zal het moeten hebben over certificaten en ervaring.Zo zijn er meer punten in dit onder zoek. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/05/29/de-aard-en-omvang-van-de-cosmetische-sector-in-nederland-eindrapport.html

  Tot slot het komt er op neer dat wanneer men een behandeling onder gaat eerst voor onder zoek moet plegen naar de kliniek ,dermatoloog , huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Het zegt niets als men big geregistreerd is men moet weten in welke discipline behandelt en wat zijn de klachten en resultaten van de behandelaars. Een voorbeeld naar de kapper gaat men om haren te knippen niet om uw haar weg te laten laseren.
  Een rode draad ga naar een gediplomeerd schoonheidsspecialist met anbos erkenning dit geeft aan dat deze echt heeft geleerd voor dit vak.
  Dan voeg ik dit nog toe wat gaat Nederland doen met de tattoo shops ,piersing shops ,acupunctuur deze penteren de huid en brengen vloeistoffen en staal in.

 • 18.05.2014 - 08:54 uur | M. J.

  Iedereen kan zich tegenwoordig schoonheidsspecialiste noemen en dat komt doordat het beroep vrij is gegeven. Alleen worden wij de gediplomeerden (ook toekomstige) met deze kwakzalvers over 1 kam geschoren. Denk dat hier maar eens wat aan gedaan moet worden want deze worden ook "schoonheidsspecialisten" genoemd. Ik voel me niet serieus genomen als vakvrouw door dit alles. Een verplichte opleiding voor hetgeen je aanbiedt zou al een 1e stap zijn en dan bij een goede leverancier. Helaas zijn er ook leveranciers die maar aan iedereen leveren zonder voldoende informatie of een inscholing te geven want geld daar draait het om. Dit mag ook weleens aangepakt worden. Helaas wordt onze groep weer de dupe doordat onze leverancier het dus aan de kwakzalvers verkoopt (of ze halen het in China). De huidspecialisten en dermatologen, hebben deze wel allemaal de opleidingen gehad voor het apparaat waarme ze werken of is het gewoon de titel die het bepaald?? Ik vraag me ook af wat gaat Schippers doen met de "thuis apparaten". Dat er wat moet gebeuren ben ik het wel totaal mee eens maar neem ons vakvrouwen nou ook eens serieus! Er zit nog altijd verschil tussen een gediplomeerde schoonheidsspecialiste en de kwakzalver om de hoek! Buiten dit stoor ik me ook gruwelijk dat er ook "collega's" zijn die zomaar met de rollers met naalden aan de slag gaan en een lengte gebruiken die niet verantwoordelijk is. Dit mag ook aangepakt worden en ook dat ze maar eens kijken naar de rollers met lange lengtes die zo via het internet verkrijgbaar zijn. Hele tijd terug een klant hier binnen gehad die van een salon af kwam die 1 roller gebruikte voor diverse klanten.......dit kan toch niet????????? Heb je dan geen verantwoordelijkheidsgevoel????? Wisten jullie ook dat de Anbos verzekering Ocean alleen bepaalde behandelingen vergoed als je dit met hun hebt overlegd en je er niet zomaar vanuit moet gaan dat je voor datgeen verzekerd bent? Ik vind dat er een onafhankelijke organisatie in Nederland moet komen die alle schoonheidssalons op de hoogte gaat houden van ontwikkelingen, eisen enz. die belangrijk zijn voor ons vakgebied. Ik lees veel op internet maar er zijn ook collega's genoeg die dat niet doen. Hoe komen zij aan alle informatie???

 • 18.05.2014 - 00:08 uur | Ilze van Opstal

  Wat Kim hier schrijft is precies wat ik steeds bedoelde over HAM, Anbos en controles. Ik wacht af of hierop wél concrete antwoorden komen van Anbos. Ikzelf heb er geen mening over wie/welke behandelingen mag uitvoeren, maar daar is nu juist je branche-organisatie voor nietwaar?

 • 17.05.2014 - 22:12 uur | Kim Spahic

  Er zijn genoeg zo zelf genoemde "schoonheidsspecialistes" die deze behandeling uitvoeren. Klanten komen met klachten over verbranding, verkleuring, meer haargroei etc. Ik, als student schoonheidsspecialiste kan soms nog meer vertellen over de werking van de behandeling of het apparaat. Op vorige stageplekken werd ik verplicht te laseren terwijl ik er toen nog niks van wist. Uit eigen initiatief ben ik gaan lezen en zoeken naar informatie. Want als je niet mee zou werken ben je je stageplek ook niet zeker. Het ANBOS doet hier vrij weinig mee. Overal poppen uit het niets salons uit de grond en maken het werk van degene die er daadwerkelijk voor leren of voor hebben geleerd onmogelijk. Ik vind dat ANBOS een verplichte registratie moet worden voor een schoonheidssalon. Wel moeten zij eerst komen controleren als je word geregistreerd bij hun. Ook de HAM-Code schiet er bij behoorlijk veel salons in. Geen ultrasoon, geen sterilisatieapparaat aanwezig. Zo kan ik nog wel even door gaan met dingen die ik tijdens stages heb meegemaakt.