Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ooit gehoord van scheurbuik? Waarschijnlijk wel. Een ernstige ziekte die zeelui in vroegere tijden opliepen bij een tekort aan vers fruit en groente… Heel akelig! Vitamine C, ook bekend onder naam ascorbinezuur (ascorbic acid), was de remedie tegen scheurbuik. We weten nu dat vitamine C in voeding essentieel is om gezond te blijven.

In huidverzorgingsproducten heeft vitamine C ook twee duidelijke effecten: 

•    Vitamine C is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen, een eiwit dat helpt in de (huid)celgroei en elasticiteit aan de huid geeft. 

•    Vitamine C werkt als anti-oxidant. Vrije radicalen, gevormd door bijvoorbeeld overmatig zonlicht of roken, zijn zeer agressief in het beschadigen van het collageen en de huid, met rimpels en lijntjes tot gevolg. Vitamine C kan vrije radicalen “vangen” en huidveroudering vertragen. Vitamine C is dus goed voor de huid, maar er zijn natuurlijk ook beperkingen.

In veel anti-aging producten is vitamine C niet effectief doordat er een te lage concentratie aanwezig is. Een hoge concentratie vitamine C is noodzakelijk om de huid te penetreren en behandelen. Huidcrèmes of serums dienen wel 10% vitamine C te bevatten om echt effectief te zijn. Bevat jouw product dit ook?

Een hoge concentratie vitamine C kan ook als een ex foliant werken, het is immers een zuur. Bij klanten met een gevoelige huid wordt niet aangeraden om vitamine C producten te gebruiken. Verder reageren niet alle huidtypen op een behandeling met vitamine C. Het is dus zeker geen magisch middel!

Een andere beperking is dat vitamine C erg gevoelig is voor blootstelling aan (zon)licht en lucht. Vitamine C kan snel oxideren en het product kleurt dan bruin. De houdbaarheid van producten met vitamine C is dus zeer beperkt. 
In de praktijk kunnen combinaties van vitaminen hiervoor een oplossing geven. Een combinatie van 15% vitamine C, 1% vitamine E en ferulazuur is één van de beste systemen om de vitaminen stabiel te houden. Een klinische studie laat ook zien dat de combinatie een enorme bescherming geeft tegen vrije radicalen.

Een laatste tip: veel vitamine C eten heeft geen effect op rimpelvermindering. De concentraties kunnen op deze wijze nooit hoog genoeg worden om een anti-aging effect te verkrijgen. Het zal dus met een crème of serum moeten worden gedaan!

Vitamine C is de bekendste vitamine en waarschijnlijk het meest populair in huidverzorgingsproducten. Dit is de derde in een serie columns van Dr. Jean Paul Janssens over de werking van de belangrijkste vitaminen.

 

Reacties


Gerelateerde artikelen