Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vitamine E is een anti-oxidant en beschermt tegen schadelijke, vrije radicalen. Dit is de vijfde in een serie columns over de werking van de belangrijkste vitaminen.

Vitamine E is één van de meest huidvriendelijke ingrediënten. Dit is de reden dat vitamine E in vele huidverzorgingsproducten wordt toegepast. Het bestaat uit 8 verschillende vitaminen en is vet oplosbaar. De generieke INCI/ingrediëntennaam is tocopherol of tocopheryl acetaat.  Vitamine zorgt in ons lichaam voor de weerstandsopbouw tegen infecties.

De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Vitamine E is de meest voorkomende anti-oxidant in de huid dat deze vrije radicalen kan deactiveren.

Vitamine E bevattende huidverzorgingsproducten geven vele positieve eigenschappen door, zoals:

  • Bescherming tegen zonlicht, vermindering van rimpels en lijntjes door zogenaamde “photo-ageing”;
  • Vermindering van het trans epidermaal vochtverlies, versterking van de barrière-functie van de huid.

Vitamine E heeft dus zowel “anti-ageing” als “moisturizing” eigenschappen.

De talgklier in de dermis (lederhuid) produceert vitamine E. Via de talgklier en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar z’n beschermende werking. Dit mechanisme verklaart ook waarom mensen met een vettere huid een trager verouderingsproces hebben (meer vitamine E!) dan mensen met een drogere huid. Het werkt ook ontstekingsremmend en kan hierdoor ook in speciale acne producten worden gebruikt.

Tarwekiem- en rijstkiemolie zijn de natuurlijke & plantaardige oliën die relatief rijk zijn aan vitamine E. Deze oliën kunnen dus heel goed toegepast worden in anti-ageing crèmes en serums.

Een bijkomend voordeel van vitamine E is dat het huidverzorgingsproducten beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof. De anti-oxidant werking van vitamine E kan (deels) als conservering worden gebruikt en producten dus langer goed houden.

Vitamine E vormt dus de eerste linie van bescherming tegen schadelijke, externe factoren!

 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen