Ben je écht opgeleid tot nagelstyliste of niet?

28.10.2016 | Columns | 4818 keer bekeken
Ben je écht opgeleid tot nagelstyliste of niet?

13 jaar geleden ben ik begonnen aan mijn opleiding tot allround nagelstyliste. Deze opleiding werd gegeven door een erkende en gecertificeerde docent. Na iedere module kreeg ik een certificaat-examen en aan het einde van de hele opleiding volgde een officieel landelijk examen. Maar, helaas zijn er ook veel opleiders, die niet zouden moeten doceren.

Met vlag en wimpel geslaagd

Gelukkig ben ik in alles met vlag en wimpel geslaagd, maar het waren lange dagen leren, veel oefenen en naar de lessen gaan. Totaal heeft de opleiding me 2 à 3 jaar van mijn leven en best wat geld gekost. Maar, ik ben wel echt tot in de puntjes opgeleid in alle modules van het vak en heb officiële landelijke examens gedaan en erkende diploma’s gehaald.

Fenomeen in de nagelbranche

Mijn punt is: ben jij tegenwoordig wel goed en officieel opgeleid of heb je een opleiding genoten waar je het eind van de rit veel geld voor hebt betaald, maar nog geen verstand van hebt? Dat is tegenwoordig namelijk een normaal fenomeen. Net zoals iedereen nagelstyliste wil worden zonder enige opleiding, zijn er ook velen opgedoken die over een nacht slapen besloten hebben docente te gaan zijn. Begrijp me niet verkeerd, er zijn er veel bij die hele mooie nagels zetten maar dat is natuurlijk niet het enige wat telt. Omdat zij hele mooie nagels zetten, betekent het niet automatisch dat jij dat kunt vanaf dag 1. Dat is een kwestie van veel oefenen en heel veel sets zetten.

Erkende opleider met opleiding

Zorg dat je zeker weet dat je bij een erkende opleider terecht komt, die een officiële docenten-, educator- of trainersopleiding gehad heeft. Dit staat meestal vermeld op hun website of neem anders contact op voor een informatiepakket. Deze mensen hebben er veel geld en tijd in gestoken om jou zo goed en volledig mogelijk klaar te stomen, zodat jij met het volste vertrouwen klanten aan kunt gaan nemen. Deze docenten, educators of trainers hebben een onafhankelijke docentenopleiding genoten, zijn opgeleid door het merk waar ze mee werken of werken freelance. Alle info is altijd te achterhalen of op te vragen en dan weet je ook meteen of je een landelijk examen aflegt waar jij trots op mag zijn.

Anatomie

Wil je een opleiding gaan volgen of ben je een opleiding aan het volgen, zorg dan dat anatomie altijd in jouw lessenpakket zit. Niemand zou aan nagels van een ander moeten zitten als ze de anatomie van de nagel niet kennen, als ze geen verstand hebben van nagelziekten. Hoe voorkom je nagelziekten en hoe behandel je een specifieke nagelziekte?

Slechte naam

Vergooi je geld niet aan niet-gekwalificeerde ‘docenten’ met hun certificaten en workshops. Je kunt wel eerst leuke nail art-workshops volgen, maar als de nagels niet blijven zitten of je creëert nagelziekten door je onkunde, dan heb je al een slechte naam voordat je überhaupt bent gestart. Dat zou zonde zijn. Al het geld dat je bespaart door die workshops niet te doen kun je besteden aan een erkende opleiding, waar je zeker weten succes uit zult halen.

Als jij een droom hebt om dit vak uit te oefenen en je zinnen hier op zet, spaar door en maak hiervoor de tijd. Maak je droom waar!

Opleiden tot docent

En voor diegenen die docent willen worden: verdiep je in het vak, laat je opleiden tot docent, educator of trainer en ga dan pas les geven. Het loont totaal niet als je mensen dingen aanleert, die ze niet oppakken of snappen. Dan ga je achteraf klachten krijgen met als resultaat een slechte naam. Dat is volgens mij niet het doel dat je voor ogen had.

Dit is een vak, dat je aan mensen moet leren. Niet een kunstje aan je huisdier voor een snoepje.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Lovely by Laura
  08.11.2016 - 20:06 uur | Lovely by Laura

  Uhm erkend door wie? ..dat is het eerste dat in mij opkomt. Nagelstyling wordt erkend door de "grote namen" die op hun beurt, naar mijn mening (ik zeg niet dat het altijd zo is!), vaak een slaatje slaan uit en woeker tarieven rekenen aan de meestal onwetende nagelstyliste die zo graag verder wil in het vak.
  Nagelstyling is helaas nog steeds geen erkend beroep en dus stellen al die certificaten en diploma's niet heel veel voor behalve dan voor de nagelstyliste zelf zodat deze kan laten zien een opleiding genoten te hebben.
  Anatomie is zeer zeker heel erg belangrijk! Niemand wil anderen verwonden, schimmels of bacteriën of andere narigheid bezorgen.
  Heb aan beide kanten van het vak gestaan en veel gezien en gehoord...ook dingen die absoluut onaanvaardbaar waren dus ik weet wel een beetje waar ik over praat.
  Je hebt zeker een punt, niet iedereen kan goed werk leveren en niet iedereen kan de kneepjes van het vak leren aan anderen...mooie nagels kunnen zetten wil nog niet zeggen dat je meteen ook goed les kunt geven en helaas ook dat wordt behoorlijk onderschat!
  "Truus op de hoek" kan soms beter les geven en mooier werk leveren dan docenten van "grote merken" is mijn ervaring en dat vind ik triest. Vooral omdat de merken toch wel een naam hoog te houden hebben maar als je de centen hebt kun je blijkbaar erg veel gedaan krijgen.
  Ondanks dit alles geniet ik nog elke dag van dit prachtige vak en doe mijn eigen ding waar ik me goed bij voel en hoor van klanten dagelijks dat ze zeer tevreden zijn :) Dat zorgt dat ik mijn vak nog steeds met veel passie uit kan voeren!

 • 03.11.2016 - 12:51 uur | Dokter André

  Ik hoor regelmatig verhalen over slechte resultaten bij nagelbehandelingen, waarbij ik het gevoel krijg dat deze behandelingen door ondeskundige "nagelstylistes" gedaan zijn.
  Kennis van de nagel, het nagelbed maar ook gezondheidsproblemen welke van invloed kunnen zijn op de top van de vingers of tenen en dan met name de nagel zijn essentieel.