Hoe voelt het om psoriasis te hebben?

29.10.2015 | Branchenieuws | 3032 keer bekeken
Hoe voelt het om psoriasis te hebben?

Vandaag is het wereld Psoriasis Dag. Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening waar bijna 1 op de 50 Nederlanders mee kampt. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd om aandacht en erkenning te vragen voor de gevolgen van de huidziekte voor meer dan 125 miljoen mensen wereldwijd. Psoriasis is een onderschatte ziekte die niet alleen leidt tot fysiek ongemak, maar ook grote impact heeft op de kwaliteit van leven voor patiënten. De ziekte wordt onder andere gekenmerkt door dikke, rode en schilferende plekken op de huid, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Psoriasis is niet besmettelijk, de aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei.

De Virtual Reality technologie maakt het voor het eerst mogelijk om zelf te ervaren hoe het is om een huidziekte te hebben. Bekijk onderstaand filmpje maar eens, en ervaar zelf hoe het is om een ernstige huidziekte te hebben, met de reacties en afkeuring van de omgeving. Op deze manier willen de initiatiefnemers komen tot meer begrip, acceptatie en aandacht voor patiënten met psoriasis.

Ellen Schulze heeft psoriasis: “Dagelijks wordt mij gevraagd wat ik heb of mensen nemen afstand omdat ze denken dat het besmettelijk is. Maar ook zijn er mensen die juist toenadering zoeken, omdat ze het herkennen en zelf ook de huidziekte hebben. Zo raak ik met onbekenden in gesprek, over hun verhaal en ervaringen in het dagelijks leven. Ik hoop dat vandaag, op Wereld Psoriasis Dag, iedereen zijn of haar verhaal vertelt, om ook anderen te laten weten hoe het is om met psoriasis te leven. Het geeft steun en erkenning van de ziekte in plaats van onbegrip om ons heen.”

Dermatoloog Menno Gaastra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV): “Naast de vaak zichtbare, fysieke uitingen en lichamelijke klachten zoals jeuk en pijn, kampen veel patiënten ook met psychische klachten. Mede daardoor kan de ziekte ook gevolgen hebben voor prestaties op school, werk en carrière, relaties en seksualiteit. We willen door het creëren van meer bewustzijn onder de bevolking meer begrip, acceptatie en aandacht voor mensen met psoriasis.”


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • Astrid Garttener
    14.11.2015 - 16:46 uur | Astrid Garttener

    Het voelt niet fijn om psoriasis te hebben. Dat durf ik na 40 jaar deze aandoening te hebben gerust te zeggen. Vaak voel ik me onzeker door mijn huid. Tegelijk heeft mijn psoriasis mij ook gestimuleerd om de opleiding schoonheidsspecialiste te volgen. Ook met een huidaandoening kan je jezelf en anderen goed verzorgen. Aan mijn klanten leg ik uit wat het is en veel gevallen is dat helemaal niet nodig. Bijna iedereen kent wel iemand die psoriasis is, of heeft het zelf. Op zulke momenten denk ik dat je het niet hoeft te verbergen of te verzwijgen. Met of zonder psoriasis: van binnenuit kan je een heel mooi mens zijn.

  • Ine Franken
    29.10.2015 - 14:58 uur | Ine Franken

    Hoe voelt het om psoriasis te hebben......dat voelt niet lekker en went nooit! Ik heb net mijn 50 jarig jubileum gevierd en mezelf getrakteerd op een lidmaatschap van de PVN en met gebak natuurlijk