Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Van welke bonen is jouw koffie gemaakt? Het is goed om te weten wat je jouw klanten opdient en handig om te weten als je nieuwe koffie gaat uitzoeken voor de salon. En wanneer kun je nou het beste welke koffie gebruiken?

De koffiesoort bepaalt namelijk de voornaamste smaak in je koffie. Maar waar komt het vandaan en wat zijn de verschillen? Koffie wordt al snel als vanzelfsprekend gezien. Maar voor de koffie in jouw kopje zit heeft het een lange weg afgelegd. Het begint allemaal bij de koffieboon. Koffie is niet vanzelfsprekend een product dat zich voor consumptie leent.

Er zijn namelijk meer dan 60 soorten koffie waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten bonen komen van de Arabica en Robusta plant. Er is een groot verschil in de planten en hiermee ook in de koffiebonen.

Wat is Arabica koffie?

Arabica koffie is de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica en 30 procent uit Robusta koffie. De Arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1.500 meter. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in de Arabica koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.

Wat is Robusta koffie?

Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten. De Robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Robusta wordt vaak gebruikt wordt voor melkkoffie ’s. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne. Hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.

Waar komt het vandaan?

De gebieden en landen waar de koffieplanten groeien verschillen. De Robusta planten kunnen gemakkelijker in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid Amerika, waar de Arabica planten voornamelijk uit hoge gebieden in Midden Afrika en Azië komen.

Welke koffie kan ik gebruiken in mijn salon?

De samenstelling van de bonen is natuurlijk het best te bepalen aan de hand van de smaakwensen van de klanten. Een goede tip is om verschillende koffiebonen uit te testen. Hierop kan je de reacties pijlen van de verschillende soorten. Uiteraard is ook je eigen voorkeur hierin niet onbelangrijk. Kies voor Arabica als je wilt gaan voor een mildere maar uitgesproken smaak. Voor Robusta kan je kiezen als een bakje met pit en energie gewenst is.

Wat gebeurt er als Arabica en Robusta samengaan?

Hiernaast kunnen deze twee koffiebonen heel goed met elkaar worden gemengd tot ontelbaar veel smaaksamenstellingen. In veel melanges worden Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen samengevoegd. De bonencombinatie van deze twee zeer verschillende planten is erg gewild. Zo zorgt zo’n blend voor zowel een uitgesproken smaak als een sterk en opwekkend kopje koffie.

En wat schenk jij?


Dit artikel is geschreven door Jorre de Jong

Comments


Gerelateerde artikelen