Stijging allergische reacties op Methylisothiazolinone in cosmetica

16.12.2013 | Branchenieuws | 12119 keer bekeken
Stijging allergische reacties op Methylisothiazolinone in cosmetica

Het conserveermiddel methylisothiazolinone (MIT) wordt sinds 2006 gebruikt in een brede range van cosmeticaproducten. Recent hebben Europese dermatologen een sterke toename van contact-allergieën geconstateerd voor MIT. Deze allergieën worden toegeschreven aan het gebruik van MIT in cosmetica. De stof kan tot een allergische reactie leiden met symptomen zoals zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem

De problemen komen vooral voor bij crèmes, omdat die direct op de huid worden aangebracht. Maar de stof wordt ook gebruikt in reinigingsmiddelen. Zonder conserveermiddelen bederven producten sneller. 

Het conserveermiddel wordt onder andere gebruikt in de bodylotion van Nivea, gezichtsdoekjes van Wet Ones, 1 Day Long Lotion van Piz Buin en de hydraterende crème Revitalift Laser Renew. De fabrikanten van deze producten benadrukken dat hun producten veilig zijn.

Na analyse van gegevens verkregen uit klinische en toxicologische testen, gebruiksgegevens en kwalitatieve risicobeoordeling is door Cosmetics Europe geconcludeerd dat stoppen met het gebruik van MIT in leave-on huidproducten zal resulteren in een daling van het aantal allergieën voor dit ingrediënt. Daarom adviseert Cosmetics Europe een vrijwillige uitfasering van MIT in leave-on huidproducten en doekjes (wet wipes). 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren