Latte art in je beautysalon?

03.12.2014 | Columns | 1534 keer bekeken
Latte art in je beautysalon?

Naast de beste kwaliteit is de belevenis rondom je kopje koffie essentieel! Maar hoe creëer je nu die belevenis bij je klant, de koffiedrinker? Hoe verras je hem of haar met een figuurtje in de koffie? De omgeving en sfeer spelen natuurlijk ook een grote rol. Met wie drink je bijvoorbeeld je koffie? In welke ruimte staat je koffiemachine? Maar het belangrijkste is, het bakje koffie zelf. Latte art is een van de manieren om als barista te laten zien dat je goed om kan gaan met het product.


Wat is Latte art?

Latte art is melkkunst in je koffie die ontstaat door schenktechniek van melk in de koffie crema. Op deze manier kunnen er verschillende patronen in je koffie ontstaan. Latte art kan ik elke soort koffie waar melk bij gaat zoals een cappuccino, latte of flat white.


Hoe maak je zelf latte art in je koffie?

etchingNaast de crema heb je voor latte art goede melk nodig met een juiste structuur. Dit is het moeilijkste bij het maken van latte art. Het opstomen van de melk moet met precisie gedaan worden. Het is een kwestie van oefenen! Een klein sissend geluid zorgt voor mooi micro-schuim. Dit kan door het stoompijpje aan het oppervalk van de melk te houden. Als je het melkkannetje tot de helft vult krijg je een mooie circulatie van de melk. Dit zorgt voor eenheid van schuim en melk.

Mooi opgeschuimde melk heeft geen grote luchtbellen. Wanneer er wel luchtbellen in het melkschuim zitten, kan je deze eruit halen door het melkkannetje op de tafel te tikken. Draai vervolgens zachtjes rondjes met het melkkannetje om de eenheid van schuim en melk goed te houden. Dit proces heet het ‘walsen’ van de melk. De truc is om vervolgens de melk onder de cremalaag te krijgen om te zorgen dat de crema ook aan de bovenkant van je koffie te zien is. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in je koffie. Een aantal bekende latte art patronen zijn het hartje, de rosetta en het tulpje. De mogelijkheden qua figuurtjes is oneindig.


Wat is etching?

Je kan nadat je de koffie hebt ingeschonken, de melk nog bewerken met een stokje. Met dit zogenoemde ‘etching’ kan andere patronen en bijvoorbeeld dierenfiguurtjes maken. Etching kan ook met een chocolade- of karameltopping waarmee je vervolgens in de melk tekent.


Is Latte art lekkerdere koffie?

Latte art in je kopje koffie maakt de koffie alleen mooier en niet lekkerder. Maar latte art in je koffie staat vaak gelijk aan goede koffie. Je hebt namelijk een mooie espresso crema nodig die alleen maar kan ontstaan door de juiste druk van de machine, de maling, dosering van de koffie. Dit is de basis voor mooie latte art in je kopje koffie. Je geeft je klant dus goede kwaliteit koffie.

(De beste) Barista worden?

Latte art is een serieuze tak van sport onder de meeste barista’s. Er worden verschillende latte art wedstrijden gehouden, zowel nationaal als internationaal. Hierbij moeten barista’s ook een eigen latte art ‘signature’ hebben. Een uniek figuurtje dat elke barista heeft.

Er zijn maar weinig tot geen salons die een barista in dienst kunnen nemen. Maar gelukkig maakt latte art de koffie niet qua smaak beter. Mooie uitstraling van koffie machines en goede koffie doet ook veel. Hier tover je dus ook bij je collega’s en klanten een lach op hun gezicht.

Dit artikel is geschreven door Jorre de Jong, barista

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren