Open kaart over versnippering beautybeurzen

26.10.2015 | Branchenieuws | 3700 keer bekeken
Open kaart over versnippering beautybeurzen

Er wordt veel geschreven en gezegd over de versnippering van Beautybeurzen. Wij, het hele Beautyspot.nl team hebben de behoefte om eenmalig onze kant van het verhaal toe te lichten. Daar laten wij het dan verder bij en gaan we door met ons dagelijkse werk: helpen om de beautyprofessional beter te maken in haar vak of de bedrijfsvoering te verbeteren. Dat doen we door middel van ons online platform, de printedities en ook via de beurzen.

Jaarbeurs heeft 23 jaar samen met leveranciersvereniging BTP de beurzen Beauty Trade special (voorjaar) en Beauty Salon Dimensions (najaar) in Utrecht georganiseerd. Beauty Trade Professionals staat voor een organisatie van circa 60 leveranciers, die allen aan de professionele schoonheidssalons in Nederland leveren. Het gaat dus zeker niet om alle leveranciers aan de professionele schoonheidsbranche. BTP bleek de afgelopen jaren steeds minder in staat om als vereniging te spreken namens alle leveranciers en het lukte ook steeds minder goed om alle individuele BTP leden op een lijn te krijgen. Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende visies geweest over de te varen koers van de BTP en er hebben veel bestuurswisselingen plaats gevonden.

Leveranciersorganisatie BTP heeft beursorganisatie Jaarbeurs 23 jaar geleden gevraagd om de beautybeurzen samen te organiseren. Alhoewel de overeenkomst in die tijd heel logisch was, bleken de gemaakte afspraken steeds minder goed te werken. De financiële risico's in de samenwerking voor de beurs lagen bij Jaarbeurs. BTP kreeg provisie over de omzet die via de verkoop van m2 en de toegangskaartjes van de beurs gerealiseerd werd. Omdat het de laatste jaren steeds lastiger werd om de beurs zonder verlies te realiseren en door de veranderende markt heeft Jaarbeurs de onderhandelingen met BTP geopend. De BTP wilde liever niet veranderen en kon zich niet vinden in het nieuwe beursconcept van Beautyspot.nl

De visie van Jaarbeurs en BTP bleek zo ver uit elkaar te liggen dat het uiteindelijk niet mogelijk bleek om het contract in stand te houden waardoor de samenwerking in overleg met elkaar is opgezegd. Conform de juridische afspraken heeft Jaarbeurs geld aan de BTP overgemaakt waarmee de zaak definitief geregeld was.

Kort nadat de breuk met Jaarbeurs bekend werd gemaakt, heeft BTP besloten om zelf een beurs te gaan organiseren. Het enige wat de BTP nu heeft is de naam Beauty Trade special. Maar de locatie den Bosch is nieuw, de beursdata zijn nieuw en de freelance organisatie die is ingeschakeld om de beurs te organiseren is ook nieuw. Naar de markt toe wekt BTP de indruk dat alle leden vertegenwoordigd zullen zijn op de nieuwe beurs, maar dat is zeker niet het geval. De BTP is niet transparant over het beursconcept, de plattegrond en de definitieve deelnemers terwijl dat bij Jaarbeurs voor iedereen dagelijks te volgen is. De BTP meet met 2 maten: aan sommige merken is het aangeboden om gratis te staan, anderen moeten betalen.

Jaarbeurs heeft altijd de beurs georganiseerd in de afgelopen jaren, de datum en de locatie staan al heel erg lang vast. Jaarbeurs organiseert ook nu de vertrouwde beurs in Utrecht en doet wat ze afgelopen 23 jaar hebben gedaan: een goede beurs neerzetten voor de beautyprofessional! Met een team van 5 mensen werken wij er heel hard aan om iets goed neer te zetten op 9, 10 en 11 april onder de nieuwe naam Beautyspot.nl trade edition. Hierbij staan vooral de wensen van de beautyprofessional centraal. Tenslotte draait het om jullie!Naar aanleiding van publicatie van dit artikel (zowel op Facebook via ‘De schoonheidsspecialisten groep’ en Beautyspot.nl), kan de berichtgeving op de website van BTP zijn aangepast

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (11)

Reageren
 • Anouk Schwieters
  01.02.2016 - 09:58 uur | Anouk Schwieters

  Beste Vera,

  Ik snap wat je zegt, je gaat naar de beurs dan koop je een kaartje en dan moet je ook nog veel betalen voor het parkeren. Bovendien is Utrecht ook een beetje verpauperd en heeft het niet meer de allure die het vroeg had. Ben je schoonheidsspecialiste kom dan eens kijken in het EXPO Hoevelaken 18 en 19 maart. Niet te vergelijken met een grote beautybeurs maar ook hier is een programma voor schoonheidsspecialistes...entreekaartje met relatiekaart (stuur een mail als je deze niet hebt) kost slechts €5,- en het parkeren is gratis! Bovendien zitten we pal naast het station.

 • Jeannette Wijnen
  30.01.2016 - 12:11 uur | Jeannette Wijnen

  Beste beurs organisatie.

  De beurs in Utrecht is al enkele jaren niet meer wat het geweest is. Het meten met twee maten is niet acceptabel. Ik hoop dat een beurs in Den Bosch beter is. Vooral wat de vertegenwoordiging van de grote merken betreft.

 • s beukers
  29.10.2015 - 21:58 uur | s beukers

  het is spijtig dat de beauty beurs niet meer is zoals hij was ik ben in september geweest en was er binnen een uur weer weg wat een aanfluiting, totaal niet interessant om te bezoeken als in april hetzelfde concept gevoerd wordt dan is er gelukkig de beurs in Dusseldorf een heel goed alternatief daar weten ze wel hoe het moet!

 • Vera Jasperse
  29.10.2015 - 16:48 uur | Vera Jasperse

  Beste mensen,
  Wat vind ik dit een moeilijk verhaal, natuurlijk is het ons belang waar u over schrijft.
  Ik hoop alleen dat het bezoeken van de beurs onder dezelfde condities gaat ( of
  zelfs strenger).
  Als bezoekende schoonheidsspecialist wil ik graag wat opmerkingen plaatsen.

  Ik zie teveel consumenten een gezellig dagje uit hebben. De toegangsprijs is laag, dus en ik kom via via wel aan een kaartje. Die via via staat ingeschreven bij de KvK
  maar geeft haar toegang door aan een ander. (vooral nagelspecialisten)
  Er kan toch ook een toegangsbewijs op naam of foto komen?
  Het parkeren vind ik erg duur. Natuurlijk kun je met de trein komen, maar er ligt niet voor niets een groot parkeerterrein.
  Ben benieuwd of u het bezoeken van de beurs wat aantrekkelijker kunt maken.
  Kom eens met wat goeds!!!!

 • John France
  29.10.2015 - 14:28 uur | John France

  Beste Anouk,
  misverstandje waarschijnlijk: enerzijds gaat het mij om de frequentie van "schoonheids"-beurzen: welke firma heeft elke 6 maanden écht iets nieuws te vertellen? - vgl. dat eens met de auto- of de IT-branche: beiden gigantische markten met enorme en snelle technologische (r)evoluties, 1 beurs/jaar volstaat er). Anderzijds kan één grote estetiek-beurs uitstekend diverse specialisaties coveren. Hangt er maar van af hoe dat wordt in gericht. Kijk bvb. maar eens naar de Cosmoprof. In het verleden had je de Indro-parfumerie beurs in Utrecht, dát was pas een interessante estetiek beurs.

 • Anouk Schwieters
  29.10.2015 - 11:51 uur | Anouk Schwieters

  Beste John,
  Je spreekt over teveel beurzen en dat één beurs per jaar afdoende zou moeten zijn (voeten, kapper, schoonheid, massage, wellness...).
  Ik ben juist van mening 'schoenmaker blijf bij je leest' als bezoeker en organisator! Ga als organisator voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
  En wees als bezoeker bewust van de beurs waarvoor je kiest.

 • Sandra Jacobs
  29.10.2015 - 11:35 uur | Sandra Jacobs

  Een duidelijke uitleg over een probleem dat m.i. veel dieper gaat dan versnippering van beurzen. De wereld is veranderd en wij moeten allemaal blijven mee veranderen want dat is een continu proces. Veel wijsheid en succes gewenst!

 • John France
  29.10.2015 - 11:08 uur | John France

  Het is nog steeds ongelooflijk dat in tijden van "duurzaamheid" onze sector 2 beurzen per jaar meent te moeten organiseren, en dan tel ik niet eens de diverse kleinere beurzen en deelspecialiteiten beurzen (voeten, massage, wellness...) bij.
  Dat de rendabiliteit (en vervolgens de kwaliteit) in het gedrang komt hoeft dan ook niet te verwonderen.
  Eén beurs per jaar voor de hele sector is meer dan afdoende. Wie durft zich daarvoor te engageren?

 • 29.10.2015 - 10:47 uur | Grada van Welzen

  Ik vind het jammer dat het zo moet, nu zijn wij de schoonheidsspecialistes uiteindelijk de dupe van dit alles.
  Wil je helemaal bij de tijd zijn ben je bijna gedwongen om nu 2 weekends achter elkaar naar een vakbeurs te gaan.
  Ik vind het persoonlijk een trieste ontwikkeling.

 • Sophie Spanjer
  27.10.2015 - 16:35 uur | Sophie Spanjer

  Hoi Sylvia,
  Bedankt voor je leuke reactie :) We zien je heel graag in Utrecht. Groeten Beautyspot.nl

 • Sylvia kemperss
  27.10.2015 - 16:10 uur | Sylvia kemperss

  Dank jullie wel voor jullie toelichting .
  Het maakt het nu iets duidelijker.
  Ik ben wel heel blij dat er weer een beurs is in Utrecht in april.

  heel veel suc6 met alles