Waarom doet de NVWA niets aan onjuiste gezondheidsclaims?

17.10.2016 | Columns | 992 keer bekeken
Waarom doet de NVWA niets aan onjuiste gezondheidsclaims?

Claims als “detox”, “anti-griep” en “snelle vetverbrander” zijn meestal niet toegestaan, maar je komt ze regelmatig tegen. Hoe kan dat? 

In deze column worden claims op voedingsmiddelen bedoeld. Voedingsmiddelen zoals sportdrank, kruidenthee en voedingssupplementen. Dat zijn allemaal producten die onder het regime van de Warenwet vallen. En in deze wet staan strikte regels over het gebruik van gezondheidsclaims. Een gezondheidsclaim is een claim waarin iets wordt beweerd over het gezondheidseffect van een product, of van één van de ingrediënten in dat product. Kijk maar eens om je heen: op verpakkingen, maar ook in tv-reclames en advertenties worden veel gezondheidsclaims gebruikt. Gelukkig gaan de meeste bedrijven hier zorgvuldig mee om. Zij gebruiken alleen claims die volgens de Warenwet zijn toegestaan, en ze houden zich ook aan de voorwaarden die daarbij gelden. Zo moet bijvoorbeeld bij een gezondheidsclaim over vitamine C worden vermeld hoeveel vitamine C er daadwerkelijk in het product zit.

Er zijn echter ook claims die expliciet niet mogen worden gebruikt. Een claim als “anti-griep” is namelijk geen gezondheidsclaim, maar een medische claim, omdat hij over een ziekte gaat. En ook claims over snel gewichtsverlies zijn niet toegestaan. Toch kom je ze wel degelijk tegen. En dat terwijl deze wetgeving intussen al enkele jaren van kracht is! De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zou er dus tegen op kunnen treden, maar doet dat blijkbaar lang niet altijd. Dat is niet goed voor de consument, want die krijgt onjuiste claims voorgeschoteld. En ook is het niet goed voor bedrijven die zich wél aan de regels houden, want voor hen is dit regelrechte concurrentievervalsing.

Hopelijk komt er dan ook snel verandering in het controlebeleid van de NVWA. En wat kun je zelf als professional doen? Zorg dat je weet wat je wel en niet mag zeggen, en wat je wel en niet mag verkopen. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Dit artikel is geschreven door Annie van Neerven.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Marretje Mar
    17.10.2016 - 15:19 uur | Marretje Mar

    Zo zijn er ook BEWEZEN effecten die niet gebruikt/gezegd mogen worden. De groenteman mag niet opschrijven dat pruimen een laxerende werking hebben, terwijl dat allang bekend is. De NVWA is niet heilig hoor. Zij willen medische claims alleen aan medicijnen koppelen. En inderdaad dus een verbod op claims van de werking van natuurlijke stoffen.Terwijl medicijnen de werking van kruiden (e.d.) kopieren!