Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Velen zullen het herkennen, dat heerlijke gevoel als je in het voorjaar, dat eerste kopje of thee weer in de tuin kunt drinken, terwijl het zonnetje zijn best doet. Bij mij roept dat toch wel een vorm van geluk op! De zon is gezond, maar wel met mate, en met de juiste ‘voorzorgsmaatregelen!

Helaas kondigen zich dan ook de eerste “zonneallergie patiënten” aan.

Ik wil nu niet ingaan op de aandoeningen die (teveel) zon kan veroorzaken. Dat weet u als schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. Eigenlijk moet ik zeggen wat UV straling kan veroorzaken. Vaak wordt niet gerealiseerd dat we hier zomer en winter aan bloot gesteld worden. Maar juist in de zomer moeten we hier heel alert op zijn.

Wat is zonlicht?
Zonlicht bestaat onder andere uit :

  • zichtbaar licht
  • ultraviolet type A licht (UV A)
  • ultraviolet type B licht (UV-B)
  • ultraviolet type C licht (UV-C) dringt niet door de dampkring
  • Infrarood licht

Het UV-A-licht speelt een rol bij zonneallergie, terwijl het UV-B-licht zonnebrand veroorzaakt. Infrarood dringt diep in de huid in en verwarmt deze.

Wat is zonneallergie?
Zonneallergie of lichtovergevoeligheid is een gevoelige reactie van de huid op zonlicht.

Symptomen
De huid gaat jeuken en er ontstaan rode vlekken met bultjes of blaasjes, de huid kan gaan schilferen en droog aanvoelen. Vaak treedt dit op bij jonge vrouwen. De overgang van lente naar zomer geeft vaak de meeste klachten. Er kan gewenning optreden waardoor de verschijnselen in de loop van de zomer verminderen of zelfs helemaal afnemen.

“Echte” zonneallergie komt minder vaak voor dan we denken, te pas en te onpas wordt deze kreet gebruikt, terwijl de oorzaak van uitslag die tot zonneallergie wordt gebombardeerd vaak door andere factoren wordt opgeroepen. Als we die externe factoren uitsluiten, blijkt het aantal “zonneallergie” gevallen drastisch af te nemen.

We nemen een groep mensen die zeggen dat zij een zonneallergie hebben en lopen de volgende mogelijkheden door. Oorzaken van een reactie van de huid op zonlicht:

  • Door gebruik van (lichtgevoelige)medicijnen, crèmes, cosmetica of contact met planten.

Bij medicijnen gebruik, ALTIJD in overleg met een arts of apotheker kijken of er een alternatief beschikbaar is. Op het moment dat deze veroorzakers buitenspel worden gezet verdwijnt de huidreactie vaak vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Vaak zien we dat we hier wel te maken hebben met “gevoelige huiden” die snel en hevig kunnen reageren. Adviseer daarom als bescherming in de zon een olie- en parfumvrije zonnegel. De groep “zonneallergie kandidaten” slinkt aanzienlijk.

  • Warmtestuwing veroorzaakt door infraroodstraling

Doordat infrarood diep in de huid dringt, kan hier een ‘hitte stuwing’ ontstaan, waardoor dezelfde symptomen kunnen ontstaan zoals bij een zonneallergie, blaasje en bultjes. Door een zon beschermingsproduct te adviseren waar ook een infrarood protector inzit, wordt het infrarood als het ware terug gekaatst en voorkom je warmtestuwing.

Jawel, de groep “zonneallergie kandidaten” wordt al weer wat kleiner!

  • Warmte uitslag “Miliaria” bij een hoge omgevingstemperatuur en vaak een hoge luchtvochtigheid

Warmte uitslag is in de meeste gevallen een onschuldige aandoening, die binnen een paar uur tot een paar dagen vanzelf weer verdwijnt.

Omdat het menselijke transpiratievocht een hoog zoutgehalte bevat, kan dit de huid irriteren in de vorm van kleine ontstekingen en kleine blaasjes of rode bultjes.

Deze uitslag heeft dus eigenlijk niets te maken met de zon, maar treedt op in warme zonnige periodes en wordt daarom vaak geassocieerd met zonneallergie. Dit openbaart zich in en rondom huidplooien en behaarde gebieden. Maar….ook nauw aansluitende kleding kan dit over grote delen van het lichaam veroorzaken. Draag luchtige kleding, bij voorkeur materialen zoals katoen die goed vocht op kunnen nemen. Vermijd synthetische kleding! Verminderen van beharing, door scheren kan warmte uitslag voorkomen. Het liefst met een tondeuse omdat een scheermesje of waxen de huid extra kan irriteren.

Joepie, de groep “zonneallergie kandidaten” is nog verder geslonken!

Nu blijft er slechts een kleine groep over die daadwerkelijk met een zonneallergie te maken heeft. Deze groep mensen verwijzen wij ALTIJD door naar een arts, zij hebben helaas een echte zonneallergie. Het gebruiken van medicijnen of in extreme gevallen, het vermijden van de zon, biedt dan nog uitkomst.

Aan de schoonheidsspecialiste en huidtherapeute de taak, om juist in de zomer, nog eens goed in gesprek te gaan met de klant en met een goed advies haar huid mooi de zomer door te laten komen. Adviseer uw klanten een goede bescherming in de zomer! Zij zullen u dankbaar zijn.

Ik wens iedereen een prachtige zomer toe.

Geniet van de zon, zon met mate, maar smeer volop.

Dit artikel is geschreven door Linda Pelser

2+

Reacties


Gerelateerde artikelen