Ongeschoolde hobbyisten verzieken het voor professionele nagelstylisten

15.09.2016 | Columns | 80776 keer bekeken
Ongeschoolde hobbyisten verzieken het voor professionele nagelstylisten

Steeds vaker zie ik vrouwen die in de nagelbranche gaan werken zonder diploma's en daar erger ik me vreselijk aan. Natuurlijk is dit niet alleen aan de orde bij nagelstylisten, maar in de hele beautybranche. 13 jaar geleden heb ik een opleiding tot allround nagelstyliste gedaan en dat heeft me veel geld gekost. Verder school ik me zo veel mogelijk bij om mee te kunnen met alle veranderingen in het vak, zoals velen van jullie zullen herkennen.

Overal zie je dames die zonder opleiding starten met nagels zetten als ‘hobby’ en ondertussen jan en alleman helpen aan ‘mooie nagels voor een paar euro’. Het gevolg is dat professionele nagelstylisten bij het noemen van hun prijzen als reactie krijgen: ‘Zo veel? Ergens anders kan ik veel goedkoper nagels krijgen!’ Je kunt proberen nog zo duidelijk uit te leggen wat het verschil is, in hun achterhoofd denken ze alleen maar aan de prijs van diegene die goedkoper is en niet aan de gevolgen van een ongeschoolde ‘collega’, die hun nagels kan verzieken.

Waarom hebben sommige van ons niet zoveel klanten, terwijl wij allemaal wél goed geschoold zijn? Dat komt door deze hobbyisten, die voor een tientje hele sets afleveren. Ik zou ook graag meer klanten hebben dan ik nu heb, maar helaas woon ik in een gebied waar veel hobbyisten zitten. Ik word er enorm geïrriteerd van dat veel potentiële klanten mij bellen en uiteindelijk ondanks uitleg van de risico's toch naar hobbyisten gaan die goedkoper zijn.

Ik vind dat ons beroep en dat van alle takken in de beautybranche beschermd moet worden tegen deze dames, die denken geld te kunnen verdienen over onze rug. Ze denken alles te weten over nagels, de huid en haarverzorging, omdat ze een aantal filmpjes hebben bekeken of een boekje hebben gelezen. Zij zijn diegene die ons werk als minderwaardig over laten komen. Door hen denken consumenten al snel ‘dat kan toch iedereen?’ of ‘is dat een beroep dan?’. Ik vind dat iedereen die geld wil verdienen als schoonheidsspecialiste, pedicure, nagelstyliste, kapster et cetera een fatsoenlijk erkende opleiding moet volgen. Daarnaast zouden alle groothandels eens kritisch moeten kijken aan wie er producten voor professionals verkocht worden. Zolang hobbyisten aan professionele producten kunnen komen, kunnen wij ons eigen vak niet beschermen en zullen we nooit serieus genomen worden als professionals die hard hun best doen om integer het vak uit te oefenen waar we voor hebben geleerd, waarvoor we zijn geschoold en waar we voor hebben betaald.

Wil je graag hobbyen met nagels, koop dan een nagellakje en wat stickers en laat het echte werk over aan de professionals!

Mellanie van Est, nagelstyliste

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • 22.09.2016 - 16:21 uur | Karin Van Camp

  Je hebt groot gelijk ook de scholen waar ze de opleiding geven moeten hier critiser in zijn doch de moed niet laten varen want jij weet wat je kunt en kan aanbieden, mijn moto is'
  MET DE PRIJS KAN IK NIET CONCURREREN MAAR OP DE KWALITEIT WEL!
  Je hebt een tractor en een auto allebei met een motor en rijdt allebei, kwestie van wat je wil aan kwaliteit en comfort

 • 22.09.2016 - 16:10 uur | paul bode

  Daar werken de beurzen ook aan mee. De afgelopen beurs stonden er weer vele dames bij de kassa van de nagelstands in de rij om zonder bon af te rekenen. Controle nul,nul.

 • Caro Molier
  15.09.2016 - 20:21 uur | Caro Molier

  Omdat het de waarheid is en er momenteel in de hele regio rond Putte.be en Putte. nl heel veel beunhazen zitten !!!

 • Vera Niks
  15.09.2016 - 18:52 uur | Vera Niks

  Heb ik gezegd dat ik nagelstyliste ben? Kan alleen maar zeggen dat mijn nagelstyliste gewoon een KvK nummer heeft omdat ze er een winkel bij heeft met leuke spulletjes en dat loopt goed. Maar J. Jansen, jij huurt dus altijd een klusbedrijf in? Nogmaals, ik begrijp dat het frustreert maar dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Is het belangrijk hoeveel geld je verdient of dat je het leuk vindt wat je doet?

 • J. Jansen
  15.09.2016 - 18:37 uur | J. Jansen

  Jammer dat groothandelaren hier aan mee ( kunnen) werken. Gedegen controle zou er inderdaad moeten zijn! En.....Concurreren met hobbyisten lukt natuurlijk nooit in mijn ogen als je wel netjes je belastingen afdraagt! Vera Niks leg mij eens uit hoe je dat dan doet? Alle tips zijn welkom

 • 15.09.2016 - 17:02 uur | Fokje van der leest visser

  Ik begrijp deze frustratie wel, Ik zelf heb ook een opleiding gevolgd, Al heb ik geen diploma, Wel een getuigschrift, En een BTW nummer.

 • Vera Niks
  15.09.2016 - 15:40 uur | Vera Niks

  Ik begrijp de frustratie maar dit is natuurlijk in elke branche zo. Wat dacht je van schilders en loodgieters. Daar zitten ook veel hobbyisten tussen die erkende klusbedrijven het werk afnemen en "zwart" een klusje komen doen. Probeer te concurreren met de hobbyisten.

 • 15.09.2016 - 09:36 uur | Karel Koster

  Ik ben het met helemaal eens met de schrijfster van dit verhaal. Er zou bij de groothandel meer gocontrolleerd moeten worden op KvK nummer en/of BTW nummer dan ondervangen we een gedeelte op. Echt alles ondervangen lukt mijn inziens niet want je kan altijd nog spulletjes halen bij de div zaken zoals drogisterijen enz.