Hoe behandel je de donkere huid in jouw salon?

12.02.2013 | Branchenieuws | 5917 keer bekeken
Hoe behandel je de donkere huid in jouw salon?

In je salon krijg je te maken met allerlei huidtypen; van vet tot droog en van licht tot donker. De behandeling van de donkere huid vergt een andere aanpak dan van een lichte huid. Een donkere huid is vaak vetter dan de lichte huid en heeft meestal een compactere hoornlaag, waardoor de huid kan gaan uitdrogen of zelfs schilferen. Een klant zal dat proberen te verbergen door het gebruik van een vette crème. Helaas lost dat het probleem niet op, integendeel! Een vette crème sluit de huid af waardoor er ook geen vocht meer in de huid kan komen en dat maakt het alleen maar erger in plaats van beter. De behandeling van een donkere huid begint met een goede huidanalyse. En vaak blijkt dat je de conditie van de huid kunt verbeteren met hydraterende en talgregulerende behandelingen.

Voorzichtig!

De donkere huid is in het algemeen gevoeliger voor huidbeschadigingen en pigmentstoornissen. Zo maakt een dieptereiniging met stoom de huid vaak onnodig kwetsbaar waardoor er bij beschadigingen bruine plekjes kunnen ontstaan. Kijk ook extra goed uit wanneer je milia en comedonen verwijdert. Vraag altijd aan je klant of deze ooit last heeft gehad van keloïd (vorming van littekenweefsel). Wanneer je het niet vertrouwt, maak dan geen openingen in de huid. Neem geen onnodig risico!

 

Hydrateren

De poriën van de donkere huid zijn meestal groter waardoor de huid snel kan uitdrogen. Hydrateren kan op verschillende manieren. Pas bijvoorbeeld een vetvrij vochtherstellend masker toe. Gebruik ook een verzorgende hydraterende dagcrème en adviseer een hydraterende nachtcrème waardoor een verdere uitdroging van de hoornlaag wordt voorkomen.

Talg reguleren

De donkere huid heeft vaak actievere talgklieren waardoor er meer talg afgescheiden wordt. Pas daarom talgregulerende producten toe die geschikt zijn voor een vette huid  De poriën vernauwen hierdoor en de huid zal minder glimmen.

Laser- en IPL ontharen

Bij laser- en IPL ontharen wordt gebruik gemaakt van het feit dat melanine in het haar licht absorbeert. Omdat donkere haren veel melanine bevatten werkt deze methode erg effectief bij mensen met zwart haar en een lichte huid. Maar omdat de donkere huid ook veel melanine zal deze een gedeelte van het (laser)licht zal absorberen, waardoor er huidbeschadigingen kunnen ontstaan. Een erg donkere huid is daarom niet echt geschikt voor laser- of IPLontharing.

Experimenteer met make-up!

Ook make-up voor de donkere huid krijgt eindelijk de aandacht die het verdient. Veel make-uplijnen hebben inmiddels speciale producten in hun assortiment. Gebruik als basis altijd een matte foundation op oliebasis. Zo zal de huid minder snel glimmen. Experimenteer daarnaast met felle kleuren. Deze staan namelijk doorgaans veel mooier dan op de lichte huid!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • karmelita gischler
  13.07.2015 - 02:24 uur | karmelita gischler

  overigens is black up heel mooi voor de donkere huid Sharon Alles

 • karmelita gischler
  13.07.2015 - 02:22 uur | karmelita gischler

  ik herken dat heel goed; ik ben 49 en inmiddels de opleiding SHS gedaan en ben op zoek naar een goede opleiding specifiek voor de donkere huid met informatie van nu en niet van 30 jaar geleden en ook nog eens een goed product voor de donkere huid, is ook al heel erg moeilijk. er is wel wat maar zijn nooit volledige lijnen en vaak ook sluiten zij mijn huid af terwijl er geen minerale olie in zit ... maar ik geef niet op :-). en idd ook de informatie die je overal leest over bv de porien die grover zouden zijn .... ze zijn juist fijner.

 • Sharon Alles
  26.02.2015 - 12:06 uur | Sharon Alles

  Beste Inge,

  Ik heb zelf een donkere huid en ben al jaren op zoek naar iemand die daar gespecialiseerd in is. Ik heb nog niemand gevonden die mij nu echt kan vertellen wat goed is voor mijn huid. Wat ik echt belachelijk vind met zoveel donkere mensen op de wereld. Ik heb zelf een visagie opleiding gedaan en zelfs daar krijg je maar 1 lesje donkere huid. Ik ben zelf 29 en ik zoek al 15 jaar een goede schoonheidsspecialist. Ook als ik bel word er weleens gezegd; oh donkere huid dat is toch niet anders dan de blanke huid???!!. Ik ben erg gefrustreerd daarin. Misschien reageerde ik het een beetje op u af. Persoonlijk ben ik ook geen fan van Mac. Teveel olie. Je glimt en het jeukt. Ik hoop dat er eindelijk is iemand komt die weet welke crème goed is voor een donkere huid. Of make up foundation. Misschien ben ik dat zelf wel over een paar jaar! Ik heb genoeg tips en ervaringen. Van mijzelf/ vriendinnen. Kan ik u persoonlijk mailen? Groetjes

 • Dit is een reactie van de schrijver
  24.02.2015 - 09:02 uur | Inge de Munnik

  Beste Sharon,

  Bedankt voor je opbouwende kritiek. Heb je zelf misschien aanvullingen of tips die we in het artikel kunnen toevoegen? Of zou je zelf hier een artikel over willen schrijven?

 • Sharon Alles
  23.02.2015 - 22:00 uur | Sharon Alles

  Ik word zo geïrriteerd als ik weer een stuk lees over de donkere huid wat geschreven wordt door iemand met een blanke huid. Die dan doet alsof ze alles weet! Bah. Liever iemand die weet waar ze het over heeft door middel van eigen ervaring. Dan uit boekjes.