Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Joepie! Je bent zwanger! Nou ja, misschien is het niet altijd “joepie”. Een zwangerschap kan natuurlijk gepaard gaan met de nodige ongemakken en als je al bijna uitgerekend bent, zal je waarschijnlijk denken: “Het is mooi geweest, kom er nou maar eens uit”. Dan ben je tenslotte niet zo in een jubelstemming.

Er zijn tijdens je zwangerschap veel dingen waar je over moet nadenken. Misschien kun je niet meer zo lang staan en hoe los je dat op tijdens het geven van massages? Straks is je buik zo bol, dat het klem zit tegen de behandelstoel, dan kan het dus even behoorlijk in de weg zitten. Kleine, niet onoverkomelijke dingetjes. Maar daar ga ik het niet over hebben. Ik heb het voornamelijk over de persoonlijke verzorging. Heb je ook over je gezichtsverzorging nagedacht? Ook op dat gebied zijn er een aantal factoren waar je even rekening mee moet houden.

Ook je klanten kun je hier natuurlijk uitgebreid over informeren. De dokter kan veel vragen van zwangere vrouwen beantwoorden, maar als het om huidverzorging gaat, weet jij hier natuurlijk ook heel veel over te vertellen. Het is belangrijk vrouwen te waarschuwen voor een aantal ingrediënten, ook al zijn de meeste reinigers, toners en crèmes prima te gebruiken. Het is voor fabrikanten verboden om stoffen te gebruiken die schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Toch is het goed om etiketten te lezen.

Waar je voorzichtig mee moet zijn tijdens zwangerschap en borstvoeding:

  • – hydrochinon, wordt gebruikt om de huid te bleken. Het is onbekend hoe dit ingrediënt reageert tijdens de zwangerschap.
  • – benzoylperoxide, wordt gebruikt tegen puistjes. In lage concentratie veilig; 5% of minder.
  • salicylzuur, een exfoliant dat in hoge dosering als risicovol beschouwd wordt
  • – zonnebrandproducten: zijn tijdens de zwangerschap aan te raden in verband met hyperpigmentatie. Je zou een product kunnen aanbevelen dat de minerale stoffen titaniumdioxide/zinkoxide bevat
  • – vermijd retinoïden en retinol
  • – ook make-up producten met geurstoffen en lood kunnen beter vermeden worden
  • – Gebruik geen botox

Heb je een zwangere vrouw in je stoel, laat weten dat je een vakspecialist bent! Wie weet heb jij nog wel meer kennis over de huid en bepaalde stoffen dan ome dokter…

 

Dit artikel is geschreven door Sonja Heijdemann-Hakkers

0

Reacties


Gerelateerde artikelen