Wetsvoorstel Schippers: Alleen artsen en huidtherapeuten mogen laseren

23.03.2016 | Branchenieuws | 5626 keer bekeken
Wetsvoorstel Schippers: Alleen artsen en huidtherapeuten mogen laseren

Minister Edith Schippers is van plan om van IPL en laseren een voorbehouden handeling maken onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Voorbehouden handelingen zijn risicovolle, medische handelingen die alleen door bevoegde zorgverleners mogen worden uitgevoerd. Het streven is een voorstel tot deze wetswijziging rond de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. Als de wet wordt aangenomen en in werking treedt mogen schoonheidsspecialisten of tatoeëerders (voor weglaseren van tatoeages) niet meer zelfstandig laser, IPL (ontharen met lichtflitsen) en aanverwante handelingen verrichten. Zij kunnen nog wel in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een bevoegd behandelaar laseren. 

De minister komt tot dit voorstel op basis van het door haar gevraagde onderzoek van het RIVM naar verschillende vormen van laseren en de mogelijke risico’s. Het RIVM concludeert dat aan alle behandelingen risico’s kleven en dat de gebruiker deskundig moet zijn. Minister Schippers: “Bij ondeskundig gebruik kunnen ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit”.

In dit wetsvoorstel wordt ook opgenomen dat alleen artsen en huidtherapeuten een zelfstandige bevoegdheid krijgen om te laseren, voor zover ze daarvoor zijn opgeleid. Huidtherapeuten krijgen een register onder de Wet BIG, waarmee de beroepstitel wordt beschermd. Ze krijgen een zelfstandige bevoegdheid om te laseren en vallen dan ook onder het tuchtrecht. 

Reactie Anbos

Anbos heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de nieuwe regeling in goede banen te leiden en zelfs twee lobbybureaus hiervoor aan het werk gezet. Hoogendijk, voorzitter Anbos reageert dan ook teleurgesteld. Onnodige medicalisering’, aldus Hoogendijk, ‘Een verschijnsel als storende overbeharing laten behandelen door artsen en huidtherapeuten maakt de zorg onnodig duur en belemmert de toegankelijkheid. De minister zet met deze maatregelen goed opgeleide schoonheidsspecialisten buitenspel. De consument is zonder twijfel in vertrouwde handen bij schoonheidsspecialisten die hun vakdiploma ontharingstechnieken hebben behaald. Zij voeren deze behandeling dagelijks uit en voeren de procedure volgens de richtsnoer uit. Met deze maatregel creëert de minister schijnveiligheid. De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de opdracht deze maatregel te handhaven, maar dat is onhaalbaar en onbetaalbaar. Daarnaast betekent deze maatregel ook dat het de branche economisch raakt, denk hierbij aan een verlies van ongeveer 90 miljoen euro.’

Nieuwe petitie https://iplenlaser.petities.nl/

In maart 2014 is Anbos de petitie Iplenlaserschoonheidsverzorging.petities.nl gestart. Deze petitie is inmiddels al ruim 3000 keer ondertekend. Het aanbieden van deze handtekeningen heeft echter geen zin meer omdat de tekst in deze petitie niet juist meer is.  

In de nieuwe petitie IPLenlaser.petities.nl, die vandaag van start is gegaan, constateren gediplomeerde ondernemers en werknemers uit de branche schoonheidsverzorging en consumenten dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met haar aangekondigde maatregel van 21 maart 2016 slechts een ‘schijnveiligheid’ creëert omtrent laser en IPL-behandelingen, Hierdoor wordt een goed opgeleide en vakkundige beroepsgroep buiten spel gezet Via de nieuwe IPLenLaser petitie wordt gevraagd om in een Algemene Maatregel van Bestuur de condities aan te geven waaronder goed opgeleide en gediplomeerde schoonheidsspecialisten de behandelingen met IPL/Laser, die zij al jaren met succes uitvoeren, in het belang van de consumenten kunnen blijven uitvoeren.

Kijk op de website voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (22)

Reageren
 • Robert Brugman
  02.04.2016 - 12:47 uur | Robert Brugman

  het wordt door de overheid voor bedrijven zoals het onze heel moeilijk gemaakt door regels end. zoals ook weer met het IPL/laser behandelen door schoonheidsspecialisten. De BTW story 21 % i.p.v. 6 % zoals kappers en arbeidsintensieve beroepen ,nee wij doen niets ! diverse mails gestuurd naar diverse partijen in de tweede kamer geen reactie ,mevrouw Nepperus VVD stond in het vakblad de schoonheidsspecialist zou er nog eens goed naar kijken daar is het waarschijnlijk bijgebleven. En over ontslagrecht en ziekteverzuim maar te zwijgen. Het is bijna onmogelijk om in onze branche met personeel een gezonde onderneming te draaien, en daar is de overheid zeker debet aan.

 • Bdet Koster
  29.03.2016 - 12:56 uur | Bdet Koster

  Vreemd voorstel van de minister. Aangezien ik regelmatig klanten krijg die door een dermatoloog doorgestuurd worden. Bovendien heeft een arts of specialist geen kennis van werken met een lader apparaat. Gaan zij daar allemaal voor opgeleid worden? En wat voor kosten brengt dat met zich mee? Vreemd voorstel bovendien worden veel deskundige zelfstandige daardoor zonder werk gezet.

 • Jossy van der Zwan
  26.03.2016 - 15:52 uur | Jossy van der Zwan

  Beste mevrouw Schippers, ik mag toch aannemen dat u het niet over mij heeft betreffende het verbieden van laser/ IPL behandelingen door schoonheidsspecialisten.
  Ons bedrijf Instituut voor Huidverzorging Jossy van der Zwan bestaat meer dan veertig jaar ,de laser/IPL behandelingen doen we vanaf 1999 . Honderden klanten zijn door ons geholpen en met volle tevredenheid. We hebben samenwerkingsverbanden met dermatologen huisartsen en staan geregistreerd bij zorgverzekeringen en Vectis. WA verzekerd voor deze behandelingen , kan alleen afgesloten worden als je volgens de normen bent opgeleid. Aangesloten bij diverse brancheverenigingen zoals de Huidspecialist en ANBOS .De ANBOS waarborgt de kwaliteit door regelmatig verplichte bijscholingen te organiseren waar bij wij uiteraard altijd aan deelnemen. In ons bedrijf werken 3 huidtherapeuten in opleiding die dit jaar afstuderen en die door mij verder worden geschoold in IPL en elektrisch ontharen. Wij zijn in 2005 uitgeroepen door de consumentenbond tot het beste Instituut wat betreft voorlichting en behandelingen met laser/ IPL . Mevrouw Schippers het is tevens een taak van de overheid dat beunhazen en charlatans geen kans krijgen om dat te doen waarvoor zij geen kennis of voldoende opleiding hebben genoten. U zou bijvoorbeeld ook de leveranciers aan kunnen pakken die deze apparaten verhuren of verkopen aan ongeschoolden. Alleen die in bezit zijn van het diploma ontharingstechnieken mogen volgens mij met deze apparatuur werken.
  Ik Jossy van der Zwan voel mij aangevallen als persoon en zeker vanwege mijn kwaliteiten als behandelaar. Ben zeer verontwaardigd door uw onprofessionele en onkundige interpretatie van dit onderwerp. Mevrouw Schippers u moet zich schamen. Huidspecialist Jossy van der Zwan.

 • Thea Coenen
  25.03.2016 - 16:59 uur | Thea Coenen

  Ik werk al meer dan 10 jaar met de IPl en heb nog nooit geen klachten gehad.
  Hoor wel van klanten die eerst naar beunhazen zijn geweest dat ze geen of niet voldoende resultaat hebben en pigmentatie. Dit zal straks nog erger worden , want deze mensen willen direkt geholpen worden en niet op een wachtlijst geplaatst worden.

