Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De datum 21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag (International Day of Yoga). Wereldwijd zijn er deze dag duizenden yoga events en ook Nederland doet mee! Het doel van Yoga Dag Nederland is om bij te dragen aan een betere wereld die begint bij jezelf. Met yoga creëer je een positief effect op jouw directe omgeving en daarom wordt iedereen uitgenodigd: doe mee met de Yoga Dag, namasté!

Balans tussen lichaam en geest
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning). Yoga maakt het lichaam en de geest levendig en flexibel en door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Kortom: het gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent.

Wie staan er op de yogamat?
Yoga floreert in Nederland. Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders doen aan yoga, waarvna 74% vrouw is en 26% man. Uit een groot onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd door bureau Team Vier bv in opdracht van Yoga Magazine blijkt onder andere dat de nieuwkomers in de yogawereld wat sportiever zijn, en wat minder spiritueel. In 2016 zei 16% van de yogi’s dat zij (Power)yoga doen in de sportschool. In 2019 is dit gestegen naar 33%, een duidelijke stijging. Hetzelfde geldt voor de beeldvorming, ook die is verschoven richting ‘sportief‘: 88% van de mensen die het afgelopen halfjaar aan yoga hebben gedaan, vindt dat yoga een fysieke activiteit is om een soepeler lijf te krijgen (dat was drie jaar geleden nog 75%). Nog maar 32% vindt dat yoga een onderdeel vormt van een spiritueel leven, tegenover 42% drie jaar geleden.

Yoga iets voor jou?
Er is een aantal mensen die denken dat yoga alleen maar ‘zweverig’ is en beoefend wordt door mensen die geitenwollensokken dragen. Maar niets is minder waar! Yoga is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, met en zonder klachten, kinderen, tieners, ouderen, mensen met gewrichtsklachten en gewoon als je het leuk vindt en meer aan beweging wilt doen. Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. Doe jij ook mee?

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen