Infecties door Garra Rufabaden met knabbelvisjes beperkt

04.03.2014 | Branchenieuws | 2548 keer bekeken
Infecties door Garra Rufabaden met knabbelvisjes beperkt

Volgens het RIVM is het infectierisico bij Garra rufabaden (knabbelvisjes) voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden. Daarnaast hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland.

Knabbelvisjes
Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten. Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten. De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes. . 

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

Het RIVM beveelt aan om gebruikers van garra-rufabaden voor te lichten over de mogelijke risico’s van dergelijke baden en over de mogelijke risico's van dergelijke baden bij mensen met verminderde weerstand en/of huiddefecten.
Daarbaast beveelt men aan om hygiëne-eisen voor exploitanten op te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 06.03.2014 - 11:43 uur |

    Men beveelt alweer aan om hygiëne eisen op te stellen omdat Nederland deze nog steeds niet heeft. Een verantwoordelijke FishSpa houder zorgt ervoor dat hij/zij de Engelse richtlijnen van de HPA volgt.

    Verder wordt het water wel degelijk gedesïnfecteerd bij de kwalitatief betere, en duurdere, FishSpa's. Dit gebeurt met ozon in de filterbak.

    Bij mijn zoektocht naar een goede FishSpa ben ik echter helaas ook de kwalitatief mindere leveranciers tegen gekomen, die vinden dat een grofvuilfilter en een waterpomp voldoende is om de hygiëne te waarborgen. :(