Nagelstyling: onderschat beroep

02.02.2017 | Columns | 44146 keer bekeken
Nagelstyling: onderschat beroep

Verzorgde handen en nagels zijn een visitekaartje en vormen een eyecatcher. De consument kan hier uiteraard het nodige zelf aan doen: handcrème smeren, nagelriemolie gebruiken, vijlen, de nagels lakken. Voor de juiste producten kan ze uiteraard bij de nagelstylist terecht, net als voor een mooie set kunstnagels, een manicure of een gelnagellak. Tegenwoordig kan deze consument voor een gelnagellak ook heel eenvoudig een bezoekje brengen aan de drogisterij, waar ze voor een klein bedrag een complete set haalt om dit thuis zelf te doen. Veel nagelstylisten en groothandels bieden de pakketten (soms inclusief training) ook aan hun klanten aan. Ze kunnen het immers beter bij jou halen dan ergens anders, toch?

Hobby?

Ik denk dat nagelstyling een erg onderschat en ondergewaardeerd beroep is. Het wordt helaas vaak gezien als hobby of leuke bijverdienste. Toch is het (ook!) in dit beroep absoluut noodzakelijk om professioneel bezig te zijn en kennis te hebben van zowel de nagels (anatomie, pathologie) als de producten waarmee wordt gewerkt. Er wordt veel onprofessioneel werk geleverd en niet alleen door nagelstylisten op een zolderkamertje, waar trouwens ook genoeg talent tussen zit!

Ongelukkig voorval

Een tijd geleden ging ik regelmatig naar een schoonheidssalon bij mij in de buurt, die plotseling ook gelnagellakbehandelingen aanbood. Ik was verrast en toch ook wel een beetje sceptisch. Nadat ik informeerde of mijn schoonheidsspecialiste hiervoor een opleiding had gevolgd, verzekerde ze mij dat ze daar een 'echte opleiding' voor had gedaan. Die 'echte opleiding' bleek later een workshop van een uur te zijn geweest. Ik gaf het een kans en was best tevreden over het resultaat, aangezien mijn verwachtingen voor die prijs ook niet erg hoog lagen. Een aantal maanden kwam ik elke vier weken terug voor een nieuwe laag gel. De oude laag werd steevast verwijderd met een elektrische vijl, ook al had het bedrijf waar de cursus was gevolgd geadviseerd om dit met speciale folie te doen. Maar mijn schoonheidsspecialiste was ervan overtuigd dat dit haar minder tijd kostte. Ik voelde dat mijn nagels steeds dunner en gevoeliger werden. Tot het moment aanbrak dat een professionele nagelstyliste de laag eraf wilde halen, omdat mijn nagels schoon moesten zijn voor een nagelwedstrijd waar ik model zou zijn. Toen ze de laatste restjes verwijderde, stak ze met haar bokkenpootje door mijn nagelplaat heen. De tranen rolden over mijn wangen van de pijn. Mijn nagels waren zo beschadigd, dat ik wekenlang met pleisters om alle tien mijn nagels heb gelopen. Daarnaast was mijn carrière als model al voorbij voordat hij was begonnen. Zelf ga ik dus geen set aanschaffen om thuis mijn gelnagellak aan te brengen. Nagelstyling is een vak en daar heb je professionals voor; het is geen hobby waarmee je (semi-)amateuristisch met nagels kunt gaan spelen. Dit betekent overigens niet dat ik tegen nagelbehandelingen in de schoonheidssalon ben, mits daarvoor de juiste training of opleiding is gevolgd en daarnaar wordt gewerkt.

