Werk en privé in balans

24.10.2016 | Columns | 2314 keer bekeken
Werk en privé in balans

In de salon krijgen we te maken met verschillende typen mensen. Je kent ze wel. De lieve klant, de aandacht vragers, de twijfelaars, de schreeuwlelijkerds, de stille types, de zweverige types, de altijd-te-laat types, de ervaringsdeskundigen, de hypochonders en ga zo maar door. Om al deze types en hun energieën aan het einde van de dag zelf niet mee naar huis te nemen, is het belangrijk je werkdag goed af te sluiten. Door ervaringen van de dag op de plek te laten waar ze horen, brengt het je de rust en de ruimte voor andere belangrijke zaken buiten je werk. Zoals je gezin, je hobby, je opleiding, je huisdier, je vrienden, je sport, je geloof en je persoonlijke ontwikkeling.

In balans blijven

Het is voor ieder mens belangrijk om goed in balans te zijn en blijven. Mensen werkzaam in de schoonheidsbranche staan erom bekend zorgzame personen te zijn. We zetten onszelf op de laatste plaats, offeren onszelf op voor anderen en willen het iedereen naar de zin maken. Dit lukt vaak niet. En dat leidt dikwijls tot ernstige teleurstelling. Mensen zijn door de maatschappij geprogrammeerd om teleurstelling op zichzelf te reflecteren, vaak geheel onterecht en absoluut zinloos. Je mag jezelf op dat vlak best wat serieuzer nemen en beter in balans houden. Als ondernemer ben je ook nog eens dag en nacht in de weer met je eigen bedrijf. Dat is een grote verantwoordelijkheid en helpt niet mee aan een goede balans. Het gaat er om hóe je met al die verantwoordelijkheid omgaat. Want als je dit zelf niet goed doet, wie doet het dan voor jou? Begin er dus vandaag nog mee.

Afsluiten

Tijdens elke training, cursus, nascholing of workshop komt dit onderwerp aan bod. Hoe houden we onszelf nou dan in balans? Volstaat het om je dag ’s avonds te bespreken met je partner? Is een lange, warme douche voor jou het beste medicijn? Luister je graag muziek, ga je naar de sportschool of teken je het van je af? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen methode van afsluiten. Wat is die van jou? Sta er wat vaker bij stil in hoeverre jouw klanten je gedachten beheersen en hoe je hiermee omgaat om het niet te persoonlijk te laten worden.

Geniet van je werk

Zelf neem ik elke dag mijn werk, mijn klanten, mijn medewerkers en andere vraagstukken mee naar huis. Slechts tot aan de voordeur, daarna blijven ze allemaal buiten op de stoep staan, in de auto zitten of in de behandelstoel liggen, wachtend tot ik ze weer toelaat. Dat vinden ze prima, ik heb er namelijk nog nooit klachten over gehad. Het heeft mij geholpen door dit hardop uit te spreken. Zoiets als: “Bedankt voor deze dag, ik laat mijn gedachten nu hier, ik neem het niet mee naar huis. Wanneer nodig, pak ik het weer op.” Het lijkt een soort mantra, een gebed, een dwangmatige zin. Hoe dan ook, op deze manier kan ik optimaal genieten van mijn werk. En nog belangrijker, zo houd ik mijn werk-privé verhouding in balans en ben ik zowel thuis als op de zaak de beste versie van mezelf. Probeer het eens, het helpt echt!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren