Schoonheid vraagt om voeding, niet om cosmetica of medicijnen

03.12.2015 | Branchenieuws | 3192 keer bekeken
Schoonheid vraagt om voeding, niet om cosmetica of medicijnen

Als het om beauty gaat, horen medicijnen en cosmetica op de tweede plaats. Dat is de stellige overtuiging van apotheker dr. Gert Schuitemaker. Zijn motto luidt: Eerst voeding, dan medicijnen. Schoonheid heeft volgens Schuitemaker alles te maken met gezondheid. "En dan komt voeding op de eerste plaats.". 

Dr. Gert Schuitemaker is (niet praktiserend) apotheker en doctor in de Geneeskunde.Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde en werkt onder andere als productontwikkelaar voor een fabrikant van voedingssupplementen. Hij doet zijn uitspraken in het boek 'Recept voor anti-aging'. 

Tekorten uiten zich aan buitenzijde lichaam

Een tekort aan voedingsstoffen uit zich als eerste in de huid, nagels en haren. Pas als de vitale organen als hart, nieren en hersenen en alle andere weefsels gevoed en verzadigd zijn, komt namelijk de 'lichaamsbekleding' aan de beurt. 

Ontstoken oogleden kunnen duiden op een tekort aan vitamine A. Kloofjes in de mondhoeken en mee-eters kunnen een signaal zijn van vitamine B2-gebrek. Zinktekort kan zich uiten in witte vlekjes op de nagels, maar ook in haaruitval. "Met andere woorden: aan onze buitenzijde is te zien wat we van binnenuit tekort komen."

"Medicijnen en cosmetica wil ik niet verwerpen", vertelt Schuitemaker. "Ik stel ze op de tweede plaats, daar waar ze horen. Medicijnen zijn in veel gevallen juist een recept voor aging. Mijn motto 'eerst voeding, dan medicijnen' wil ik richting de beauty-industrie omzetten in 'eerst voeding, dan cosmetica'."

Volgens de apotheker zijn gezondheid (anti-aging) en beauty van elkaar gescheiden geraakt. Zijn drijfveer is beide werelden weer bij elkaar te brengen. "Ik wil de weg wijzen naar gezondheid en beauty. Ongeacht de leeftijd. Elke leeftijd heeft zijn eigen beauty, uitstraling. Uitstraling is niet voorbehouden aan een supermooi topmodel.  Uitstraling heeft in de eerste plaats alles te maken met gezondheid!"

Overmatige symptoombestrijding

Een apotheker die het over beauty en uitstraling heeft en pillen naar de tweede plaats verwijst? "Ik kijk anders tegen het beroep van apotheker aan dan veel van mijn collega's", licht Schuitemaker toe. "Met mijn basisprincipe 'eerst voeding, dan medicijnen' neem ik stelling tegen de overmatige symptoombestrijding die nu eenmaal de basis is van de werking van medicijnen. Ik pleit ervoor eerst goede voedingsgewoonten na te leven."

Een mooi uiterlijk is volgens dr. Gert Schuitemaker gebaat bij veel fruit en verse groeten, meer vis en minder vlees en voldoende eiwitten en gezonde vetten. Hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zoals wit meel en suiker moeten zoveel mogelijk gemeden worden. Voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn op gezonde voeding.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Jolanda Van der Borgt blok
  10.12.2015 - 20:43 uur | Jolanda Van der Borgt blok

  Na 37 jaar in haren en hoofdhuid te werken als kapper. is dit onderwerp uit mn hart gegrepen !helemaal waar! Er is nog veel werk op dit gebied te verrichten!

 • MIEKE HENDRICKX
  04.12.2015 - 07:44 uur | MIEKE HENDRICKX

  en zo geef ik het ook mee aan mijn cliënten in mijn praktijk als orthomoleculaire - shiatsu- therapeute...niet altijd even gemakkelijk eerst te "hameren en te sleutelen" aan de voeding, maar het loont zeker. ... de beste investering naar preventie toe! Dank voor het artikel!

 • Marianne Van den Broek
  03.12.2015 - 13:39 uur | Marianne Van den Broek

  Absoluut mee eens