Help, mijn klant komt niet opdagen…

27.02.2017 | Columns | 12805 keer bekeken
Help, mijn klant komt niet opdagen…

We kennen het probleem denk ik allemaal. De agenda staat de hele dag vol. Leuke mensen, afwisselende behandelingen. Geen tijd om koffie te drinken, maar ach… als het loopt, dan vliegt zo’n dag voorbij.

Klant te laat

Tussen de tweede en de derde cliënt blijft het ineens angstaanjagend stil. Ik kijk nog eens in de wachtkamer… en pak ondertussen de telefoon. De klant verontschuldigd zich in alle toonaarden. “Nooit meer aan gedacht, nee ik kan ook niet komen want ik ben in de stad. Ik kan morgen wel of overmorgen, vrijdagavond mag ook, ik kan altijd.” Ja, en dan ligt het probleem weer bij mij want ik kan nooit althans, dat gevoel geeft ze mij.

De klant is een beetje geïrriteerd dat het zolang moet duren voordat ze kan komen en ze lijkt vergeten te zijn dat zij haar afspraak is vergeten. We spreken af dat ik haar bel zo gauw er iemand afbelt.

Ergernis

Ik bel snel mijn derde cliënt of ze eerder kan komen maar nee, en ook de laatste van de dag kan niet eerder komen. Dus een verplichte pauze van anderhalf uur en het ritme is uit de dag. Misschien wel erger nog: er is een beetje een rotgevoel of ergernis voor in de plaats gekomen.

Vergoeding?

Op het afsprakenkaartje staat natuurlijk  het volgende: Als u binnen 24 uur uw afspraak afbelt of niet nakomt, dan brengen wij het bedrag van de behandeling in rekening. Het hangt ook in de wachtkamer, maar in de praktijk gaat het meestal anders. Ik heb al diverse zakken pepernnoten en bossen bloemen gehad en soms zelfs het bedrag of een gedeelte daarvan erbij.

Eén keer heb ik een rekening gestuurd naar een klant die 3x haar afspraak om te epileren was vergeten. Op mijn dagafschrift stond: “Jammer dat het zo moet, het is meteen de laatste keer geweest”. Dan heb je weer dat rotgevoel, ondanks dat je zo’n klant misschien best kunt missen.

Mijn oplossing

Andere klanten willen graag een sms-bericht op de ochtend zelf, maar ja als ze een dagje weg zijn heeft het weinig zin. Natuurlijk is er altijd wel iets schoon te maken, op te ruimen, recht te zetten, in te vullen of te bestellen. Maar ik heb nu ook een lijstje van dames die ik altijd kan bellen. Kennissen, maar ook klanten die altijd wel even wat extra’s willen zoals even epileren, harsen, verven, een korte reinigende behandeling of een keertje extra bindweefselmassage.

En het allerleukste: ze zijn blij als ik bel… En dat is weer zooo goed voor mijn humeur.

Dit artikel is geschreven Saskia de Valois, gepassioneerde schoonheidsspecialiste en directeur van De Valois Cosmetics BV

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 05.03.2017 - 11:42 uur | José Heuvelink

  Allemaal mee eens. Wij moeten begrip hebben naar de klant toe. Maar begrip voor de ondernemer is er niet bij. Het blijkt ook wel uit voorgaande reacties dat een rekening sturen geen zin heeft. Daarmee ben je zeker je klant kwijt, want betalen doen ze toch niet. Ik wacht tot de volgende afspraak en bij het afrekenen help ik ze herinneren dat ze de vorige keer niet geweest zijn en reken dan wat extra.

 • 27.02.2017 - 14:44 uur | Michele Burgers

  Een keer kan gebeuren, ik ben zelf ook maar een mens en vergeet ook wel eens wat. Maar de tweede keer accepteer ik de excuses alleen nog met een betaalde factuur van 50% van de tijd die vrij valt in de agenda. De derde keer geef ik bij voorkeur een kaartje van een collega salon die wel veel gaten in haar agenda heeft...........rara hoe komt dat ;-)

 • Carla van de Ven
  07.12.2015 - 10:53 uur | Carla van de Ven

  Ik ben vanaf de vakantie echt begonnen met facturen sturen als klanten niet op komen dagen. Het is mijn baan en moet daar een inkomen uit genereren. En heb volle praktijk dan komen ze, wel jammer, maar niet meer.

 • m Jansen
  07.12.2015 - 08:31 uur | m Jansen

  Bij mij moeten ze in de meeste gevallen gewoon betalen. Ik moet mijn huur ok betalen kan ik ook niet zeggen vergeten................

 • 17.07.2014 - 12:38 uur | Lily Broekaart-Van Vegchel

  Ik herken dit! En het lijkt de laatste tijd steeds meer voor te komen...crisis?? Bij sommige oudere klanten, waarvan ik van te voren al weet dat ze het vergeten, bel ik ze 'n uur voor de behandeling even op. Dit vinden ze erg prettig. Ook ik heb al klanten verloren omdat ze, na de zoveelste keer de afspraak vergeten te zijn, een rekening van me kregen. Helaas dan, maar zulke mensen ben ik liever kwijt dan rijk! Ik vind dit een teken van respectloosheid richting mijn persoon en voor zulke mensen heb ik ook geen respect!