Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Kosten maken is helaas iets dat onvermijdelijk is als je in de beauty-business werkt. Denk aan de producten die je in moet kopen, de huur van je pand, de materialen waar je mee werkt… De lijst is eindeloos. Maar er is goed nieuws: deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van je winst, waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen.

Wist je bijvoorbeeld dat je je werkkleding van de belasting af mag trekken? Nu betekent dat echter niet dat je je uit kunt leven in een hippe kledingwinkel en deze kleding zomaar als werkkleding kunt bestempelen.

De belastingdienst omschrijft zakelijke kosten als ‘kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben’. Maar wat bedoelen ze daar precies mee?
 

  • Werkkleding is 100 procent aftrekbaar, maar de belastingdienst ziet niet zomaar elke zakelijke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Dat moet duidelijk blijken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de bedrijfskleding die in veel schoonheidssalons wordt gedragen. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden (denk bijvoorbeeld aan een colbertje) dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Je kunt dus best leuke jasjes en rokjes kopen, maar dan moet je ze wel voorzien van je bedrijfsnaam of logo.
  • Tassen die je voor je werk gebruikt mag je wel volledig aftrekken, zonder dat je er een beeldmerk op hoeft te zetten
  • Voedsel, drank, genotmiddelen, representatiekosten, congressen, seminars en studiereizen mogen – inclusief reis- en verblijfkosten – worden afgetrokken. Let wel: er geldt een drempel van 4.400 euro. Dus alleen de kosten die boven dat bedrag uit komen zijn aftrekbaar. Onder voedsel vallen bijvoorbeeld etentjes met klanten en personeel en ook de fooien. Onder genotmiddelen vallen ook sigaretten en sigaren. Bij representatiekosten moet je denken aan de kosten van recepties, feestjes en ander zakelijk vermaak. Als je echter een vaartuig inzet voor representatieve doeleinden, mag je dat weer niet aftrekken.
  • Wanneer je thuis je werkruimte hebt, mag je de kosten daarvoor lang niet altijd aftrekken. Op de website van de belastingdienst kun je kijken of je je kosten van de belasting af mag trekken. Dit doe je door verschillende vragen te beantwoorden over jouw situatie. De huur van je bedrijfsruimte en de kosten voor de inrichting daarvan zijn altijd volledig aftrekbaar.
  • Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor de zakelijke gesprekken die je voert juist weer wel.
  • Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.
  • Verhuiskosten en kosten voor huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar.
  • De auto van de zaak is beperkt aftrekbaar, net als de zakelijke kosten die je maakt met je eigen auto.
  • Alle kosten die je hebt gemaakt om te kunnen starten met je bedrijf zijn aftrekbaar. Zolang maar duidelijk is dat je de kosten met dat doel gemaakt hebt. Denk aan het geld dat je uit hebt gegeven aan marktverkenning en het inwinnen van adviezen.
  • Andere kosten die volledig aftrekbaar zijn zijn: verzekeringen, onderhoudskosten, inschrijving in het handelsregister, briefpapier en ander correspondentiemateriaal en adviezen over de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Dit artikel is geschreven door Robin de Jong, redactrice ZZP Servicedesk.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen