Botox cursus voor tandartsen

05.02.2014 | Trends | 4603 keer bekeken
Botox cursus voor tandartsen

Bezuinigingen in de zorgsector leiden tot inkomensverlies bij medisch specialisten, die daardoor soms op zoek gaan naar een extra inkomstenbron. Naast basisartsen zien we daardoor steeds vaker ook medisch specialisten die af en toe een dag injectable behandelingen aanbieden. Er worden nu zelfs cursussen aangeboden waarbij tandartsen zich in slechts één dag kunnen bekwamen in het inspuiten van botox en injectables. Maar mag dit wel?

De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) distantieert zich nadrukkelijk van dergelijke initiatieven en ziet dit als een bedreiging van de kwaliteit van de cosmetische sector. Cosmetische geneeskunde is een vak, een specialisme, en kan er niet zomaar even “bij” gedaan worden. Artsen zullen zich hierin moeten bekwamen en laten (om)scholen om de patiënt de kwaliteit en veiligheid te bieden, die noodzakelijk is.

Dr. Catharina Meijer, vice-voorzitter van de NVCG: “Tandartsen zijn conform de Nederlandse wet niet bevoegd om buiten hun eigen behandelgebied (de mond) te injecteren. Een uitzondering daarop is de botulinetoxine behandeling tegen knarsetanden. Cosmetisch artsen zijn gespecialiseerd in medisch cosmetische behandelingen met een laag risico, waaronder injectable behandelingen en laserbehandelingen. Een stoomcursus van enkele dagen is ook voor artsen een illusie. Dit zou de kwaliteit van injectable behandelingen ernstig in gevaar brengen. Momenteel wordt een twee-jarig opleidingsprogramma (fulltime) voor artsen ontwikkeld om zich te specialiseren in de cosmetische geneeskunde. Minister Schipper van VWS steunt deze ontwikkeling in het kader van de aanscherping van de richtlijnen in de cosmetische sector.”

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 06.02.2014 - 16:08 uur | Lily Broekaart-Van Vegchel

  Het is veel vreemder dat er schoonheidsspecialisten zijn, die na 1 middag, ja dat leest u goed!!, zich bekwaam genoeg achten om fillers in te spuiten! En hun leverancier acht ze daar blijkbaar ook toe in staat. Een tandarts heeft nog een medische achtergrond, dus idd volgens de wet( BIG registratie) daartoe bevoegd.
  Een schoonheidsspecialist.... dacht het niet!!
  Ben 24 jaar werkzaam als schoonheidsspecialist en daarnaast bevoegd verpleegkundige, maar ik zou NOOIT zo iets riskeren. Zulke praktijken halen onze geloofwaardigheid naar beneden, terwijl, zeker degene die nog een Stivas opleiding gevolgd hebben, zich met recht een vakvouw of- man mogen noemen.
  Als tandartsen daar in geschoold worden, waarom niet?
  Een cosmetisch arts, lees basisarts, doet het ook.

 • 06.02.2014 - 12:17 uur | Vincent Robbe

  Bijzonder dat basisartsen dit gebied nu claimen, maar ja je moet wat als je niet verder gekomen bent dan basisarts. Een tandarts mag wel een implanteren maar zou geen prikje in een voorhoofd kunnen geven. De kennis van de anatomie van het gezicht is bij tandartsen zeer wel aanwezig en er is geen arts die meer prikt dan een tandarts. Uiteraard is een eendaagse opleiding nooit voldoende op bekwaam te zijn op dit gebied maar als tandarts weet je wel beter lijkt mij. De wet BIG bepaalt dat een tandarts mag prikken wanneer deze hiervoor bekwaam is. Nu de NCVG geen tandartsen tot de opleiding toe laat proberen zij voor zichzelf een monopoliepositie te creëeren met een beroep op een wet die stamt uit een tijd dat er nog helemaal geen injectables gedaan werden. Het moet wel heel frustrerend zijn om basisarts te zijn.