Mindfulness

16.01.2016 | Trends | 1403 keer bekeken
Mindfulness

Mindfulness is hot – en dat is niet verwonderlijk, als je ziet hoeveel positieve eigenschappen er aan deze vorm van meditatie worden toegeschreven. Bij mindfulness richt je je aandacht bewust op de huidige sensaties in je lichaam en je geest zonder dat je erop reageert. Je bent je in alle openheid volledig bewust van je ervaring van dit moment. Maar hoe werkt mindfulness nu precies en kun jij er in je vak iets mee?

De achtergrond van mindfulness

Mindfulness kent een lange geschiedenis en wordt al duizenden jaren beoefend door aanhangers van het boeddhisme. Ook in zeer oude mystieke christelijke stromingen werden al vergelijkbare meditatietechnieken gebruikt. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn was de eerste die mindfulness losmaakte van de boeddhistische gedachte. Daarmee legde hij de basis voor de toepassing van 'aandachttraining' in de formele gezondheidszorg in Amerika en Europa.

Intenser leven, bewuster kiezen

Ken je dat? In gedachten verzonken zit je op de fiets en als je opschrikt uit je gedachten denk je 'Hè, ben ik hier al?' Je bent op zulke momenten ergens anders met je gedachten en dus niet aanwezig in het hier en nu. En dat is nu precies wat mindfulness is: de sleutel tot het hier en nu.

Met mindfulness kun je bewuster en intenser leven. Als je vaker je aandacht stuurt, creëer je afstand tussen jezelf en de drukte in je hoofd. Je geest komt tot rust, je ontspant en je kunt je beter concentreren.

Omdat je in het hier en nu bent, maak je bewustere keuzes. Je beseft ook eerder wanneer je gespannen bent, of terechtkomt in gedachtenpatronen die niet nuttig zijn. Doordat je bewustzijn toeneemt, herken je bovendien eerder de momenten waarop je over je eigen grenzen dreigt te gaan.

Aandachttraining

Om mindful door het leven te gaan, heb je geen speciale talenten nodig; mindfulness is een vaardigheid waar je jezelf simpelweg in kunt oefenen. Een workshop of korte mindfulnesstraining of aandachttraining is een goede manier om kennis te maken met de kracht van mindfulness. Als je mindfulness echt deel van je leven wilt maken, dan moet je er dagelijks tijd in investeren.

Ook zonder training kun je mindfulness op eenvoudige wijze in je leven brengen, bijvoorbeeld door je dagelijks een poosje op je ademhaling te concentreren, bewust te eten en te drinken, of je tanden te poetsen met volledige aandacht.

Balans tussen lichaam en geest

In het hectische leven van tegenwoordig verlangen veel mensen naar balans tussen lichaam en geest. Balans die ze voor een deel wellicht zoeken en vinden in de beautybranche.

Wat bied jij je klanten op dit vlak? Als je mindfulness integreert in je praktijk, weet je zeker dat je aansluit bij een van de belangrijkste wellness-trends van dit moment!

Misschien wil je eerst zelf de positieve effecten van mindfulness ervaren? Meld je dan snel aan voor een workshop of training! Wellicht ben je daarna zó enthousiast dat je je cliënten binnenkort een weldadige 'hier en nu'-ervaring biedt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 'Mindful Massage' of een 'Mindful Manicure'?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • els van dijk
  12.05.2015 - 11:26 uur | els van dijk

  prachtig mindfullness, maar als yoga en meditatie beoefenaar , is dit heerlijks al geruime tijd op mijn pad. Mindfullness is een prachtige nieuwe benaming maar dekt mijns inziens dezelfde lading. En is het niet altijd belangrijk om in het NU te leven en aandacht te hebben voor en ander maar zeker ook voor jezelf? Alleen dán werkt het goed, zowel voor jezelf als je klant!!

 • Lizet van Triet
  29.04.2015 - 14:32 uur | Lizet van Triet

  Hi Inge, wat een mooi en herkenbaar artikel over mindfulness. Leuk dat je ook refereert aan mindful masseren. Dat is de essentie bij Mindfulness-Massage. Dat is een combinatie van massage (aanraking) en mindfulness. Deze multi-level aanpak geeft een diepgaand effect, zo merken zowel onze studenten als hun cliënten. Door middel van aanraking, meditatie, oefeningen en bewegingen wordt een diepe bewustwording gecreëerd. Dit geldt zowel voor de masseur als voor de cliënt. Het is een mooie aanvulling voor de praktijk van zowel de schoonheidsspecialist, de masseur als voor degene die mindfulness trainingen geeft. En het is bewezen effectief, dat is ook fijn. Mocht je er meer over willen weten, dan kun je daarover lezen op onze site en in ons boek.
  Hartelijke groet, Lizet