 • Ed Jager
  25.03.2016 - 09:38 uur | Ed Jager

  Beste Ria van Denderen

  Dit was nou precies een onderdeel van wat ik beschreef in mijn reactie
  Een arts heeft geen belang bij deze tijdrovende behandeling dus zal altijd zijn assistente dit werk laten doen.
  Want zoals ik al schreef!! De Dames & Heren Dokters kunnen gewoon officieel blunderen onder het mom van hun kunnen.
  Nou heeft u officieel geweigerd maar hoeveel assistentes zullen weigeren zoals u, persoonlijk denk ik dat het gros het gewoon uitvoert daar hun baan in het geding zou kunnen komen

 • Ria van Denderen
  25.03.2016 - 08:58 uur | Ria van Denderen

  Ben 7 jaar lang door een arts geïnstrueerd, om deze specialisatie goed te beheersen, doe elke 3 jaar examen en houd mij aan alle voorwaarden, zoals intake, medicijn gebruik etc. Minister zou beter moeten kijken, welke mensen wel goed zijn opgeleid. Zie ook in ziekenhuizen te weinig kennis over het gebruik hiervan. Kreeg opdracht van de dermatoloog om patiënt te behandelen. dit was totaal niet verantwoord en heb dit dan ook geweigerd!

 • Marleen van Norden
  24.03.2016 - 19:58 uur | Marleen van Norden

  Helaas laat deze minister zich leiden door de verkeerde raadgevers. Ik heb veel begrip voor misleide consumenten. Maar voordat je een dergelijke behandeling ondergaat informeer je jezelf bij welke behandelaar je een dergelijke behandeling afspreekt. Deze behandelingen horen niet thuis bij websites die afbraakprijzen aanbieden. Dit heeft helaas geleidt tot een inzicht die de geschoolde schoonheidsspecialist niet verdiend.

 • Madeleine Duval
  24.03.2016 - 17:09 uur | Madeleine Duval

  De regering geeft de behandelingen van IPL en Laser in 2006 vrij.Iedereen mag het dan gaan toepassen .Ik ben in 2002 begonnen met de diode laser voor ontharing. Daarvoor had ik een Ontharingspraktijk. Wij moesten de voortgezette opleiding doen voor schoonheidsspecialist in 1982 en om te kunnen laseren licht en flits opleiding volgen..In al die jaren is er nooit verkeerd behandeld door mij. ik was een van de eersten met een Laser-Ontharingspraktijk praktijk.

 • Angela Ramadhin
  24.03.2016 - 13:06 uur | Angela Ramadhin

  wij schoonheidsspecialisten worden kapot gemaakt toen wij begonnen met ontharen toen bestond de opleiding Huidtherapie nog niet. . Als een Tandarts fouten maakt wil dat niet zeggen dat alle tandartsen niet mogen werken . werk van de kappers arbeid intensief dus betalen ze 6% BTW soms zitten er 7 klanten gelijk in een kapsalon . Wij werken 1op1 . Laat de Minister kijken naar de echte beunhazen die zonder diploma alles mogen en ook doen , Ook permanent Make-up ons kost het ook heel wat .We krijgen dan controle van de GGD ,komt een diëtiste ons controleren iemand die niets weet over Permanent Make-up .Ik moet mijn hart luchten .Nogmaals we worden kapot gemaakt .Dit was mijn levens werk .Bijna 72 jaar oud.

 • Peter Van der Pluijm
  24.03.2016 - 12:58 uur | Peter Van der Pluijm

  Ontharen met IPL /Laser doe ik al 17 jaar daar kan een bic code niet tegen op laten ze dan invoeren mensen die kunnen bewijzen dat ze al meer dan 10 jaar dit doen vrij gesteld worden

 • Marja Greijmans
  24.03.2016 - 12:46 uur | Marja Greijmans

  Al 15 jaar allerlei specialisaties gevolgd bij de Anbos die door het ministerie van onderwijs zijn goedgekeurd. Geïnvesteerd in goede en deugdzame apparatuur. 15 jaar gewerkt, geen klachten en nu wordt dit zomaar weggehaald. Het is ons beroep en dus ook inkomsten die zomaar worden weggenomen. Dat dit zomaar kan.

 • Ellen Lindhout
  24.03.2016 - 12:18 uur | Ellen Lindhout

  Minister Schippers doe niet zo onnozel met je vriendjes politiek. Overbeharing is een groot probleem en de gang naar een goede schoonheidssalon is veel makkelijker dan een stap naar de arts. De meeste fouten worden gemaakt in het ziekenhuis en niet in de schoonheidssalon. Helaas gaat dat allemaal zoveel mogelijk in de doofpot en mogen de artsen fouten maken zonder dat iemand ze erop aan kan spreken. Trieste zaak maar zo staan we er in Nederland wel voor. Helaas spreek ik uit ervaring en mag hopen dat Minister Schippers met haar vriendjes een klein beetje normaal willen gaan doen.

 • E.G Verhagen
  24.03.2016 - 11:42 uur | E.G Verhagen

  Het is weer één van die waan ideeën van Schippers. Natuurlijk gebeurd het weleens dat het (fout) gaat met laseren, en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Maar men doet net of het bij elke klant mis gaat. Ik ben ruim dertig jaar schoonheidsspecialiste en heb weleens wat mis zien gaan bij andere salons, maar dat was niet met laseren. (ik laser zelf niet) maar ik vind wel dat de opleidingen en hygiëne veel te wensen over laat. Daarom zou het veel beter zijn dat Schippers hogere eisen zou stellen met het scholen van het laseren in salons. Immers in ziekenhuizen gaat er ook wel eens wat mis en daar hoor je weinig van( de bekende dekmantel) onlangs zelf meegemaakt. De drempel wordt ook groter om naar een huidarts te gaan, om maar niet te spreken van lange wachtlijsten en de hoge kosten van specialisten. Kortom een speciale opleiding en betere apparatuur zou meer op z'n plaats zijn.

 • Ed Jager
  24.03.2016 - 10:56 uur | Ed Jager

  Nou daar gaan we dan met zijn allen!
  Massaal worden de Salons en Tattoeerders als een klein kind met het ezels hoedje in de hoek gezet op een klein krukje waar ze in dit geval niet meer van af komen.
  Voor veel Salons is dit een soort van levenslang stom ezeltje in de hoek gevoel want een groot percentage is een soort van wurg contract aangegaan die Minister Schipper niet zal overnemen dus zal dit grote consequenties hebben voor onze zo ontzettend mooie branche.
  Ik vraag me echt af door welke lobbyisten dit tot stand is gekomen.
  En wat gaat Minister Schipper doen aan de honderd duizenden thuis hobbyisten die een ipl pistool van bv Philips gebruiken?, moeten deze zo onder de wapenwet ingeleverd worden bij het plaatselijke politie buro? .
  Hoeveel geregistreerde misstanden zijn er bekend waar schade is ontstaan na het gebruik van IPL? in alle jaren dat IPL word toegepast, ik vraag me dit af.
  Zometeen als het doorgaat komt dit bij de Dames en Heren Dokters terecht die op papier officieel mogen blunderen en waarvan uiteindelijk dan hun assistente de IPL behandeling zullen uitvoeren omdat het fenomeen borst vergroting en schaamlip correctie de lade van de kassa 10 keer beter vult dan de IPL behandeling.
  Ik kan wel uren lang mijn ongenoegen kunnen uiten hier als reactie maar helaas ben ik gedwongen om behandelstoelen te verkopen en zoveel als mogelijk nu want stel je voor dat Minister Schipper hier ook het mes inzet! ,Hilarisch bedoeld natuurlijk, het klinkt hetzelfde als het nieuwe IPL besluit , raakt ook kant nog wal!!
  Mvg Ed Jager MegaPoint BV

 • Jolanda Richard
  24.03.2016 - 10:26 uur | Jolanda Richard

  Dit voorstel is al jaren bekend.Het voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de eerste en tweede kamer,daarna gaat het kabinet zich erover buigen.
  Zoals ook in haar brief staat zijn er verschillende mogelijkheden om toch de behandelingen uit te blijven voeren.
  Desnoods is er een opleiding aan verbonden.
  Ik de brief staat ook dat er een deeltijd opleiding therapeut gevolgd kan worden.
  Helaas minister Schippers deze bestaat nog niet.

