Er bestaan veel uiteenlopende methoden om acné te behandelen in de schoonheidssalon. Vaak wordt er een dieptereiniging uitgevoerd en/of wordt de huid behandeld met cosmetica met hoge concentraties werkzame stoffen. Daarnaast gebruiken steeds meer schoonheidsspecialisten apparatuur om acné of acné-littekenste behandelen. Wij beschrijven een aantal methoden om acne te behandelen die jij ook  zou kunnen toepassen in jouw salon. 

Wat is acné?

In de huid bevinden zich ontelbare talgklieren. De meeste talgklieren bevinden zich in het gezicht, de nek, de borst, de rug en de bovenarmen. De talgklieren zijn kronkelige kanaaltjes die eenvoudig verstopt kunnen raken. Als dat gebeurt, ontstaan er mee-eters (open comedonen of black heads). Een mee-eter is herkenbaar aan een zwart puntje. Mee-eters kunnen veranderen in puistjes (gesloten comedonen of white heads), deze zijn herkenbaar aan een wit bobbeltje.

De P.acnés bacterie zet de talg om in vrije vetzuren. Door ophoping van talg en de irriterende vrije vetzuren zet de talgklier zich steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken ontstekingen. Bij een hevige ontsteking kunnen er cysten gevormd worden die na genezing littekens kunnen achterlaten. 

Behandeling van acné in de schoonheidssalon

Omdat er verschillende soorten en stadia van acné zijn is het belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld en dat de behandeling goed op de problemen van de klant wordt afgestemd. Als je niet zeker bent van de wijze waarop je de acné kunt gaan behandelen, stuur de klant dan door naar de huisarts. 

Daarnaast is het heel erg belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Ga niet zomaar aan de slag met peelings of hoge concentraties van werkzame stoffen. Bij een foute toepassing kun je de huid beschadigen met alle gevolgen van dien. Overweeg om een opleiding tot acné specialisatie te gaan volgen. Als je in het bezit bent van het diploma Acné Specialisatie worden acné behandelingen bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Als je besluit om acné te gaan behandelen, wees je er dan van bewust dat het resultaat van de behandeling meestal niet meteen zichtbaar zijn, maar langere tijd in beslag neemt. Hier is geduld voor nodig. Niet alleen van jou als schoonheidsspecialist, maar ook van je klant. Leg dit ook uit, zodat je klant niet vroegtijdig stopt.

Dieptereiniging

Er zijn diverse vormen van dieptereiniging mogelijk bij de behandeling van acné

Lysings

Door de eiwitsplitsende elementen in lysings wordt de hoornlaag verdund.  Hierdoor kunnen talg en bacteriën gemakkelijker een weg naar buiten vinden. 

Peelings

Bij een chemische peeling wordt door middel van chemicaliën (bijvoorbeeld AHA’s of salycylzuur) het bovenste laagje van de opperhuid verwijderd. Hierdoor worden littekentjes geëgaliseerd en wordt de huid gladder Een peeling is vooral geschikt bij een vette, gevoelige huid  met lichte acné en mee-eters. Het gebruik van zware peelings bij actieve acné is echter af te raden; de huid raakt hierdoor nog meer verstoord. 

Microdermabrasie

Een steeds vaker toegepaste behandelmethode in salons is microdermabrasie. Met behulp van microkristallen wordt het bovenste laagje van de opperhuid mechanisch afgeschuurd

Mee-eters en puistjes verwijderen

Mee-eters en puistjes kun je uiteraard op de ouderwetse manier uitdrukken. Gebruik daarbij altijd handschoenen tegen besmettingsgevaar. Om mee-eters op een snelle effectieve manier te verwijderen, kun je gebruik maken van een comedonenlepeltje. 

Behandelingen met werkzame stoffen tegen acné

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acné. In een huidanalyse moet de soort acné en de ernst van de aandoening eerst worden vastgesteld. Een behandeling waarbij de ontstekingen moeten worden aangepakt is duidelijk anders dan wanneer het vooral om het verwijderen van comedonen en mee-eters gaat. Bij klanten met littekenvorming dient acné zo snel mogelijk behandeld te worden om te voorkomen dat er nog meer littekens ontstaan. 

In de schoonheidssalon wordt er meestal gewerkt met cosmetica met een hoge dosis werkzame stoffen die direct op de huid worden aangebracht. Bij de lichte vormen van acné kan dit voldoende zijn. Hieronder volgen een aantal veel gebruikte werkzame stoffen die bij de behandeling van acne kunnen worden ingezet. Het is belangrijk om per behandeling te bekijken in welke concentratie van deze werkzame stoffen moet worden toegepast.  

AHA’s (Alfa hydroxy acids)

AHA’s  (Alpha hydroxyzuren) zoals citroenzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, druivenzuur worden vaak gebruikt bij de behandelingen van acné omdat  ze de  ‘lijm’ tussen de dode huidcellen oplossen. Daardoor laten de dode huidcellen los en komen er nieuwe, frisse huidcellen te voorschijn. Voor een peeling wordt meestal 3-8% gebruikt. AHA’s zijn wat minder sterk dan salicylzuur.

Salicylzuur (Salicylic Acid)

Salicylzuur is een beta-hydroxy zuur (BHA) en wordt veelal in huidproducten gebruikt tegen de onzuivere huid omdat het exfoliërende eigenschappen heeft. Daarnaast is het oplosbaar in vet en kan het doordringen tot in de porie (dat doen AHA’s niet). Het nadeel is dat mensen intolerant kunnen zijn voor salicylzuur en producten afgeleid van salicylzuur. Daarnaast is salicylzuur een redelijk sterk zuur, waardoor huidirritatie kan optreden

Een effectieve concentratie salicylzuur ligt tussen de 0,5% en 2% en bij een pH-waarde van 3 tot 4. Is de pH veel hoger of lager, dan verliezen de BHA’s hun werking. 

Benzoylperoxide 

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acné. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnés’ bacterie (P. acnés) zich niet kan vermenigvuldigen.

Zwavel (Sulfur) & Resorcinol. 

De werking van zwavel berust op de oxidatie van zwavel tot zwavel dioxide (SO2). Zwavel dioxide is fataal voor P. acnés bacterie. Het wordt vaak toegepast in combinatie met andere werkzame ingrediënten tegen acné. Belangrijk nadeel is dat de geur onaangenaam kan zijn. 

Apparatuur

In de schoonheidssalon wordt steeds vaker apparatuur ingezet om acne of acnelittekens te behandelen.

IPL

IPL (Intense Pulsed Light) is een relatief nieuwe behandelmethode. Het apparaat zendt korte pulsen uit (flitslamp) van veilig zichtbaar licht naar het te behandelen gebied. Dit licht wordt gefilterd voordat het de huid bereikt. Dit zorgt ervoor dat slechts het licht met de juiste golflengte de huid bereikt. Het licht wordt door de huid geabsorbeerd, waardoor er vervolgens zuurstofatomen vrijkomen. Hierdoor verandert de samenstelling van de huid waardoor de bacteriën die huidontstekingen veroorzaken minder goed gedijen.

Lichttherapie met blauw licht 

Ook lichttherapie met zuiver blauw licht op een golflengte van 414 nanometer blijkt een effectieve manier te zijn om acné te behandelen…

Behandeling van acné door arts en/of dermatoloog

Als de lokale middelen onvoldoende helpen, volgt meestal een behandeling met antibiotica die door een arts moet worden voorgeschreven. Dit kan door middel van een lokale antibioticakuur waarbij de antibiotica als crème op de huid wordt aangebracht. Wanneer de acné wat ernstiger is en de behandeling meer effect moet hebben, kan de antibiotica ook als een pillenkuur worden gegeven. Bij ernstige vormen van acné zijn naast de lokale middelen en de antibiotica vaak ook andere soorten medicijnen nodig om de talgsecretie te onderdrukken en de ontstekingen tegen te gaan.

Er zijn ook (nieuwe) behandelingen met lasers die niet mogen worden uitgevoerd door schoonheidsspecialisten. Toch kunnen deze behandelingen voor jouw klanten interessant zijn. Verwijs deze klanten door naar de huisarts of cosmetisch specialist. 

Gerelateerde berichten