Schoonheidsspecialist als vrij beroep

09.06.2016 | Columns | 6180 keer bekeken
Schoonheidsspecialist als vrij beroep

Het vak schoonheidsspecialist is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen in principe een bordje met ‘schoonheidsspecialist’ op de deur mag hangen. Of dit in de praktijk ook gebeurt en of hier cijfers van bekend zijn, weet ik niet. Dat het vrijgeven van het beroep gevolgen heeft, dat is wel duidelijk.

Wijziging Vestigingswet

Het begon met het wijzigen van de Vestigingswet door de overheid. In 1996 vielen de opleidingseisen voor de schoonheidsspecialist weg en in 2011 de Algemene Ondernemers Vaardigheden. Zo’n Vestigingswet bestaat uit meerdere wetten, die kunnen gaan over vereiste vergunningen of diploma's van ondernemers die een bepaald soort bedrijf willen starten. De wetten zouden garanderen dat er een beroepsbekwaamheid aanwezig is bij de ondernemer. Deze vakbekwaamheid heeft als doel de consument te verzekeren van een product of dienst van goede kwaliteit. Met het wijzigen van de Vestigingswet is deze bescherming voor de consument weggevallen. Waarom? De overheid vond dat startende ondernemers door de Vestigingswetten werden belemmerd en dat er geen stimulans was tot voortdurende kwaliteitsverbetering.

Brancheorganisatie: meerwaarde?

Als gediplomeerd schoonheidsspecialist wil je je klanten verzekeren van kwaliteit, maar hoe pak je dat dan aan? Voor mij was die beslissing snel gemaakt; zodra ik mijn diploma op zak had, sloot ik me aan bij de brancheorganisatie. Het stellen van diploma-eisen door de branchevereniging voorkomt slechte kwaliteit dienstverlening door beunhazerij. Alleen met een diploma kun je lid worden van Anbos. De consument weet dan zeker dat hij of zij goed zit. Maar, hoe bekend is Anbos bij de consument? Waar staat Anbos voor en weet de consument dat hij of zij in goede handen is bij aangesloten schoonheidsspecialisten?

Kromme logica

Met alle huidige ontwikkelingen op het gebied van het wetsvoorstel van Minister Schippers begrijp ik niet waar de logica zit. Waarom geeft de overheid het beroep schoonheidsspecialist vrij en brengt daarmee de bescherming van de consument in gevaar om vervolgens een wetsvoorstel in te dienen waardoor schoonheidsspecialisten bepaalde behandelingen niet meer uit mogen voeren ten behoeve van klantveiligheid en kwaliteit? Logica was volgens mij nog nooit zo krom…

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Johanna Van Driel
  09.02.2019 - 22:55 uur | Johanna Van Driel

  Ik volg een erkende opleiding schoonheidsspecialiste in België bij Syntra. En wil me bij Anbos aansluiten. Nu wil ik zonder dat ik bij u een toets af moet leggen aansluiten. Ik ben benieuwd hoe u reageerd. Waarschijnlijk eerst een examen bij u afleggen? Dat noem ik nou hypocriet, arrogant en u staat niet met u voeten in Europa maar wil alles klein houden. Terecht dan dat het beroep schoonheidsspecialiste wordt vrijgegeven. U ligt al jaren te slapen met uw hand op de portemonaie

 • Ina van der Valk
  16.06.2016 - 21:04 uur | Ina van der Valk

  Als er een andere minister is aangesteld,kan de minister ook een ander beleid voeren.
  Er zullen wel klachten binnen gekomen zijn.
  Ik kan mij wel voorstellen dat ze het zorgelijk vind als er wildgroei ontstaat .
  Er zijn ook fabriekanten die niet naar diploma,s kijken en toch een apparaat verkopen
  nadat de klant een instructiedag of dagen heeft gevolgd.
  Dit is ook zorgelijk,want het mooie beroep van schoonheidsspecialiste komt daarmee
  in een verkeerd daglicht te staan.
  Het lijkt mij beter dat de minister het beroep weer beschermd maakt,dan is het afgelopen met die beunhazerij.