Stevige kritiek van Voedingscentrum op hormoonbalansdieet

22.05.2015 | Branchenieuws | 8837 keer bekeken
Stevige kritiek van Voedingscentrum op hormoonbalansdieet

Het voedingscentrum heeft stevige kritiek op het Hormoonbalansdieet van Ralph Moorman. Volgens het Voedingscentrum is het dieet niet goed onderbouwd en op sommige punten zelfs misleidend. Het boek ‘Het hormoonbalansdieet’ bevat feiten, aannames én onwaarheden. Voor een leek zijn deze vaak lastig van elkaar te scheiden.

Hormoonbalansdieet

In het Hormoonbalansdieet beschrijft levensmiddelentechnoloog ir. Ralph Moorman hoe iedereen moeiteloos kan afvallen door zijn of haar voeding op de hormonen af te stemmen. Want volgens Moorman maken onevenwichtige hormonen dik. Die disbalans in je hormonen is het gevolg van verkeerde voeding, stress en slaapgebrek, en leidt tot een grotere eetlust en vetopslag. Als je de hormonen weer terug in balans brengt zou je het ideale bericht kunnen bereiken en behouden. In het boek 'Het Hormoonbalansdieet' laat hij zien hoe je dit kunt bereiken met gezonde, onbewerkte (vaak biologische) voedingsmiddelen en beveelt hij een lijst aan met  'hormoonvriendelijke' voedingsproducten uit de supermarkt en reformwinkel. 

Theorie van homoonbalansdieet niet onderbouwd

Hormonen zijn signaalstoffen die door een klier aan het bloed wordt afgegeven en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Deze invloed kan stimulerend zijn of remmend. Volgens het Voedingscentrum is van sommige hormonen, zoals insuline, redelijk wat bekend over de invloed van voeding en beweging erop. Maar  voor de meeste andere hormonen geldt dat er veel minder bekend is over welke factoren precies van invloed zijn. Ralph Moorman, doet in zijn boek veel beweringen over hoe vaak het voorkomt dat iemand te veel of te weinig van een bepaald hormoon heeft. Maar volgens het Voedingscentrum kunnen deze beweringen niet worden onderbouwd met statistieken of onderzoeken, terwijl door de lijst met wetenschappelijke bronnen achter in het boek wel die indruk gewekt wordt. Volgens het Voedingscentrum zijn de onderzoeksresultaten ‘geshopt’ en is er niet gekeken naar de kwaliteit van bewijs. 

Gluten en zuivelproducten mijden 

In het hormoonbalansdieet wordt aangeraden om verschillende producten te mijden omdat veel mensen hiervoor overgevoelig zouden zijn, maar bronnen of statistieken om dit te onderbouwen ontbreken. Een voorbeeld hiervan is het eten van gluten. Dat wordt afgeraden, omdat gluten niet zouden kunnen worden verteerd door de mens. Volgens het Voedingscentrum is dit onjuist. Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in het maagdarmstelsel. Slechts een klein deel van de mensen is overgevoelig voor gluten. Het vermijden ervan betekent dat bepaalde granen of graanproducten niet meer gegeten mogen worden. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is daardoor groter. Het mijden van producten is daarom alleen zinvol voor mensen bij wie door een arts is vastgesteld dat ze daarvoor overgevoelig zijn. 

Ook het eten van zuivel wordt afgeraden omdat veel mensen hier overgevoelig voor zouden zijn. De onderbouwing hiervan met cijfers ontbreekt wederom. Melk en melkproducten leveren juist veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit, vet en koolhydraten en zijn een bron van de vitaminen B2, B12 en calcium. Deze voedingsstoffen moeten dan uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. 

Misleidend

In het hormoonbalansdieet worden dure, zogenoemde superfoods aangeprezen als ‘hoog gedoseerde vitaminepillen’ waarmee je niet alleen de vitamines binnenkrijgt, maar ook allerlei nuttige stofjes er omheen. Deze superfoods zouden voordelig zijn voor je gezondheid. Volgens het Voedingscentrum zijn deze gezondheidsclaims niet toegestaan. Deze claims moeten goed zijn onderbouwd en het gebruik ervan is in Europese wetgeving geregeld. Deze wetgeving is speciaal gemaakt om consumenten beter te beschermen tegen onjuiste claims. Onjuiste claims maken niet waar wat ze beloven of misleiden de consument.

Gezondheidseffecten

Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Maar er worden weinig tot geen adviezen gegeven over hoeveel iemand van bepaalde producten zou moeten eten. Of en hoeveel gewicht je verliest met het Hormoonbalansdieet, hangt af van de eigen invulling van het dieet. 

Het is in ieder geval wel duidelijk dat hormonen invloed hebben op honger en verzadiging. Volgens het Voedingscentrum is het eventuele gewichtsverlies waarschijnlijk het gevolg van de verzadigende werking van de relatief grote hoeveelheid eiwit n mogelijk ook vezel in dit dieet. Het is echter nog niet duidelijk of het mogelijk is om met de voeding hormonen weer in balans te krijgen.

Werkwijze Voedingscentrum

Wie eet volgens de adviezen van het Voedingscentrum volgt niet de nieuwste trends, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op dat moment beschikbaar is.

Want iedereen heeft ervaring met eten. En iedereen kan op internet zoeken naar wetenschappelijke verslagen van onderzoeken. Of je nou vindt suiker vergif is of dat het drinken van granaatappelsap supergezond is, er is altijd wel onderzoek te vinden dat precies past bij jouw mening. Bij elk onderzoek moet je je daarom afvragen of het goed is uitgevoerd, en wat de waarde is van de uitkomsten. Zijn er storende factoren? Hoe groot is de steekproef? Is het getest met mensen? En leiden die mensen ongeveer hetzelfde leven als Nederlanders? Binnen de voedingswetenschappen zijn er wel onzekerheden.

Bij het Voedingscentrum gaat men uit van de wetenschappelijke consensus. Er is sprake van consensus wanneer de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar eens is, na een kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de wetenschappelijke bevindingen op dat moment.  De veiligheid van de consument staat hierbij voorop.  Het voedingscentrum zal dus niet bij elk nieuw dieet of product haar voedingsadviezen veranderen, voordat alle voors en tegens onderzocht zijn. 

Pas als overtuigend en reproduceerbaar is vastgelegd dat de resultaten uit onderzoeken relevant zijn voor de consument, zal het Voedingscentrum ze overnemen.  Het kan jaren duren voordat zulke nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen zullen uiteindelijk worden meegenomen in de voedingsadviezen van het Voedingscentrum, anderen raken achterhaald of blijken toch niet zo gezond en verdwijnen naar de achtergrond.  

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (10)

Reageren
 • 16.08.2017 - 08:28 uur | Jacky Kus

  Beste Elene,
  Hoe kom je dan aan de overtuiging dat melk ontstekingen en botontkalking veroorzaakt? Wie zegt dat dat waar is..? Waar is het bewijs dan?
  Zo zijn er wel meer die iets beweren, maar het ook maar voor zoete koek aannemen.
  Net als biologische voeding, daar is ook een hoop bla bla over. Klinkt heel romantisch maar is het niet helaas.

 • Elene van Ast
  15.08.2017 - 22:38 uur | Elene van Ast

  Serieus hoor zuivel is gezond?? Echt niet hoor, neem nu bv melk, wij zijn de enige species hier op aarde die nog melk drinken, dat is bestemd voor babies, niet voor volwassenen. Daarnaast zwaait het ontstekingen in je lichaam aan en zorgt het voor botontkalking. Het voedingscentrum geloofwaardige bron? Moet ik nu van ongeloof mijn hoofd gaan schudden of moet ik nu keihard lachen? Lezen jullie niet wat er allemaal op de etiketten staat als je iets koopt in een supermarkt, de producten hangen samen van de E nummers en woorden die je bijna niet kunt uitspreken. Als het voedingscentrum zo gelloofwaardig is waarom wordt er dan zoveel rotzooi verkocht? Ga zelf onderzoeken en kijk wat goed voor je is.

 • Jacky Kus
  06.02.2017 - 20:13 uur | Jacky Kus

  Als je het voedingscentrum niet meer kunt vertrouwen, wat dan wel?! Al die betweterige voedingsgoeroes die denken de wijsheid in pacht te hebben? Hou toch op. Daar zijn er in inmiddels al veel te veel van. Gewoon gezond verstand gebruiken, kom je al een heel eind.

 • Adriana Chevallier
  16.12.2016 - 17:30 uur | Adriana Chevallier

  Als alles wat ze aanprijzen volgens het voedingscentrum zo gezond was, waarom al die welvaart ziektes. Heb je wel eens gelezen wat er op de verpakking staat van een brood,nee? toch een lezen voor je dit koopt. Tarwe weglaten en melk, je wordt energieker en minder vatbaar, je darmen komen tot rust en je weerstand kan weer op peil komen.En als je gluten vrij eet, dan eet je zowiezo gevarieerder dan de meeste mensen. En over zuivel. Welk volwassen dier in de natuur drinkt melk na de zoogperiode. ??? Geen enkel. Of zijn wij soms geen zoogdieren. Denk na voordat je al dat voorbewerkte spul eet. Eet smakelijk en leef bewust! Een gezond en blij 2017 gewenst. En succes Ralf!

 • Ralph Moorman
  16.12.2016 - 15:31 uur | Ralph Moorman

  Reactie is ook hier te lezen:
  http://www.dehormoonfactor.nl/voedingscentrum-spreekt-over-het-hormoonbalansdieet

 • Annet W
  05.06.2015 - 14:33 uur | Annet W

  Inderdaad, het voedingscentrum wordt gesponsord door de voedingsindustrie en de geneesmiddelenindustrie. Hier zitten alleen maar financiële belangen achter. Waardeloos.

 • A Chevallier
  04.06.2015 - 16:14 uur | A Chevallier

  hoe meer het voedingscentrum negatief reageert hoe meer onzeker ze zich zelf voelen
  want ga terug naar de natuur
  apen eten geen brood, suiker van bieten en E nummers maakt de natuur niet
  maar de lange arm van Unilever komt tot uiting in hun adviezen als je tussen de regels door leest
  en wie allerlei medische onderzoeken leest op pubmed zie dat Ralf geen onzin verklaard.
  Dus hoe meer ze mopperen, hoe beter voor Ralf en de zijnen.

 • Hans Zuidinga
  25.05.2015 - 07:25 uur | Hans Zuidinga

  Mijn mening is dat de consensus van het voedingscentrum is gebaseerd op de consensus van wetenschappers die werken in of voor of zijdelings worden betaald door de voedings- en geneesmiddelen industrie.
  Met andere woorden als deze mensen het met elkaar eens zijn dat het verdienmodel voor zowel de voedings- als de geneesmiddelenindustrie in stand kan worden gehouden, zijn de vul/voedings- en geneesmiddelen goed voor de mens.
  Buiten Ralph Moorman zijn er nog meer bronnen met goed onderbouwde informatie, zoals Carola van Bemmelen en de Energieke Vrouwen Academie.

 • 22.05.2015 - 15:14 uur | Judith Scheele

  Je mag tegenwoordig gewoon niks meer eten, en niks meer doen want je word overal ziek van. Na lekker leven zo.
  Eet en doe gewoon waar je jezelf goed bij voelt, wat maakt het nou uit dat je eens een paar kilo meer of minder weegt dan het gemiddelde, zolang je alles gewoon met mate doet.
  Er is elke maand wel weer iets anders dat 'niet goed' voor je is, maar heel het evenwicht in de stofwisselingen word daardoor iedere keer weer verstoord, denk dat ze daar eens naar moeten kijken in plaats van dingen afkeuren.

 • Ralph Moorman
  22.05.2015 - 13:35 uur | Ralph Moorman

  Op verzoek van beautyspot zal ik hier even op reageren. Uiteraard heb ik ook stevige kritiek op het Voedingscentrum, maar ik heb geen behoefte deze hier te uiten. Wel vind ik het jammer dat er altijd de behoefte is om andere zienswijzen dan de "heilige" Schijf van 5 aan de schandpaal te zetten, zoals ook bij mijn boek hier het geval is. Er kan weer geen complimentje af en het is een zoektocht geweest voor het Voedingscentrum om kritiekpunten te vinden en hier zelfs wat zaken voor te verdraaien. Ik zal inhoudelijk reageren op de kritiekpunten:

  1. " Maar volgens het Voedingscentrum kunnen deze beweringen niet worden onderbouwd met statistieken of onderzoeken, terwijl door de lijst met wetenschappelijke bronnen achter in het boek wel die indruk gewekt wordt. Volgens het Voedingscentrum zijn de onderzoeksresultaten ‘geshopt’ en is er niet gekeken naar de kwaliteit van bewijs. "

  Het Hormoonbalansdieet is onderbouwd door praktijkervaring, rationeel denken en deels wetenschap. Helemaal wetenschappelijk te werk gaan is onmogelijk en ik zou zelfs durven stellen dat adviezen geven aan de hand van wetenschap zonder het gezonde verstand te gebruiken gevaarlijk is. Bovendien ben ik een pionier op dit gebied, en dus zal de wetenschap op bepaalde punten nog moeten volgen.
  Het Voedingscentrum moet niet doen alsof er bij hun adviezen geen vooringenomenheid bestaat. Anders zouden ze bijvoorbeeld al lang niet meer dmv cherrypicking uit oude onderzoeken de link tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten rondbazuinen, wat al lang achterhaald is..

  2. "In het hormoonbalansdieet wordt aangeraden om verschillende producten te mijden omdat veel mensen hiervoor overgevoelig zouden zijn, maar bronnen of statistieken om dit te onderbouwen ontbreken. Een voorbeeld hiervan is het eten van gluten. Dat wordt afgeraden, omdat gluten niet zouden kunnen worden verteerd door de mens. Volgens het Voedingscentrum is dit onjuist. Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in het maagdarmstelsel. Slechts een klein deel van de mensen is overgevoelig voor gluten. Het vermijden ervan betekent dat bepaalde granen of graanproducten niet meer gegeten mogen worden. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is daardoor groter. Het mijden van producten is daarom alleen zinvol voor mensen bij wie door een arts is vastgesteld dat ze daarvoor overgevoelig zijn. "

  Dit is nou het grote verschil tussen de visie van het Voedingscentrum en de mijne. Het Voedingscentrum zit nog voor een groot deel op de lijn: Je bent wat je eet!
  Ikzelf zit op de lijn: Je bent wat je eet, verteert, opneemt, verdraagt en kunt uitscheiden. Juist op die laatste punten gaat het vaak mis. Vooral overgevoeligheden voor bepaalde voeding kunnen de gezondheid en fitheid ondermijnen. Alleen allergieen en coeliakie zijn door de arts te meten. Voedselsensitiviteiten zijn niet meetbaar, maar wel duidelijk merkbaar in de praktijk. Inmiddels heb ik en anderen zoveel ervaringen opgedaan met gluten en zuivelvrij, dat ik iedereen aanraad dit eens te proberen. Verbeteringen zijn bij veel mensen merkbaar op het gebied van energie, huid, luchtwegen, scherpte, gewrichten, ontstekingen, en ook veel mensen met autoimmuunziekten hebben er baat bij.

  3. "Het vermijden van gluten betekent dat bepaalde granen of graanproducten niet meer gegeten mogen worden. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is daardoor groter. "

  Veel mensen eten de hele dag door tarwe en dit is juist eenzijdig. Het Hormoonbalansdieet bevat vele glutenvrije pure en onbewerkte alternatieven, waardoor er juist gevarieerder gegeten wordt dan in de Schijf van 5.

  4. "Ook het eten van zuivel wordt afgeraden omdat veel mensen hier overgevoelig voor zouden zijn. Melk en melkproducten leveren juist veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit, vet en koolhydraten en zijn een bron van de vitaminen B2, B12 en calcium. Deze voedingsstoffen moeten dan uit andere voedingsmiddelen gehaald worden."

  Waarom is dit een kritiekpunt? Het gaat er niet om wat er niet gegeten wordt, maar wat er voor terugkomt. Uiteindelijk voldoet het totale voedingspatroon van het Hormoonbalansdieet prima aan de aanbevolen hoeveelheden van deze stoffen.

  5. "In het hormoonbalansdieet worden dure, zogenoemde superfoods aangeprezen als ‘hoog gedoseerde vitaminepillen’ waarmee je niet alleen de vitamines binnenkrijgt, maar ook allerlei nuttige stofjes er omheen. Deze superfoods zouden voordelig zijn voor je gezondheid. Volgens het Voedingscentrum zijn deze gezondheidsclaims niet toegestaan. Deze claims moeten goed zijn onderbouwd en het gebruik ervan is in Europese wetgeving geregeld."

  In het Hormoonbalansdieet staan af en toe superfoods erbij om de variatie te vergroten. De claim die het Hormoonbalansdieet maakt is dat ze soms veel van een aantal nutrienten bevatten, en daardoor interessant kunnen zijn om af en toe mee te nemen in de variatie. Ook gewone Nederlandse groenten zijn vaak Superfoods.

  6. "Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Maar er worden weinig tot geen adviezen gegeven over hoeveel iemand van bepaalde producten zou moeten eten. Of en hoeveel gewicht je verliest met het Hormoonbalansdieet, hangt af van de eigen invulling van het dieet. "

  Dit klopt. Wat juist belangrijk is in het Hormoonbalansdieet is dat de aangeraden voeding zeer goed verzadigd. Hierdoor kan de aandacht af van het tellen van calorieen en gaat de persoon vanzelf onbewust minder eten. Ik geloof in deze aanpak, omdat het gevoel van afwegen en jezelf beperken compensatiegedrag uit kan lokken wat funest is voor het lange termijnresultaat.