Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vitamine K is bloedstollend en het minst bestudeerd voor cosmetica toepassingen. Dit is de zesde en laatste in een serie columns over de werking van de belangrijkste vitaminen in huidverzorging.

Vitamine K is een vet-oplosbaar vitamine en komt in 2 natuurlijke vormen voor, vitamine K1 (INCI naam: phyllochinone) en vitamine K2 (INCI naam: menachinone). Vitamine K1 komt vooral voor in groenten zoals spruiten, spinazie en bloemkool, vitamine K2 komt voor in eieren en dierlijke lever.

Vitamine K is in de medische wetenschap bekend om de coagulatie van bloed. Het is een noodzakelijke stof die bloed kan laten stollen, bijvoorbeeld bij een verwonding. Vitamine K kan ook de bloedstroming door bloedvaten stoppen. 
Er zijn weinig tot geen cosmetische studies gedaan naar het effect van vitamine K alleen. Vaak zijn cosmetische effecten bestudeert in combinatie met andere ingrediënten. Wat wel zeker is dat er een hoge vitamine K niveau nodig is om enig effect te verkrijgen (meer dan 1% in een huidverzorgingcrème).

De geclaimde cosmetische effecten van vitamine K zijn vermindering van onregelmatigheden, zoals donkere kringen rond de ogen, roodheid van rosacea en couperose. Vitamine K kan de huid strakker maken. Verwacht zeker geen wonderen! Het vitamine zal voor een langere tijd gebruikt moeten worden en de effecten zijn relatief klein.

In het verleden zijn in Frankrijk diverse berichten gepubliceerd dat vitamine K1 bevattende crèmes een allergische reactie kunnen veroorzaken. Frankrijk heeft hierdoor in 2006 besloten om de pure vorm van vitamine K1 in cosmetica te verbieden. Dit besluit is in 2009 overgenomen door het wetenschappelijk comité van de Europese Unie (SCCP – Scientific Committee on Consumer Products). Het gebruik van vitamine K1 in cosmetica producten is dus niet toegestaan (besluit 2009/6/EC). Vitamine K2 wordt daarentegen wel als veilig beschouwd en kan nog steeds worden gebruikt in cosmetica producten.

Vitamine K is een bloedstollend vitamine waarvan de cosmetische werking slecht bewezen is. Met een Europees gebruiksverbod lijkt vitamine K buiten de “cosmetica boot” te vallen!

 

Comments


Gerelateerde artikelen