Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ken je dat, dat je geld uit moet geven, maar er eigenlijk tegenop ziet omdat het je niet direct iets oplevert? Ik denk dat we het allemaal wel hebben. Toch kan het soms lonen om geld uit te geven, ook al levert het je niet direct iets op.

Boekhouder

Het valt me op dat ik vaak berichten voorbij zie komen van mensen die vragen hebben over hun boekhouding. Als ik dan de vraag stel of ze een boekhouder hebben krijg ik als antwoord: “Nee, het zijn toch weer kosten.” Toch zou je je kunnen verbazen hoe belangrijk een boekhouder zou kunnen zijn, ook als je een klein bedrijf hebt. Ik heb zelf ook een kleine schoonheidssalon en toch heb ik meteen een boekhouder in de arm genomen, een website laten bouwen en visitekaartjes laten maken.

Voorschieten

Als schoonheidsspecialiste hebben we vooral heel veel verstand van huidverzorging en minder verstand van boekhouding en dergelijke. Dat is ook wel logisch. Zij hebben net als wij ergens voor geleerd en blijven hierin verder leren. Zij kennen de laatste regels en mogelijkheden en deze kunnen in jouw voordeel werken. Daarnaast zijn een hoop kosten in een later stadium aftrekbaar en dus maak je geen kosten, je moet het alleen voorschieten.

Dit geldt overigens voor veel meer kosten: kosten voor de bouw en onderhoud van een website, (werk)kleding, huur en verhuiskosten, drukwerk, telefoon – al dan niet mobiel -, reclamewerk, social media, alle bedrijfsondersteunende middelen zoals boekhouder, accountant, lidmaatschappen, verzekeringen, etc. Dit is een greep uit posten die je fiscaal kunt aftrekken. De vraag is dan; zijn dit nu kósten of investéringen?

Investeren in de salon

Ikzelf zie dit als een investering. Deze zaken zijn nodig om een bedrijf (goed) draaiende te houden. Je krijgt deze kosten ook weer terug bij de inkomstenbelasting. Ik zie het persoonlijk zo: alles wat je terug kunt vragen is een investering. Het levert je weliswaar niet direct in geld iets op, maar het levert je wel wát op. Meer klanten, naamsbekendheid of gewoon een hogere belastingteruggave.

Ik heb meteen een boekhouder in de arm genomen toen ik begon, ondanks dat ik vanwege mijn opleiding een hoop zelf kan. Ik zou een hoop aftrekbare posten missen als ik deze boekhouder niet had. Daarnaast laat ik mijn boekhouder ieder jaar jaarcijfers opmaken zodat ik altijd weet waar ik geld aan uitgegeven heb en hoe de zaak ervoor staat. Alleen zo weet je of je echt groeit.

Kortom het loont soms om te investeren in zaken die je niet direct geld opleveren.

Dit artikel is geschreven door Sanne Noort.

Comments


Gerelateerde artikelen