Vertegenwoordigers in de salon

09.02.2016 | Columns | 1925 keer bekeken
Vertegenwoordigers in de salon

We krijgen ze allemaal over de vloer en aan de telefoon; de vertegenwoordigers van leveranciers in de beautybranche. Ervaringen met vertegenwoordigers verschillen uiteraard van persoon tot persoon. En of je het fijn vindt of niet, vertegenwoordigers kunnen heel goed bijdragen tot het succes van je salon.

Zij zien veel, komen op veel plekken en kunnen je vaak met raad en daad bijstaan in jouw bedrijfsvoering. Door bijvoorbeeld goed door te vragen over de concollegae, kun je soms dingen te horen krijgen die niet echt voor jouw oren bedoeld zijn… Let wel, dit mag natuurlijk niet, maar het kan natuurlijk in sommige gevallen wel helpen om je eigen bedrijfsvoering aan te passen.

Heel vervelend vind ik vertegenwoordigers die over zichzelf zitten te praten. Ik had eens zo iemand. Ze kwam binnen, kreeg koffie en begon toen meteen te klagen over haar huwelijk, een zieke zus die steeds van het ene ziekenhuis in het andere kwam te liggen, enzovoort, enzovoort. De laatste 5 minuten kwam ze dan ineens van: “Oh, ja dit zijn de acties van deze maand…”, en dat werd dan snel afgeraffeld. Bij de deur zei ze altijd dat ze zo blij was dat ik zo goed kon luisteren. Na 3 of 4 bezoekjes heb ik maar naar de importeur gebeld voor een andere accountmanager.

Gelukkig zijn ze lang niet allemaal zo en het is altijd heel prettig als je met de accountmanager een goede band kunt opbouwen. Hierdoor ontstaat iets wat echt je bedrijf ten goede kan komen. Hij/zij kan je tips geven die jouw verkoop verbeteren en ook in de salon kan ze je tips geven over hoe je de stoel bijvoorbeeld kunt verplaatsen waardoor je meer ruimte creëert in je werkruimte en toch lekker kunt werken. Of bijvoorbeeld advies geven over je met inrichting of kleurstellingen in je salon. Goede kleuren maken en breken nu eenmaal de salon, vind ik. Het is sfeerbepalend en vertegenwoordigers van veel cosmeticabedrijven zullen dit beamen.

En jij?
Wat zijn jouw (positieve of negatieve) ervaringen?

Dit artikel is geschreven door Eric van Hulten, eigenaar schoonheidssalon voor mannen waar vrouwen ook welkom zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Grada van Welzen
  11.02.2016 - 19:58 uur | Grada van Welzen

  Vertegenwoordigers/sters kunnen echt een wereld van verschil zijn.
  Helaas is het zo dat als je net aan iemand bent gewent die persoon dan ineens weer weg is.
  Jammer, zo kun je niet echt een vertrouwensband opbouwen.

 • linda goei
  11.02.2016 - 14:26 uur | linda goei

  sommige zijn goed. maar het algemeen zijn het een soort rackfillers

  gewoon een bestelling opnemen. liefst zie ik een goede mail met goede actie's ik wil zelf bepalen wat ik op voorraad neem. als je ziet doet wat ze voorstellen worden ze meestal kortaf. lijkt dat ze op provisie staan.