Er is wél verschil tussen dag-, nacht- en oogcrème

13.05.2014 | Branchenieuws | 10341 keer bekeken
Er is wél verschil tussen dag-, nacht- en oogcrème

In het artikel ' Verschil tussen dag-, nacht- en oog crème? 'Totale onzin'  dat op 5 mei 2014 in de Volkskrant is verschenen werd de vraag gesteld of het wel nodig is dat consumenten verschillende potjes crème kopen voor de dag en de nacht.  Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie,  stelt in dat artikel dat er geen verschil is tussen dagcrème, nachtcrème en oogcrème, behalve de verpakking. “Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk, kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is”, zegt zij. En bovendien: “De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld. Het enige verschil in de crème zelf is vaak het al dan niet toegevoegde uv-filter".  

Op de uitspraken van Ultee werd via de Social Media in de schoonheidsbranche  fel gereageerd.  Volgens schoonheidsspecialisten en cosmeticaproducenten ligt het toch wel iets genuanceerder. Niet alleen de werkzame ingrediënten in een crème zijn belangrijk.  Ook de textuur, geur en samenstelling van de crèmes zijn bepalend voor gebruik door de consument. 

We citeren een aantal uitspraken op Social Media waarop Jetske Ultee overigens zelf ook weer reageert.

Wilma Dufrenne zegt in de Beautyspot.nl groep op Linkedin: "Wanneer ik op de verpakking van mijn verkoopproducten kijk dan zie ik verschil in hoeveelheden werkbare stoffen en ingrediënten. Er zijn EG-richtlijnen die gelden voor de maximale hoeveelheid werkbare stof in een cosmeticaproduct. Vandaar dat werkbare stoffen worden verdeeld over reiniger, lotion, oogcrème, dag- en nachtcrème, masker etc.  Voor de huid zelf maakt het tijdstip van smeren niet uit maar er is wel degelijk verschil tussen dag- en nachtcrèmes. Nachtcrèmes bevatten meestal meer oliën dan dagcrèmes en zijn daardoor voller, vetter. Dus zijn nachtcrèmes minder geschikt om overdag te gebruiken. Immers, wie wil er overdag met een glimmende vette huid rondlopen? "

Michele Burgers vult aan: "Als je dorst hebt drink je water, als je feest hebt drink je champagne. Prijsverschil ongekend, belevingswaarde idem dito. Dus ga mij nu niet vertellen dat ik net zo goed een fles Spa Rood kan gaan ontkurken als ik feest heb, dat gaat er bij mij niet in. Misschien een flesje prosecco, cava of spumante. Maar laat consumenten zelf bepalen wat ze wel en niet prettig vinden en willen toepassen om hun huid en zichzelf prettig te voelen".

Ook op Facebook wordt volop gereageerd.
Annemarie Koenen-Manders: "Als je het artikel verder leest heeft ze het over het verschil in structuur van de verschillende crèmes. Dat is toch al een verschil voor de consument, want ieder vind iets anders fijn aanvoelen. Geuren zijn anders ook belangrijk..... Consument kiest niet alleen op verschil van ingrediënten. Sterker nog: ik denk dat ze ons als schoonheidsspecialist vertrouwen wat goed is voor de huid".

Sylvia Sier: "De nachtcrèmes zijn inderdaad voller en nutritiever dan de dagcrèmes die vaak luchtiger en op vochtbalans zijn gebaseerd. De oogserums zijn voor dit gevoeliger deel van huid ook anders samengesteld. Op vochtafdrijving en optische kleur voor onder andere donkere kringen”

Marian Moermans: "Dit is waarom wij onze 24 u crème adviseren: Het is niet de crème die "werkt" maar je huid wel die leeft namelijk. Je huid vraagt overdag om bescherming en 's nachts om regeneratie. Je huid haalt dat uit de crème wat het op gegeven moment nodig heeft, daarom adviseren wij 24u crème voor de huid"

Jetske Ultee: "Interessante discussie....Het is overigens wel oud nieuws; vele autoriteiten als Zoe Draelos, Leslie Baumann en Paula Begoun hebben dit al jaren geleden geuit. Ik ga graag de uitdaging aan met mensen die menen dat dag en nachtcrèmes verschillen. Wie wil aan de hand van de INCI lijst van 30 random geselecteerde en afgeplakte nacht- en dagcrèmes zonder UV filters uit de drogist/parfumerie eens vertellen of het een nacht- of dagcrème is? Wij hebben het geprobeerd; cosmetisch chemici kunnen het niet en ik ook niet maar misschien jullie wel... Enige ingrediënt wat je beter 's nachts kan gebruiken is vitamine A zuur in verband met de stabiliteit, de afgeleide retinol (zeer instabiel) zit overigens ook in vele dagcrèmes. Dit heb ik ook verteld in het interview. Overigens ben ik overtuigd van het nut van vele cosmetische ingrediënten, sterker nog ik denk dat ze vaak beter werken dan middelen die door artsen worden voorgeschreven.....

Antoinette Vos-Zomer: “Er is wel degelijk verschil: nacht crèmes zijn voller en voedend waarom? Dat zou toch elke specialist moeten weten. In rust heeft je huid een veel groter herstellend vermogen, het neemt veel meer voedingstoffen op. Daarom is een nachtcrème voller en duurder. 's-nachts heb je ook geen spf nodig, dit zit er dan ook niet in. Een dagcrème heeft een hele andere functie: het beschermen van de huid tegen invloeden van buiten af. De zon bijvoorbeeld onttrekt veel vocht en beschadigt de huid. Dat geldt ook voor alle chemische stoffen in de lucht. Op de huidscan zie je dan ook wel degelijk verschil tussen mensen die een 24 uurs crème of een dag en nachtcrème of beter nog een dagcrème en serum voor de nacht gebruiken.

Jetske Ultee: “Als je huid 's nachts een hydraterende crème nodig heeft (ik neem aan dat je dat bedoeld met voedend), dan heeft je huid dat overdag ook nodig. Zelfde geldt voor werkzame ingrediënten als antioxidanten ed. Wil graag de wetenschappelijke literatuur lezen waarin staat dat het anders is.... Er zijn genoeg studies waarin beschreven staat dat die werkzame ingrediënten overdag even belangrijk zijn als 's nachts. Met andere woorden; de voor jouw huid ideale dagcrème is ook 's nachts ideaal”.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (14)

Reageren
 • Marianne Bakker
  10.02.2015 - 14:33 uur | Marianne Bakker

  Wat een felle reacties hier. Ik denk dat Jetske als arts en onderzoeker wel degelijk een punt heeft betreffende percentage werkzame ingrediënten tov van wat de consument krijgt aangesmeerd door de fabrikanten. Mijn idee is dat een schoonheidssalon ook de producten krijgt 'aangesmeerd' door verkopers....dat er parfum inzit en lekker ruikt...staat al lijnrecht tegenover de mening mevrouw Ultee mbt wat er in een product zou moeten zitten. Ze heeft idd maar een dag/nacht crème in haar lijn van producten met een optimale percentage aan werkbare ingrediënten. Ik ben ook in het verleden naar schoonheidsspecialisten geweest...niemand sprak over mijn rocasea, maar de schrubcremes gingen wel over mijn gezicht. Ik zal niemand over 1 kam scheren maar het aantal onkundige mensen die als schoonheidsspecialisten werken zijn er in grote getale en menen allemaal de beste crèmes te hebben...waarvan een hoop crèmes meer schade kunnen aanrichten, of helemaal niets doen...maar wel erg lekker ruiken.

 • 25.05.2014 - 21:55 uur | Simone Homan

  Wow wat is de marketing toch diep geworteld in schoonheidsspecialisten, drogisterijen, parfumerie zaken en ook huidtherapeuten.
  Ik ben zelf ook schoonheidsspecialiste en docent schoonheidsverzorging. In de opleiding vind ik het dan ook een heel groot gemis dat er niets over ingrediënten wordt geleerd. Wel over werkstoffen, maar dat is in dit geval wel iets anders.
  Zelf ben ik juist een groot fan van Paula Begoun, zij is hierin al 30 jaar actief en bekijkt allerlei producten van verschillende merken. Beoordeeld deze puur op de ingrediënten lijst en of dit klopt met de claims. En er wordt een hoop geclaimd binnen de cosmetica. Zij onderbouwd dit ook met allerlei grootschalige onderzoeken.
  Kortom er is denk ik wel een omslag nodig en dan vooral te starten met de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Zodat de juiste informatie wordt gegeven en niet wat men zeker al 15 jaar qua inhoud geeft op dit gebied. Dit moet echt aangepast worden.

 • 16.05.2014 - 09:33 uur | M Ha

  Is jetske überhaupt wel blij met het vak schoonheidsspecialist of heeft jetske het idee dat wij maar wat aanmodderen en meedoen met de 'hype' rondom cosmetica? Als ik haar blogs lees krijg ik het idee dat ze zo ongeveer een offensief is begonnen tegen ons...ze spreekt er nooit over dat het misschien (lees: zeker) verstandig is om naar een schoonheidsspecialiste om advies over je huid in te winnen...

 • 15.05.2014 - 19:44 uur |

  Ik ben nu twintig jaar aan de slag als schoonheidsspecialist en 15 jaar daarvan werk ik met 100% natuurlijke huidverzorging. De cremes voor mijn klanten worden op maat gemaakt , passend bij huidtype en conditie. Deze cremes worden voor dag, nacht , oog en halscreme gebruikt. No nonsens en en mijn klanten en ik zijn supertevreden over de resultaten. Destijds ben ik daarmee gestart vanwege de bestaande samenstelling van de bestaande producten. Op de INCI code stond steeds als eerste ingrediënt: parafine liquidum vermeld. Maar ieder die iets meer weet van ingrediënten en hun werking zal weten dat parafine een uitdrogende werking heeft!!!
  Wij zijn dus bezig om onze huid afhankelijk te maken van deze produkten. Te denken valt aan de "Labello- verslaving".
  Kijk naar de verpakkingen en je komt elke keer dit ingrediënt tegen. Het is goedkoop en geeft een vol en rijk gevoel op de huid. Maar schijn bedriegt dus; we zijn op weg om de producenten rijk te maken.
  Heb vertrouwen in je lichaam en je huid, deze regeneert zichzelf tijdens onze nachtrust en het van nature hoe het in konditie moet blijven. Overdag staat onze huid bloot aan allerlei invloeden van klimaat binnen en buiten en daar kun je met beschermende creme op anticiperen, en in de nacht geeft rust de andere boost voor een gezond uiterlijk. Wat betreft de reinigingsprodukten, ze moeten verweken en reinigen, maar werkstoffen????? Deze produkten gaan erop en er weer af....waarom onnodig veel geld verspillen aan overbodige werkstoffen?? Volgens mij ook alleen goed voor de fabrikanten.
  Volgens mij moeten we weer eens wat meer neerdalen op aarde en ons eigen gezonde verstand gebruiken in plaats van achter alle blabla verhalen aan te lopen en interessant te doen over gebakken lucht.

 • 15.05.2014 - 13:51 uur | Lena Boschker-Sinaga

  Voedend betekent toch niet alleen Hydraterend??
  Je kunt toch niet de producten van de drogist vergelijken met die producten die schoonheidsspecialisten gebruiken??
  Celvernieuwing, herstellen doet de huid toch 's nachts? Vandaar de huid hebt behoefte aan extra voedingstoffen. 's nachts werken de huidcellen,etc extra hard dan overdag.
  Ik zou eerst goed nadenken voordat iemand zulke uitspraken deed en wees duidelijk en concreet. Een consument die vangt maar een klein woordje van je uitspraak, maar is genoeg voor de grote verwarring.

 • 15.05.2014 - 13:44 uur | Jossy van der Zwan

  ik had altijd gedacht dat onderzoeken onafhankelijk moesten zijn maar nadat ik op Google Jetske Ultee had ingevuld was ik verwonderd over hoeveel belangen voor haar meespelen in cosmetica. Tevens verbaast het mij dat de Volkskrant en Tros Rader dit klakkeloos overnemen ter glorie van mevrouw Ultee.
  Is er verschil tussen zeepfabrikant merken [frituurvet] en laboratorium merken? Dat vind ik veel belangrijker om daar is onafhankelijk onderzoek naar te doen ,dat zou meer duidelijkheid geven.

  Rob Brugman

 • 15.05.2014 - 13:22 uur |

  Ik ben nu 20 jaar schoonheidsspecialist en 15 daarvan werk ik met produkten op basis van 100% natuurlijke ingrediënten. Voor mijn klanten en mezelf bekijk ik de huid en pas daar de creme-samenstelling op aan. Ik ben hiermee begonnen omdat de basis van de meeste cremes parafine als basis hebben. Dat geeft een lekker vol en rijk gevoel. Maar als je de vakliteratuur erop naleest, kom je tot de ontdekking dat parafine een uitdrogende werking heeft. Te denken valt aan de Labello verslaving; hoofdingrediënt: parafine!!
  Let op de INCI codes en je zult ontdekken dat het alereerst vermelde ingrediënt parafine liqidum is. Goedkoop en het voelt" lekker" vol en rijk aan. Sinds ik voor mijn klanten en mezelf op de zelfsamengestelde produkten ben overgestapt is mijn omzet en tevredenheid sterk gestegen. Da, nacht en oogcreme in één.
  Het regenereren in de nacht wordt door het lichaam gedaan en een creme hoeft naar mijn beleving niets anders te doen dan prettig aanvoelen. En dat olie achtig aanzien is heel snel weg als je met pure produkten werkt. Ik heb de huidverbetering bij klanten gezien nadat ze waren overgestapt op mijn cremes.
  Het is in mijn beleving puur een commercieel verhaal in een wereld die best wat meer met de voetjes op de vloer mag blijven staan.
  Gebakken lucht is er genoeg in deze wereld,!!!!!!!!

 • 15.05.2014 - 11:44 uur | Charlotte Bossens

  Heb laatst het boek van Jetske Ultee aangekocht heel interessant voor iedere schoonheidsspecialiste. Het is een gevoelig onderwerp maar dat neemt niet weg dat we dit eens grondig moeten bestuderen. Met in het achterhoofd houdend dat oog, serum, nacht creme extra verkoop geeft. Misschien is dat de reden waarom er zo veel meningsverschil is? Aan het einde van de rit moet zowel de consument als de huidspecialist zich goed voelen bij het geen men aanbeveelt en aankoopt.

 • 15.05.2014 - 10:46 uur | M. J.

  De NCV heeft ook een reactie hierop gegeven http://www.ncv-cosmetica.nl/nl/faq/dagcremes-en-nachtcremes/

 • 15.05.2014 - 09:51 uur |

  Volgens mij is het belangrijk een creme te gebruiken die goed aan voelt op je huid en of dat nou dag of nachtcreme is en op welk moment maakt niet uit dat is voor iedereen verschillend.
  De ene huid voelt zich lekker bij een vette creme w/o emulsie zowel dag als nacht de ander bij een wat lichtere o/w emulsie.
  Daarbuiten valt nog te discussiëren of "werkstoffen" nou wel of niet werken. Het is nooit bewezen dat stoffen daadwerkelijk daar belanden waar ze hun werk zouden moeten doen! De belofte op de verpakkingen jaagt de prijs van bepaalde cremes onnodig op tot bizarre bedragen. Je reinste volksverlakkerij!

 • 14.05.2014 - 09:18 uur | nicole van der Kooij

  Het feit wat jetske Ultee schrijft in haar eerste reactie hierop.
  Dat er geen verschil is tussen dag en nacht crèmes van de drogisterij/parfumerie is ook het einige wat klopt. Daar zit idd geen verschil in, omdat er nauwelijks tot geen werkstoffen inzitten. Dit is voor ons schoonheidsspecialisten dan ook oud nieuws. Maar als er groot wordt gesproken in een dagblad en bekent magazine dat er in het algemeen geen verschil zou zijn in dag nacht en oog crèmes, betekend dat , dat wij schoonheidsspecialisten onze klanten voorliegen om alleen maar omzet te behalen.
  Dat betekend dat wij maar de scholen voor de schoonheidsspecialisten moeten sluiten, want die leren ons dus onwaarheden te vertellen.
  Ik denk dat mw Ultee beter duidelijk had moeten vertellen dat het om producten van de gewoone winkel gaat, dan was deze discussie ook niet nodig geweest.
  En trouwens als ze toch in het algemeen alles bedoelde vraag ik mij dan ook af waarom ik heb gelezen dat ze haar eigen verzorgingslijn op de markt heeft gebracht, als toch niets helpt en nodig is. Of brengt ze maar 1 product op de markt?

 • 13.05.2014 - 20:26 uur | Annemarie Koenen

  jammer dat Jetske zich er niet aan waagt om te zeggen, ja natuurlijk verschilt het wel in structuur, geur en gevoel en dat telt ook mee voor de consument. Maar dat is niet wetenschappelijk dat snap ik. Wat betreft ingrediënten, tja..............dat blijft een discussie. Fijn dat ze wel achter 'ons' staat wat betreft werking van de ingrediënten!

 • 13.05.2014 - 19:05 uur | Nienke Buwalda

  Fijn Inge, dat je er nog een keer aandacht aan besteed. Het is de moeite waard om de discussie levendig te houden zodat we aan eenieder kunnen laten zien dat wij schoonheidsspecialisten wel degelijk over kennis en kunde beschikken en ons niet laten wegdrukken in een hoek zoals vele artsen graag doen.

 • 13.05.2014 - 17:17 uur | Ilze van Opstal

  Is inderdaad een interessante discussie, maar ik sluit me toch ook aan bij mijn collega's, hoezeer ik ook opensta voor wetenschappelijke bewijzen. Het gaat ook om het gevoel, de wel of niet glimmende huid en wel of geen UV filter. Daarnaast adviseer ik tegenwoordig (weer) graag een losse dag- en nachtcreme cq oogcreme ivm de afwisseling. Hiermee bedoel ik dat je de ene keer (dag of nacht) voedingsstoffen voor het ene 'probleem' gebruikt, en het andere dagdeel voor het andere 'probleem'. Ook hier weer is productkennis het allerbelangrijkste!
  Ik heb al heel wat INCI-lijsten ontcijferd, en ik zou uit zo'n lijst ook niet kunnen halen of het een dag- of nachtcreme betreft, wel valt het mij inderdaad altijd op dat de nachtcrèmes hogere concentraties en/of meer verschillende voedingsstoffen bevatten. Oogcremes bevatten vaak vochtafdrijvende bestanddelen (zoals caffeïne), die ik niet graag op de rest van mijn huid zou gebruiken.