  Zelf heb ik de opleiding dermatologie gevolgd en is het onderwerp laser en IPL ook besproken tijdens deze opleiding.

  Wat ik graag zou zien is dat er een keuring komt te vergelijken met de GGD keuring voor permanente make up.
  Dit wordt door het RIVM vastgesteld.
  Dan wordt ook het kaf van het koren gescheiden.
  Ik hoop dat de Anbos dit ook bespreekbaar gaat maken.

 • danielle van kicken
  24.03.2016 - 10:25 uur | danielle van kicken

  Wie gaat mijn aanschaf van mijn apparaten en inkomsten derving vergoeden?
  Ik heb verschillende lasers staan.
  Ik hoop dat de Anbos hiervoor een advocaat aanstelt die ons te hulp komt hierin en verder helpt als groep gedupeerden.

 • Angel Duma
  24.03.2016 - 10:08 uur | Angel Duma

  Goede zaak. Heb blaren en littekens overgehouden aan een IPL behandeling door een professionele schoonheidsspecialiste die al 15 jaar in het vak zit. Haar reactie was dat haar collega goed is opgeleid en beter had moeten opletten. Geen excuus, niks.
  Bij de huidtherapeut ging het perfect. Vindt de regeling prima!!!

 • Jolanda Peeters
  24.03.2016 - 09:45 uur | Jolanda Peeters

  Betreurend als dit wetsvoorstel er doorkomt. Ik doe zelf al 20 jaar mijn klanten helpen met overbeharing zowel met IPL behandelingen en elektrische epilatie. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er verbrandingen of pigmentvlekken zijn ontstaan na IPL behandelingen. De klanten zijn altijd zeer tevreden en heel dankbaar. Echter heb deze week nog gehoord van een klant dat ze in het ziekenhuis behandeld was voor overbeharing bovenlip en dat haar huid helemaal verbrand is. Als je altijd maar dan ook altijd eerst een proefflits doet en het juiste huidtype behandelt dan kan er ook niets gebeuren. Wij nemen daar ook de tijd voor. Met vriendelijke groet en een fijne dag.

 • petra Beeren
  24.03.2016 - 09:39 uur | petra Beeren

  Ik ben nu 2 jaar bezig met mijn yaglaser. Ik heb net een leuke klantenkring opgebouwd en begin net mijn investering terug te verdienen .Nu moet ik mijn klanten met een half weggelaserde tattoo naar een arts of huidtherapeut sturen? Dit is echt broodroof Ik heb mijn Stivas diploma en diverse bijscholing gedaan . Mijn naam van mijn salon moet ik veranderen waar ik inmiddels naamsbekendheid mee heb en mijn laser raak ik aan de straatstenen niet meer kwijt. Heeft minister Schippers enig idee wat ze ons aandoet? Ik baal als een stekker!!

 • Nicole Soontiens
  24.03.2016 - 09:22 uur | Nicole Soontiens

  Wie betaald dan mijn aangeschafte apparatuur terug? Ongelofelijk als dit nu doorkomt na al die jaren.

 • Mitra Mortazavi
  23.03.2016 - 23:41 uur | Mitra Mortazavi

  Ik vind dat gediplomeerde schoonheidsspecialisten moeten kunnen laseren of flitsen met IPL, omdat ze daarvoor opgeleid zijn en zijn deskundig!

 • z toon
  23.03.2016 - 22:26 uur | z toon

  schoonheidsspecialistes weten vaak net zo veel leren over de opbouw vd huid als een dermataloog of huidtherapeut ze leren de opbouw vd huid en afwijkingen op school nogmaals leren ze de theorie achter een laser apparaat en ze worden nogmaals opgeleid door de producent van het apparaat. je hebt vak mensen en je hebt vak mensen in elke branch en dat is inclusief huid therepeuten en dermatologen die kunnen ook fouten maken met het gebruik van laser apparatuur. ik vind dat minister schippers eerst eens beter haar huiswerk moet doen voor met dit soort onzin te komen. hoop dat de Anbos ons hierin kan beschermen want ik betaal achterlijke hoge premies en begin eraan te twijfelen als dit echt nodig is want veel doen ze niet voor ons.