Informeren van de consument

Ik denk dat het belangrijk is dat professionele nagelstylisten en brancheorganisaties de consument informeren en de meerwaarde van de professional onderstrepen. Ook bloggers, redacteuren en journalisten hebben hier een aandeel in. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en kan verstrekkende gevolgen hebben. Ieder zijn vak!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (9)

Reageren
 • 29.04.2017 - 10:32 uur | Hanna Hanna Visser

  Ik lees alle reacties en wil toch even iets kwijt. Ik heb nu 7 jaar mijn nagelstudio en ik heb heel veel klanten professionaliteit is voor mij een pre, en dan lees ik hier dat gellac best verwijdert kan worden met de elektrische vijl?! Gellac is ontworpen voor de moderne vrouw die langer mooie nagels wilt en dat het product makkelijk afweekbaar is zodat nagels niet beschadigd worden, ik vind dat je de behandeling altijd zo moet uitvoeren en niet met een elektrische vijl, ook om je klanten te laten zien hoe serieus je met je vak omgaat. Want bij mij is gebleken dat de klanten het meer op prijs stellen dat de lak er afgeweekt word dan eraf gefreest. Waarom zouden ze het product anders SOAK off gemaakt hebben?

  Ik heb veel klanten gehad die reageerden met oh doe je dat zo? Wat raar bij de andere werd alles er met de elektrische vijl afgefreest en dat voelde helemaal niet fijn.. conclusie de klant bleef.

 • Sabine Pallandt-Daniels
  03.02.2017 - 16:23 uur | Sabine Pallandt-Daniels

  Het wordt tijd dat Nagelstyliste geen vrij beroep meer wordt. Op elke hoek van de straat schiet er tegenwoordig wel een 'nagelsalon' omhoog. Menigeen denkt dat je na het kijken van wat youtube filmpjes maar nagels kunt zetten, acryl, gel en over gellack maar te zwijgen. Want met het laatste kan toch eigenlijk niks misgaan?!! Nou je wil niet weten wat er allemaal mis kan gaan! Nagels worden zo vaak kappot gevijld, waardoor ze dun en kwetsbaar worden en gevoelig voor allerlei nagelziektes die vervolgens niet herkend worden door de niet opgeleide, dan wel de summier begeleide "styliste". De boel wordt dichtgesealed met alle gevolgen van dien.

  Wanneer je bij een goede ervaren styliste zit, iemand die echt kennis van zaken heeft, dan houd je ook mooie nagels over wanneer je gel/acryl/gellack laat verwijderen.
  Ik heb zelf al 8 jaar gel/gellack op mijn nagels, en heb sterke, gezonde nagels ook als de gel eraf is. Dus dat het slecht vor je nagels is...flauwekul, je moet gewoon de juiste salon treffen, mensen die met zorg met je handen om gaan en niet alleen jou met mooie nagels, maar ook met gezonde nagels naar huis wil laten gaan.

  En een ervaren styliste kan zelfs gellack verwijderen met een elektrische vijl, mits je maar zorgt dat de onderlaag stevig genoeg en voldoende aangebracht is en ze over de juiste vijltechnieken en vijlkopjes beschikt, geen probleem. In afweekmiddelen zitten vaak agressieve werkstoffen die de nagels verweken, zacht maken en in het nagelbed trekken. Dat wil je ook niet en zeker niet te vaak.

  Probleem zit hem juist, dat zoveel vrouwen en meisjes hun nagels willen laten doen, maar zo goedkoop mogelijk uit willen zijn. Tja, dan kom je vaak bij de beun en de onervaren salons....goedkoop is nog steeds vaak duurkoop. Je verbaasd je erover hoeveel mensen nog steeds schijnen te denken dat er met nagels maar weinig mis kan gaan. Ook groothandels doen hier aan mee, door workshops te geven waarbij aan deel kunt nemen zonder dat je een opleiding hoeft te hebben, en nog maar niet te spreken over salons die "opleidingen" verzorgen en mensen naar huis laten gaan met certificaten die niks maar dan ook niks voorstellen.

  Hier zou een einde aan moeten komen, geen vrij beroep meer, dan verdwijnen al die beunen ook weer met bosjes, en voor de consument zelf, orienteer je eens goed en zorg dat je nagels goed verzorgd zijn en worden en verzorg ze ook thuis goed! Zorg dat je weet waar je zit.

 • pat boertee
  17.12.2015 - 10:31 uur | pat boertee

  Wat mij bevreemd is dat de gellak opbrengen en afhalen prima ging bij de schoonheidsspecialiste die zg niet echt prof was in nagelstyling en dat het pas ECHT goed FOUT ging toen de professionele nagelstyliste eraan ging zitten werken. Beetje tegenstrijdig is dit verhaal wel.

