Trends in cosmetische ingrepen en plastische chirurgie 2014

07.01.2014 | Trends | 4497 keer bekeken
Trends in cosmetische ingrepen en plastische chirurgie 2014

In 2013 moest een behandeling subtiel zijn. Kleine, mooie ingrepen door de plastisch chirurg; geringe inspuitingen door cosmetisch artsen en de nieuwste laserbehandelingen door de huidtherapeut. Die trend zet zich door, maar ‘de’ trend van 2014 is technologische verfijning.  De vraag is niet of een laser goed werkt tegen couperose, permanent ontharen of acne littekentjes, maar welk merk laser. Dat kan het verschil maken tussen een mooi en een tegenvallend resultaat.

Ietsmooier, een online platform waarbij recensies over cosmetische ingrepen centraal staan, vroeg alle klinieken en huidtherapeuten in Nederland te voorspellen wat de belangrijkste stijgers en dalers zijn op het gebied van cosmetische ingrepen.

Stijgers

 • Fillers en injectabels
 • Goede apparatuur voor laser, radiofrequentie en mesotherapie
 • Permanent ontharen mannen
 • Behandeling van kalknagels
 • Threads en threadlift
 • Mommy make over
 • Behandelingen die verzekerd zijn

Dalers

 • Ingrepen waarbij een narcose nodig is
 • Behandelingen met verouderde apparatuur
 • Onderooglid correctie met vetreductie
 • Groupon

Toelichting op de stijgers van 2014:

Fillers en injectables
Met fillers (belangrijkste bestanddeel: hyaluronzuur) wordt de aanmaak van huideigen collageen gestimuleerd. Daarvan verwacht men een blijvend grote groei. Wel worden bepaalde merken in het bijzonder genoemd die zich onderscheiden of zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals Juvederm, Volbella, Ellanse (decolleté), Restylane refresh (wang) en Princess (handen).

Hoe mooi het resultaat ook is met fillers, het resultaat is tijdelijk en daarmee is het vrij kostbaar. Een aantal artsen verwacht een doorbraak in de toepassing van natuurlijke injectables zoals PRP en lipofilling. Lipofilling is het vullen van rimpels met lichaamseigen vet en PRP gebruikt lichaamseigen bloedplasma.

​Ooglidcorrectie en botox blijven onverminderd populair, maar worden toch minder vaak genoemd dan fillers.

Goede apparatuur voor laser, radiofrequentie en mesotherapie
Laserapparatuur wordt steeds beter waardoor de (fractionele) laser resultaten ook steeds spectaculairder worden; denk aan couperose en het verwijderen van (acne)littekentjes en fijne lijntjes. Met de verbeterde lasers wordt de hersteltijd van de huid korter, waardoor je ook weer relatief snel toonbaar bent. Een speciale vorm van laser is Laser Lipolyse, een manier om de kin- en kaaklijn (slappe onderkin) te verstrakken. Met de laser wordt het vet als het ware afgedreven en dat effect is permanent; de verwijderde vetcellen komen niet terug. 

Er wordt stevig geïnvesteerd door de artsen in de aanschaf van de apparatuur voor radio frequentie therapie, het geen de voorspelling van een stevige groei op dit gebied ondersteunt. Met radio frequentie therapie kun je cellulitis, huidversteviging en lokale vetreductie aanpakken. Maar let op, laser en radiofrequentie zijn sterk afhankelijk van de gebruikte hardware. Sommige merken apparatuur worden juist weer genoemd in het rijtje ‘dalers’. Goede merken die genoemd worden: 
-    Mesotherapie: Idaeba
-    Laser: Palomar, Diode, Alexandrite
-    Radio frequentie: Venus Freeze.

Permanent ontharen mannen
Ook permanent ontharen zal toenemen, maar dan bij mannen. Vrouwen hebben die route al massaal gevonden, maar de specialisten voorspellen een forse groei voor het komende jaar.  De kwaliteit van de laser blijft een aandachtspunt, deze kan namelijk sterk verschillen. 

Behandeling van kalknagels
Andere behandelingen waar een groei in wordt verwacht, is bijvoorbeeld de aanpak van kalknagels (daar is prachtige nieuwe laser apparatuur voor op de markt, zoals de Pinpointe laser). Een snelle effectieve behandeling zonder de nadelige bijwerkingen van zware medicatie.

Threads en threadlift: 
Dit zijn oplosbare draden die alleen in de huid worden aangebracht zonder dat ze onder spanning worden gebracht. De draden stimuleren aanmaak van collageen. Daarnaast zijn er draden met speciale oplosbare kraaltjes er aan die je onder spanning kan brengen zodat je echt kan liften (thread lift). Deze threads zijn doorontwikkeld en veiliger dan vroeger.

Mommy make over
Tenslotte noemen de artsen de Mommy make over; het aanpakken van borsten en buik na de laatste bevalling wordt meer mainstream.

Behandelingen die verzekerd zijn
Een laatste trend is dat mensen steeds beter de weg naar de verzekerde zorg vinden. Acne behandelingen, ontsierende vaatjes, overtollige haargroei: daar waar de verzekering tegemoet komt, neemt de vraag toe.

Toelichting op de dalers in 2014:
Van welke cosmetische/chirurgische behandelingen verwachten de artsen een afname in 2014?

Ingrepen waarbij een narcose nodig is 
Voor chirurgische ingrepen waarbij een narcose nodig is zoals facelifts zijn vaak goede alternatieven voor handen (fillers). Heel veel fillers inbrengen wordt ook wel een liquid facelift genoemd. Enkele artsen zien overigens nog wel groei in de MACS facelift, dus de neerwaartse trend wordt niet unaniem ondersteund.

Behandelingen met verouderde apparatuur
Verrder waarschuwen vrijwel alle artsen voor behandelingen met verouderde apparatuur zoals voor Radiofrequentie, Mesotherapie en Laser. De huid wordt te hard aangepakt waardoor je nodeloos lang niet toonbaar bent. Nieuwere apparaten en de betere merken bieden veel mooiere en veiliger resultaten.

Onderooglid correctie met vetreductie
Onderooglid met vetreductie is anno 2014 not done, omdat we nu weten hoe de veroudering in dit gebied verloopt. Hier moet juist volume bij en eventueel een heel dun reepje huid worden weggesneden.

Groupon
‘Godzijdank’, schrijft een arts.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 09.01.2014 - 13:10 uur | Soraya Heus

  Leuk artikel!

 • 07.01.2014 - 14:38 uur | Grada van Welzen

  Laten we nog 1 puntje bij de stijgers zetten, gezond verstand gebruiken.