Milia (gerstekorrels) verwijderen

Behandeltips | 82087 keer bekeken
Milia (gerstekorrels) verwijderen

Gerstekorrels (Milia) zien er uit als kleine, witte korreltjes in of onder de huid.  Een gerstekorrel is een kleine holte, (cyste) in een haarschacht (haarfollikel). Er zit hard geworden talg (huidsmeer) in de cyste. Ze zijn niet pijnlijk of kwaadaardig, het is een verstopping van de talg- of zweetklieren. Vaak zitten de gerstekorrels op het jukbeen of rond de ogen. Met name in het laatste geval moet je heel voorzichtig te werk gaan.

De gerstekorrels kunnen worden verwijderd door een kleine incisie met een steriele naald, waarna de inhoud er uit geduwd kan worden. Gerstekorrels hebben nog wel eens de neiging om na behandeling weer terug te komen.

Ga als volgt te werk:

- Ontsmet de huid met bijvoorbeeld Sterilon

- Prik heel voorzichtig met een steriele naald of speld een heel klein gaatje vlak onder/naast/boven/op de korrel.

- Daarna kun je het er gewoon uitdrukken met twee tissues of watjes of wattenstaafjes (bijvoorbeeld bij de ogen).

- Vergeet niet de huid daarna weer te ontsmetten.

Als het niet meteen lukt of de gerstekorrel is te klein, laat ze dan rusten en probeer het later opnieuw. Wanneer de milia niet spontaan verdwijnen kan coagulatie een oplossing zijn. In dat geval worden met een dun naaldje de milia aangeprikt (blendmethode) waardoor de inhoud week wordt en door het lichaam wordt afgevoerd.

Het exfoliëren van de huid met glycolzuur of salicylzuur helpt om op de lange termijn om milia tegen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 16.01.2015 - 21:16 uur | Daniëlle van Egmond

    Ik denk ook dat, naast het feit dat de huid te fijne/nauwe poriën kan hebben, ook de vochtbalans ermee te maken kan hebben. De huid kan uit balans zijn, niet meer soepel aanvoelen, en dus ook de afvoer van afvalstoffen en talg wordt daardoor belemmerd. Het hoopt zich op en zo vorm zich milia.

  • Kuno Breen
    28.11.2014 - 07:35 uur | Kuno Breen

    We weten dat milia vooral voorkomt bij een droge huid en mij is vroeger geleerd dat t vooral voorkomt op plekken waar de huid zo droog is dat porieen zo fijn zijn en dicht op elkaar dat het talg daarom niet spontaan de huid kan verlaten. Ik heb het idee dat door vocht tekort in de huid het talg stug en dik wordt en daarom "verhoornd" en dus zich ophoopt. Door verbeteren van vochtgehalte kan vorming van milia afnemen. Wie weet de precieze oorzaak van het ontstaan van milia?