Werking van vitamine E in huidverzorging

Vitamine E is een anti-oxidant en beschermt tegen schadelijke, vrije radicalen. Dit is de vijfde in een serie columns over de werking van de belangrijkste vitaminen.

Vitamine E is één van de meest huidvriendelijke ingrediënten. Dit is de reden dat vitamine E in vele huidverzorgingsproducten wordt toegepast. Het bestaat uit 8 verschillende vitaminen en is vet oplosbaar. De generieke INCI/ingrediëntennaam is tocopherol of tocopheryl acetaat.  Vitamine zorgt in ons lichaam voor de weerstandsopbouw tegen infecties.

De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Vitamine E is de meest voorkomende anti-oxidant in de huid dat deze vrije radicalen kan deactiveren.

Vitamine E bevattende huidverzorgingsproducten geven vele positieve eigenschappen door, zoals:

 • Bescherming tegen zonlicht, vermindering van rimpels en lijntjes door zogenaamde “photo-ageing”;
 • Vermindering van het trans epidermaal vochtverlies, versterking van de barrière-functie van de huid.

Vitamine E heeft dus zowel “anti-ageing” als “moisturizing” eigenschappen.

De talgklier in de dermis (lederhuid) produceert vitamine E. Via de talgklier en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar z’n beschermende werking. Dit mechanisme verklaart ook waarom mensen met een vettere huid een trager verouderingsproces hebben (meer vitamine E!) dan mensen met een drogere huid. Het werkt ook ontstekingsremmend en kan hierdoor ook in speciale acne producten worden gebruikt.

Tarwekiem- en rijstkiemolie zijn de natuurlijke & plantaardige oliën die relatief rijk zijn aan vitamine E. Deze oliën kunnen dus heel goed toegepast worden in anti-ageing crèmes en serums.

Een bijkomend voordeel van vitamine E is dat het huidverzorgingsproducten beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof. De anti-oxidant werking van vitamine E kan (deels) als conservering worden gebruikt en producten dus langer goed houden.

Vitamine E vormt dus de eerste linie van bescherming tegen schadelijke, externe factoren!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Jean-Paul Janssens
  05.07.2015 - 09:35 uur | Jean-Paul Janssens

  Dank voor je reactie, Annemiek.
  Vitaminen zijn (per definitie) stoffen die niet door het lichaam worden aangemaakt/geproduceerd. We zijn dus afhankelijk van inname via voeding en huidverzorging, dat geldt ook voor vitamine E.
  De talgklier kan vitamine E uitscheiden en, via dit transportmechanisme, de opperhuid beschermen als anti-oxidant.
  Een goede bron voor veel huidverzorgingsingredienten is: Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3rd Edition, Edited by. André O. Barel, Marc Paye and Howard I. Maibach.

 • Annemiek Shrestha-van der Krogt
  05.07.2015 - 07:44 uur | Annemiek Shrestha-van der Krogt

  Interessant artikel. Mij was niet bekend dat ons lichaam zelf vitamine E kan produceren. Ik ben benieuwd op welke bron u zich baseert. Zou u hier wat over willen vertellen?