Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Op de TV zag ik afgelopen donderdag hoe patiëntjes van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft een ‘natuurbelevingspakket’ meekregen. Kinderen die met een spiegeltje de natuur in gingen, om meer van de natuur te leren. ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de natuur een positief effect kan hebben op de gezondheid’, zegt José Postma, projectleider Duurzaamheid. ‘Patiënten voelen minder pijn, ervaren minder stress en hebben daardoor minder medicijnen nodig’. Dit geldt niet allen voor kinderen maar ook voor volwassenen.
 

Effectief voor een  gezonde huid

“What’s in for me?” hoor ik je denken. Wel, de natuur heeft veel meer goede eigenschappen voor de gezondheid dan je denkt. Behalve dat het verblijf in de natuur plezierig en leerzaam is, zorgt het ook voor ontspanning. Maar wat voor onze gezondheid geldt, geldt ook voor de huid. De wind activeert de doorbloeding, terwijl de huid zuivere lucht “in kan ademen”. Daarnaast produceert de natuur een oneindig aantal producten, die zeer effectief is voor een  gezonde huid.

De meest bekende en  meest toegepaste werkstof is het extract van de aloë vera. Als eeuwen bekend om haar heilzame werking. De inwoners van Zuid- en Midden Amerika plukken vaak de bladeren in het wild om de sappen over hun lichaam te strijken voor verkoeling en tegen verbranding. Huidirritaties, rode vlekken, brandwonden of een extreem droge huid, dankzij aloë vera verdwijnen deze huidproblemen als sneeuw voor de zon. Andere bekende en effectieve plantaardige werkstoffen zijn kamille en tarwe, waarvan de olie zeer hydraterend en herstellend werkt.
 

Ingrediënten uit planten en struiken

Iets dichte bij huid, wandelend in de Alpen, vind je ook  prachtige planten en struiken met een zeer heilzame werking. Het meest bekende alpenplantje is natuurlijk Edelweiss. Veel geroemd en bezongen. Tegenwoordig wordt deze beschermde plant biologisch geteeld en in de cosmetica gebruikt vanwege haar sterk hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen. Maar ook planten zoals Alpenglidkruid, hooibloemen, Fleischers wilgenroos, lindenbloesem wilde malva en budllea (vlinderstruik) worden met succes in huidverzorgingsproducten ingezet.

Een paar van deze alpenplanten en struiken blijkt zeer effectief anti-aging aan te pakken. Alpenroos (rhododendron), Arnica, gentiaan, rozenbottel, johanniskruid, meesterwortelknoppen van de rode beuk, duindoorn en weegbree hebben een verbluffend resultaat bij de huid die wel een oppepper kan gebruiken. En dat allemaal in een potje crème!
 

Alles uit de natuur

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om te leren wat de natuur ons allemaal te bieden heeft, dus is het een zeer goed initiatief van het ziekenhuis in Delft om patiëntjes nu alvast een natuurbelevingspakket mee te geven.

Dit artikel is geschreven door Kie van Groningen, directeur van Florint BV.

Comments


Gerelateerde artikelen