Nieuwe wellnesstrend: floaten

02.06.2015 | Trends | 2536 keer bekeken
Nieuwe wellnesstrend: floaten

Heerlijk ontspannen en gewichtsloos drijven op zout water, want dat is floaten, niets meer en niets minder. Tenzij je astronaut bent is floaten de enige manier om te voelen dat je lichaam volledig vrij is van de zwaartekracht. De temperatuur van het water in de floatruimte is gelijk aan de lichaamstemperatuur. Elke spier krijgt de gelegenheid om totaal te ontspannen. Een bijzondere manier om de diepst mogelijke ontspanning te bereiken. De ervaring is vergelijkbaar met drijven op het zoute water in de Dode Zee. 

Floaten is hot

Eigenaar Rob Koene van FloatCenter Nederland: “Floaten is als ontspanningsvorm een groeiend fenomeen in Nederland.Steeds meer mensen raken bekend met de helende en ontspannende effecten van deze nieuwe vorm van therapie. Tot nu toe gebeurde floaten veelal in float tanks of float cabines. Om claustrofobisch van te worden! Bij FloatCenter Nederland doe je dit in een floatruimte: de Ocean FloatRoom. Zo groot dat je er zelfs in kunt staan. Elke float ruimte heeft bovendien een privé badkamer en kleedruimte. Niet alleen voelt dit een stuk minder claustrofobisch, je lichaam krijgt zo echt de ruimte om volledig te ontspannen.

1506-floatkamer.jpg

Bewezen resultaten

Floaten stimuleert de circulatie van bloed en zuurstof. Na een tijdje daalt de bloeddruk en mentale en fysieke stress nemen af. Door een betere bloedsomloop versnelt floaten het herstel van blessures. Daarnaast verlicht het diverse huidklachten en wordt het ingezet bij stressbehandeling, burn-out en angstbestrijding. 

De effecten van floaten zijn in verscheidene wetenschappelijke studies aangetoond. Het wetenschappelijke tijdschrift Psychology and Health publiceerde recentelijk een studie van Dirk van Dierendonck en Jan te Nijenhuis waarin werd aangetoond dat floaten een positieve invloed heeft op lichaam, welzijn en prestaties. Het onderzoek toonde tevens aan dat floaten sterkere ontspannende en prestatieverbeterende effecten heeft dan andere ontspanningsmethoden zoals biofeedback en meditatie. Daarnaast hebben de effecten een positieve invloed op de stemming

Magnesium in Epsom zout

Om het lichaam te kunnen laten drijven wordt er Epsom zout aan het water toegevoegd. Epsom zout is een speciaal soort zout dat veel magnesium bevat. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties. 

Tijdens het floaten absorbeert het lichaam via de huid de perfecte hoeveelheid magnesium en sulfaten. Als het lichaam verzadigd is, dan zal het simpelweg stoppen met het opnemen van deze stoffen!

Uit onderzoek van de gezondheidsraad blijkt overigens dat er geen aanwijzingen zijn dat de gemiddelde magnesiuminname in Nederland te hoog of te laag is. Ook een tekort aan magnesium komt in Nederland niet snel voor. Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Michiel Bruintjes
  15.11.2015 - 15:08 uur | Michiel Bruintjes

  Het idee om te schrijven dat float cabines claustrofobisch zijn getuigd van weinig inzicht in floaten. Het is dan ook jammer om de markt die nog erg klein is in Nederland zo weg te zetten en zich zelf daar boven te verheffen met deze negatieve opmerking.
  Wetenschappelijk bewijs dat wordt aangehaald is gedaan in float cabines en niet in open float rooms, omdat de parameters dan niet voldoen, bovendien zijn er maar erg weinig mensen die last hebben van claustrofobie, dus vind ik het jammer dat dit bedrijf daar zo mee omgaat. Wij als internationale float associatie staan wel achter de bevindingen van het floaten, en wat dat betreft is dit artikel bijna een kopie van een eerder door ons gedane uiting in de media. De oudste floacentrum in Nederland is Koan-Float te Amsterdam en bestaat nu al meer dan 23 jaar.(door mij opgericht en ik ben ook verantwoordelijk voor het ontstaan voor floaten in Nederland en Europa, en het fabriceren van de eerste Nederlandse float cabine de Floatarium)

  Floaten is gezond voor lijf en hoofd en er is al veel onderzoek Internationaal gedaan sinds de jaren vijftig. De recente onderzoeken die op dit moment plaats vinden worden vooral in Duitsland Zweden en Amerika gedaan.

  Ik schrijf deze reactie omdat potentiële klanten zich niet van de wijs moeten laten brengen, floatcabine voldoen aan de parameters die voor onderzoek zijn gebruikt. Bovendien kunnen alle float cabines open gebruikt worden, dus deze manier van reclame maken voor eigen belang doet het floaten geen goed en creëert twee dracht.

  Wij eigenaren van float cabines zouden dit nooit zo de wereld in sturen, omdat wij voor "het floaten" zijn, en als u dat liever in een open floatbad doet, is toch prima! Maar om als bedrijf die float ruimtes maakt (en er zelf belang bij heeft en pas komt kijken in deze wereld van het floaten) de float cabines negatief af te schilderen zegt meer over de eigenaren van dit bedrijf dan over het floaten.