Mag een leverancier geld vragen voor een training?

04.12.2013 | Branchenieuws | 2096 keer bekeken
Mag een leverancier geld vragen voor een training?

Van een schoonheidsspecialiste ontvingen wij de volgende vraag: "Ik merk steeds vaker dat leveranciers trainingen geven om met hun producten te kunnen werken en voor die trainingen geld vragen. Ik vind dat een beetje vreemd en echt iets van deze tijd. Je mag er van uit gaan dat zij graag jou als nieuwe klant willen hebben maar brengen je vervolgens de trainingen in rekening. En zonder die training kan je niet of niet zo goed met hun product werken. Is wel een beetje eenrichtingsverkeer. Of zie ik dat fout?"

Wat vind jij?

Toon uitslag

leveranciers geld vragen (20 stemmen)

 • Ja, waarom niet? Aan een training zitten nu eenmaal kosten verbonden
 • Nee, ik heb deze training nodig om met zijn producten of apparatuur te kunnen werken
Stemmen

leveranciers geld vragen (20 stemmen)

 • Ja, waarom niet? Aan een training zitten nu eenmaal kosten verbonden
  30%
 • Nee, ik heb deze training nodig om met zijn producten of apparatuur te kunnen werken
  70%
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 07.12.2013 - 12:39 uur | Els kiljan

  Ik vind dat de training gratis moet zijn als je hem nodig hebt om goed met de producten te kunnen werken. Om te voorkomen dat mensen voor de gezelligheid diverse trainingen af lopen zou je de training in rekening kunnen brengen en in mindering brengen op de bestelling. Dat voorkomt ook onnodige annuleringen.

 • 07.12.2013 - 12:19 uur | Els kiljan

  Als je een training nodig hebt om met de producten goed te kunnen werken moet de training gratis zijn. Om te voorkomen dat klanten allerlei trainingen aflopen kan je kosten voor een training rekenen die je van de bestelling af trekt. Dat voorkomt ook meteen dat mensen makkelijk annuleren. Een training die je allround zou kunnen inzetten ook zonder de producten te gebruiken daar kan je natuurlijk wel gewoon voor rekenen.

 • 07.12.2013 - 11:45 uur | J De Jong

  Dit vind ik een lastige kwestie als er geen geld voor trainingen gevraagd wordt dan zal de leverancier toch zijn onkosten ergens anders vandaan gaan halen en als dit dan resulteert in duurdere aanschafprijzen voor producten dan ben ik hier ook niet zo blij mee want dan betaal je dus ook en als je een grote omzet hebt dan betaal je naar verhouding weer erg veel dus ik heb geen idee waar je uiteindelijk het beste mee bent.

 • 05.12.2013 - 15:15 uur | Koos Graves

  Een training is anders dan een opleiding, De vraag is of een leverancier geld mag vragen voor een training van product kennis ik vind van niet. Alle leveranciers waar ik producten af neem hebben gratis een training gegeven over hun producten. Als iemand zich op geeft voor zo`n training en hij/zij komt niet dan mogen er kosten gevraagd worden om de kosten te dekken.

 • 04.12.2013 - 14:20 uur | Loreen Schöner

  Ik denk dat je het iets genuanceerder moet zien. Als het een producttraining betreft (dus kennis vergaren over het product waar je mee gaat werken) kan deze gratis zijn. Het probleem met gratis is dat veel klanten het dan als iets vrijblijvends zien en makkelijk afbellen of niet komen opdagen. Zit je daar klaar met je trainer en eventuele andere kandidaten.
  Als het een training betreft met technieken die niet op school zijn geleerd en je dus daadwerkelijk iets nieuws gaat leren dan vind ik dat je daar geld voor mag vragen. De bedragen liggen in deze branche echt super laag in vergelijking met trainingen in andere branches. Als je een training, workshop of opleiding gaat volgen buiten deze branche moet je ook gewoon betalen.
  Uiteraard zouden trainingen gratis kunnen zijn, maar dan weet je zeker dat de kosten hiervoor al in de inkoopprijs van de producten zijn berekend. Ik denk zelf dat je beter een markt conforme prijs kunt hebben voor je producten en een aparte factuur voor je training die je weer als opleidings-kosten kunt aftrekken van de belasting, dan dat je inkoop "kunstmatig" hoger is.