Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vandaag is het Wereld Psoriasis dag. Tijd om wat meer bekendheid over deze huidaandoening te krijgen. Maar liefst 350.000 mensen in Nederland hebben psoriasis. Misschien heb jij ook klanten die hier last van hebben? Het is namelijk een huidaandoening die wereldwijd het meest voorkomt.

Weliswaar zien we deze niet altijd, omdat psoriasis vaak goed bedekt of gecamoufleerd wordt omdat er veel schaamte heerst. Een kwart van de mensen vindt zelfs dat de aandoening hun leven dicteert. Want als je huid beschadigd is en er anders uitziet dan normaal, vinden veel mensen je 'vies'. Daarom organiseert Wereld Psoriasis Dag allerlei activiteiten om mensen bekend te maken met psoriasis en de mensen die psoriasis hebben, de aandacht te geven die ze verdienen.

Hoe herken je Psoriasis?

Psoriasis is een chronische ziekte die het meeste voorkomt bij jonge kinderen en volwassenen. We zien vaak rode plekken en schilfers op de huid, die over het hele lichaam voor kunnen komen. De schilfers hebben soms een schubachtig effect. We noemen het daarom ook weleens visschubben huid. Soms is er sprake van jeuk en de plekken kunnen pijnlijk zijn. Psoriasis is niet besmettelijk. De aandoening kan door behandeling aanzienlijk verbeteren maar de ziekte kan nooit definitief genezen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Psoriasis vulgaris is de bekendste en komt vooral voor op de strekzijde van de ellebogen, knieën en de rug boven de billen. Vormen van psoriasis kunnen ook voorkomen in de huidplooien zoals de oksels en liezen, onder het hoofdhaar, op de nagels en de handpalmen en voetzolen.

Psoriasis is een systeemziekte. Het probleem is dat het immuunsysteem ontspoord is. Daardoor ontstaan niet alleen problemen in de huid maar er kunnen ook orgaanaandoeningen ontstaan. Er is onder andere een hogere kans op longafwijkingen, ooginfecties, hart- en vaatziekten, en diabetes. Gewrichtsklachten komen het vaakst voor.

Psoriasis is erfelijk, waardoor het van generatie tot generatie over kan gaan. Indien een van de ouders last heeft van psoriasis bedraagt de kans ongeveer 10% dat ook de kinderen dat zullen hebben. Hebben de ouders allebei psoriasis? Dan is de kans hierop zelfs 50%, waardoor het lastig is om de verspreiding hiervan op een effectieve manier tegen te gaan. In de meeste gevallen krijgen kinderen aan het eind van de puberteit last van psoriasis. Na het doorkomen van deze tijd bestaat er echter geen garantie dat psoriasis niet op een later moment alsnog op zal spelen, het komt op alle leeftijden voor.

Uitlokkende factoren voor psoriasis

Stress is de grootst uitlokkende factor voor het verergeren van psoriasis. Maar ook medicijnen als bloeddruk verlagende medicijnen, lithium bij depressie, middelen tegen malaria en ontstekingsremmende pijnstillers, lokken psoriasis uit. Van sommige stoffen is bekend dat ze bij bepaalde patiënten een verslechtering teweegbrengen. Alcohol is hiervan een voorbeeld. Maak ook wanneer je scherpe dingen eet, zoals sambal, rode wijn of schimmelkaas. Die producten zijn rijk aan biogene amines. Deze kunnen jeuk veroorzaken.

Lasertherapie bij psoriasis

Een relatief nieuwe behandeling bij psoriasis is de Pulsed Dye Laser (PDL). Deze geven verbetering bij hardnekkige psoriasis. Psoriasis plaques bevatten relatief veel en vergrote bloedvaten. Deze voeden als het ware de psoriasis. De Pulsed Dye Laser kan de vergrote en overtollige bloedvaatjes selectief vernietigen, zonder de normale huid te beschadigen. De therapie wordt gecombineerd met salicylzuur, die de aanmaak van nieuwe bloedvaten remt.

Lichttherapie bij psoriasis

Zonlicht kan psoriasis verminderen. Door zonlicht wordt er D3 aangemaakt in de huid. De actieve vitamine D3 stimuleert de vorming van T-cellen, die beschadigde en geïnfecteerde huidcellen aanpakken en de psoriasis verminderd. Helaas schijnt de zon niet altijd in Nederland om de psoriasis te verminderen. Lichttherapie behandelingen bieden hierom een uitkomst. UVB straling zorgt ervoor dat de snelle celdeling van cellen van de huid wordt geremd. Het heeft ook een positieve invloed op de ontsteking van de huid die ontstaat als gevolg van psoriasis. Bij dit type straling zijn geen aanvullende medicijnen nodig om de huid gevoeliger te maken voor de lichttherapie. Bij UV-A straling is aanvullende medicatie wel nodig om ervoor te zorgen dat huidcellen gevoelig worden voor lichttherapie. Deze medicijnen heten psoralenen. Lichttherapie met UV-A straling en psoralenen noem je ook wel PUVA lichttherapie. Ook deze vorm van lichttherapie remt de snelle celdeling en gaat ontsteking van de huid tegen. Psoralenen geven vaak wat bijwerkingen. Daarom is lichttherapie met UV-B straling eerste keus boven een behandeling met PUVA lichttherapie.

Ook wij kunnen de wereld psoriasis dag steunen door meer bekendheid en acceptatie te creëren voor psoriasis, zodat het patroon van schaamte en stress wordt doorbroken en daarmee indirect psoriasis verminderd!

0

Reacties


Gerelateerde artikelen