Verboden woorden

12.11.2013 | Columns | 5728 keer bekeken
Verboden woorden

“Samples zijn kostbaar, dus graag selectief en gericht meegeven”. Ik werk mijn nieuwe medewerkster in en druk haar op het hart de sachets en kleine tubes niet lukraak mee te geven aan klanten. Haar ogen schieten van links naar rechts, gaan een seconde bedenkelijk richting het laminaat en kijken mij vervolgens vragend aan. “Eh… wat zijn samples?”

Nadat ik haar heb uitgelegd wat dit zijn, haalt ze zichtbaar opgelucht adem en concludeert ze: ‘Oh je bedoelt proefmonsters”. Mijn nekhaar schiet als een Pavlov reactie overeind. Ik wijs naar mijn pasgeboren zoon die vrolijk naast ons in zijn wippertje zit. “Nee, het proefmonster zit daar. Die proeft een beetje van de melk en als het zijn goedkeuring krijgt drinkt hij het op, in de salon hebben we alleen samples”.

Verboden woorden en termen, het is als vloeken in de kerk. De eigenaresse van de salon waar ik ooit als leerling ben begonnen had er een broertje dood aan en verbeterde ons dan ook terecht. Thee trekt, maskers werken in, je smeert een boterham, je brengt een product op het gezicht aan. Een gewone crème bestaat niet, we werken met bijzondere producten vertel daarom ook wat de crème bijzonder maakt. Ook de term lekker verwerkt in vragen als “zal ik nog even een lekker serum aanbrengen?” irriteren haar tot op het bot, wat maakt dat serum lekker? De smaak, de geur, het resultaat? En is dat dan niet aan de klant om te bepalen of dat lekker is?

Sommige mensen weten ook alles letterlijk en figuurlijk te kleineren door het gebruik van de toevoeging “(t)je”. Maskertje, crèmepje, scrubje, nagellakje zijn naar mijn mening regelrechte dooddoeners en zeggen in feite dat we het vooral allemaal niet te serieus moeten nemen met als absolute genadeklap het woord: salonnetje. Waarmee je eigenlijk de boodschap overbrengt dat het ondernemerschap voor jouw een uit de hand gelopen hobby is.

Veel salons zouden er een goed gevulde vloekenpot aan overhouden wanneer de medewerkers voor ieder verboden woord een euro zouden moeten doneren. Ik daag jullie daarom uit, stel je persoonlijke “verboden woorden lijst” op en ga hier een maand mee aan de slag in de salon. Ben benieuwd naar de woorden en termen die jullie kwalificeren en de inhoud van de vloekenpot ;)

Dit artikel is geschreven door Daphne Neufeglise

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • 21.11.2013 - 10:53 uur | Koos Graves

  Nu je het er toch over heb: schoonheidsspecialiste volgens de nederlandsetaal is het schoonheidsspecialist, en dit geldt voor alle vrouwelijke en mannelijke specialisten

 • 15.11.2013 - 10:46 uur | Sylvie Burms

  Klopt als een bus, let op je woorden(schat) bij jouw klanten, sta zelf achter je producten en weet waarover je praat. Heb respect voor je eigen vak en vermijd verkleinwoorden, deze wekken minder vertrouwen dan je denkt! Verzorgende groetjes, Sylvie Burms, Voorzitter Besko (beroepsvereniging schoonheidsspecialisten België) Oost Vlaanderen

 • 14.11.2013 - 23:15 uur | Anne Postma

  Zo waar!!
  Een schoonheidsspecialiste, huidtherapeute, masseur en eigenlijk iedereen die een dienst verleend en zich met people business bezig houd zou zo'n pot moeten aanschaffen. Ik merk in mijn beautysalon dat en niveau qua woordenschat erg verschillend is. En dan heb ik het over cliënt en werknemers/stagiaires. Iedereen wil fijn behandeld worden en dat begint bij de behandelaar. stralende groetjes Anne B-A Beauty

 • 14.11.2013 - 14:44 uur | Maaike Helmond

  Mijn moeder vraagt altijd heb je vandaag nog veel klantjes??? Dan zeg ik verontwaardig KLANTJES??? Nee mam die heb ik niet! Ik heb een huidinstituut waar ik cliënten behandel! Grrrr kan mij daar zo aan ergeren.

 • 14.11.2013 - 13:42 uur | M. J.

  Ik hoor wel eens om me heen "snor harsen" ipv bovenlip harsen. Stoor ik me gruwelijk aan en vind ik niet professioneel overkomen.

 • 12.11.2013 - 13:01 uur | Clarinda van Ginkel

  Verkleinwoorden zijn per definitie not done. Als een autoverkoper het heeft over een 'mooi dashboardje' komt het niet meer goed kan ik je zeggen... :-)

 • Dit is een reactie van een schrijvende Beautyspotter
  12.11.2013 - 11:03 uur | Inge de Munnik

  Ik vind het woord 'salonnetje' inderdaad verschrikkelijk, en zeker als anderen jouw bedrijf zo noemen.