 • Syl Groenbroek
  14.06.2015 - 23:39 uur | Syl Groenbroek

  Gelnagellak, niet eens gelnagels of acryl. Bij een professional. Erg mooi... Totdat het eraf ging... Weg sterke nagels. Gespleten nagelplaten, nu na een half jaar, eindelijk weer mooie nagels.

 • M Vd zanden
  11.06.2015 - 18:08 uur | M Vd zanden

  Ik wil toch even iets kwijt over het feit dat " de professionele nagelstyliste stak door jouw nagel plaat " . Een goed opgeleide nagelstyliste zou kunnen zien dat bij zulke beschadigingen voorzichtig moet zijn en zeker niet met scherpe instrumenten op de beschadigde nagel plaat moet schrappen.
  Marisol Valk : er is wel degelijk verschil in opleidingen en docenten . Certificaten aan de muur wil niet altijd zeggen dat die persoon daadwerkelijk genoeg kennis of ervaring heeft. Veel bedrijven geven een certificaat uit die niets waard is! Er zijn genoeg groothandels die de opleidingen verstrekken lekker commercieel .....geld is binnen en hoppa certificaat afgeven en klaar ermee. Als er een erkenning door de regering zou komen en daarop ook controle dan betwijfel ik of nog zoveel nagelstylistes zullen zijn ;).

 • Birgitta van der Linden
  04.05.2015 - 17:05 uur | Birgitta van der Linden

  Beste Bianca,
  Bedankt voor je feedback op het artikel. Ik ben het met je eens dat de keuze om te weken of te vijlen geen leidraad is om de professionaliteit aan te tonen. Het voorbeeld in dit artikel toont het gebrek aan opleiding aan en het niet volgen van het advies van de opleider. Ik wilde hiermee niet de conclusie trekken dat de professionele nagelstylist de gel-nagellak niet (deels) kan verwijderen met een elektrische vijl, maar dat kwam wellicht niet duidelijk genoeg naar voren in het artikel. Bedankt voor je aanvulling!

 • Bianca Hospers
  29.04.2015 - 23:35 uur | Bianca Hospers

  Even een reactie van een professionele nagelstylist (docent) op dit goede artikel.
  Er is namelijk één flinke 'maar': Ik vind je artikel te weinig specifiek en ik denk dat het daardoor tot onnodig veel onjuiste conclusies kan leiden.
  De 'foute' schoonheidsspecialiste, verwijdert de gellak 'fout' met een elektrische vijl. De 'professionele nagelstylist' weekt de gellak af. Misleidende informatie!
  Een professionele nagelstylist, kan namelijk príma zélfs de dunne gellak (deels) verwijderen met een (al dan niet elektrische) vijl, zonder hierbij de nagels te beschadigen.
  De keuze om te 'weken' of te 'vijlen' is géén leidraad om professionaliteit aan te tonen!
  Dat je nagels beschdaigd waren door de schoonheidsspecialist zegt alléén wat over haar en haar (gebrek aan) opleiding. Niet meer en niet minder!

 • Marisol Valk
  29.04.2015 - 20:04 uur | Marisol Valk

  Ik heb maar 3x nagels laten zetten bij mensen die er een opleiding voor hadden. Je wilt niet weten hoe mijn nagels en nu uit zien. Dit terwijl ik altijd mooie nagels van mezelf had. Ik ben ervan overtuigd dat het laten zetten van gel of acrylnagels funest is voor je eigen nagels, ook al wordt dat door een professional gedaan :(

 • 29.04.2015 - 12:16 uur | Saida Kouwenhoven

  Helemaal mee eens! Er lopen nog te veel beunhazen rond die ons vak een slechte naam geven! Nagelstyling is idd niet een beetje aanklooien na een 'cursus' van 1 dag of een schriftelijke cursus gevolgd te hebben. Een goede opleiding kost tijd, energie, discipline, en best veel geld. Daarnaast is het noodzaak om ook de pathologie van de nagels onder de knie te hebben en op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en trends door trainingen en workshops te volgen. En daarnaast; heel veel oefenen!