Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Iedereen kent ze… vitaminen zijn natuurlijke stoffen die belangrijke biochemische reacties in ons lichaam stimuleren, zoals bijvoorbeeld celgroei, spijsvertering, verhoging van de weerstand en een gezonde huid. Er zijn 13 verschillende soorten vitaminen en worden veelal aangeduid met een letter A B C D E … en zo verder.Vitaminen worden veel toegepast in huidverzorgingsproducten. Dit is de eerste in een serie columns over de werking van de belangrijkste vitaminen

De pure vitamine vorm is vaak onstabiel voor toepassing in huidverzorgings-producten. Licht, warmte, zuurstof en water zorgen voor de ontleding van pure vitaminen en hierdoor worden de ‘echte’ vitaminen vrijwel nooit gebruikt in deze producten.
Gemodificeerde vormen van vitaminen zorgen voor betere stabiliteit en houdbaarheid. Luchtdichte verpakking en een gecontroleerd productie proces zijn vaak essentieel om vitaminen voor huidverzorging werkzaam te houden.

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, wordt in huidverzorgingsproducten in een gemodificeerde vorm toegepast. Op de ingrediënten (INCI) lijst zie je vaak retinyl acetaat, retinyl palmitaat of retinyl linolaat staan. Dit zijn afgeleide, vaak synthetische, vormen van vitamine A die de functies min of meer kunnen over-nemen. Een vitamine A tekort uit zich door een ruwe, droge en schilferige huid. Vitamine A werd daarom eerst toegepast als middel voor behandeling van een probleemhuid (acne, e.d.). Tegenwoordig is de positieve werking ook bewezen voor zogenaamde anti-aging gezichtsverzorgingsproducten.

Hoe werkt Vitamine A?
Vitamine A stimuleert verschillende metabolisme processen in de huid. De opperhuid (epidermis) wordt dikker door een gestimuleerde celgroei en in de lederhuid (dermis) wordt de collageenproductie ondersteund. Hierdoor wordt de huid elastischer, voelt minder droog & ruw aan en vermindert rimpelvorming; positieve effecten in anti-aging gezichtsverzorgingsproducten.

Ons lichaam kan echter ook vitamine A opslaan en hoge concentraties kunnen leiden tot huid irritatie en overgevoeligheid voor de zon. Dus zelfs met gezonde vitaminen is de juiste dosering en gebruik belangrijk!

Dit is de eerste in een serie columns over de werking van de belangrijkste vitaminen door Jean-Paul Janssens

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen