Comedonen verwijderen

Behandeltips | 25749 keer bekeken
Comedonen verwijderen

Je komt ze iedere dag wel tegen tijdens je werk: comedonen, beter bekend als mee-eters, blackheads of whiteheads. Maar de ene mee-eter is de andere niet. Waar komen ze vandaan, en belangrijker, hoe krijg je ze weer weg?

Hoe ontstaan comedonen?

Een comedo is een haarzakje waarvan de uitmonding zich heeft gevuld met hoorn en een overmatige hoeveelheid talg. De comedo kan een verwijde opening hebben met een zwart kopje, de zogenaamde bleakhead. De zwarte kleur is het resultaat van het pigment melanine dat zich in de mee-eter bevindt. In andere gevallen is de opening juist vernauwd, en is het kopje wit, oftewel de whitehead. Deze vorm lijkt sterk op een gerstekorrel. De meeste mensen ervaren het probleem op de neus, maar comedonen komen ook vaak voor, in of achter de oren, op de rug en op het voorhoofd. Vaak doen de mee-eters zich voor het eerst voor tijdens de pubertijd als een kenmerk van acne vulgaris. Doordat pubers make-up niet goed verwijderen verergeren de verstoppingen van de haarzakjes zich. Comedonen komen naast acne vulgaris ook voor bij steenpuist ontstekingen, steroïdacne, chlooracne, bepaalde types huidveroudering en door een aangeboren aanleg. Oorzaken zijn stress, hormonen, psychologische aandoeningen, hygiëne problemen of erfelijkheid.

Wat de oorzaak ook is, mee-eters kunnen voor sommige mensen flink vervelend zijn. Soms hebben klanten geprobeerd om zelf de comedonen aan te pakken door ze uit te knijpen of met poriënstrips aan de slag te gaan. Helaas maken ze het probleem hiermee vaak groter doordat ze de huid beschadigen, littekens veroorzaken en onhygiënisch te werk gaan. Gelukkig ben jij degene die ze wel deskundig kan verwijderen.

Dag dag comedonen

Aan het begin van de behandeling kun je bij het reinigen van de huid de comedonen verwijderen. Gebruik geen comedonendrukker. Deze beschadigt de huid juist veel sneller en is lastig om goed schoon en gedesinfecteerd te krijgen. Manueel verwijderen is effectiever, minder pijnlijk en grondiger.

Probeer na te gaan wat de oorzaak van het probleem is. Bij stress of het slecht reinigen van de huid is het probleem wellicht makkelijk op te lossen. Vertel tijdens het behandelen dat vette verzorgingsproducten de poriën juist verstoppen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • Ingrid Roschar
  26.02.2015 - 22:29 uur | Ingrid Roschar

  Hoezo geen comedonendrukker gebruiken?! In de 20 jaar dat ik mijn praktijk voer gebruik ik juist vrijwel altijd een comedonendrukker (wel een met een heel plat lepeltje, dus geen bol lepeltje of draadlusje). Klanten met ervaring bij handmatig werkende collega's menen, zónder uitzondering, dat manueel verwijderen juist veel pijnlijker is! Daarbij leert de ervaring ook dat je dan juist bij manueel verwijderen veel eerder onderhuids beschadigingen toebrengt omdat je relatief veel druk moet uitoefenen, waarbij het risico ontstaat van onderhuids openspringen van een talgkliertje. Bovendien kun je door tissues nauwelijks zien en voelen wat je doet. Met een, plat, lepeltje is de druk veel gelijkmatiger en bovendien is het lange termijn effect heel veel beter omdat je met een lepeltje ook kan 'baantjes trekken', iets dat manueel onmogelijk is. Bij mij gaat een lepeltje na gebruik in de ultrasoon zodat ik voor elke klant een 'verse' heb en tijdens de behandeling reinig ik hem aan een padje met alcohol. Met de stelling dat handmatig verwijderen minder pijnlijk, minder grondig en minder hygienisch is, zijn zowel ikzelf als mijn klanten het absoluut niet eens!

 • ine van keulen
  20.02.2015 - 10:50 uur | ine van keulen

  Grove poriën op neus en kin kun je soms makkelijk verwijderen door er hars op aan te brengen en met de strip er af te halen. Je ziet ze dan mooi liggen. Vooral bij rokershuiden en mannen effectief.

 • Isabel van Huizen
  16.02.2015 - 19:18 uur | Isabel van Huizen

  Leuk artikel om te lezen!
  Ik heb net 2 weken terug mijn specialisatie acne afgesloten.
  White-heads of terwijl gesloten comedonen moet je ook altijd voor het verwijderen eerst desinfecteren en dan loodrecht inprikken met een naaldje.
  XO

 • Dit is een reactie van de schrijver
  16.02.2015 - 10:36 uur | Inge de Munnik

  Dank aan Dorian, Els en Judith, ik pas dit in het artikel aan!

 • Dorian Koops
  16.02.2015 - 09:51 uur | Dorian Koops

  Leuk artikel, voor velen denk ik al wel gesneden koek. De 2 reacties voor mij hebben dezelfde reactie als ik. Een comedonendrukker is juist een tool als het niet anders kan. Bijvoorbeeld in de oorschelp. Het beschadigd juist vaak de huid, en manueel verwijderen is effectiever, minder pijnlijk en grondiger. Groeten!!

 • 16.02.2015 - 09:10 uur | Judith Scheele

  Inderdaad een leuk en duidelijk artikel, alleen ben ik het over de comedonendrukker met Els eens. Whitheads kun je beter in prikken met een naaldje en de opening en van blackheads kun je hiermee verwijden.

 • Els kiljan
  16.02.2015 - 07:17 uur | Els kiljan

  leuk artikel alleen zou ik geen comedonendrukker gebruiken. Deze beschadigd de huid juist veel sneller en is lastig om goed schoon en gedesinfecteerd te krijgen.